Last news in Fakti

27 Януари, 2023 06:55 9 375 54

Левон Хампарцумян: Най-добрият лек срещу инфлацията е да произведеш повече стоки, отколкото някой иска да купи

  • левон хампарцумян-
  • бизнес-
  • инфлация-
  • еврозона

Влиянието на еврозоната върху България е факт вече 25 г., заяви финансистът и банкер

Левон Хампарцумян: Най-добрият лек срещу инфлацията е да произведеш повече стоки, отколкото някой иска да купи - 1
Снимка: Евронюз България

Няма много ентусиазъм за приемането ни в еврозоната от хората, които управляват България в момента. Все още има някакво време, но то изтича и ако не се направят необходимите неща, ако не стане 2024 г. - не е ясно кога.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът и банкер Левон Хампарцумян.

Много важно е как питаш, за да те приемат. Фактът, че тук се изказват вокално несериозни аргументи – че трябва да има референдум, за независимостта на лева и др. - ние сме тръгнали да се присъединяваме към еврозоната, не тя към нас.

Повечето хора не разбират за какво става дума и са облъчвани от кампании срещу еврото. Как сме щели да обеднеем и не знам какво си щяло да се случи. Виждате, че държавите, в които еврото е прието живеят по-добре от нас.
Не е само заради еврото, разбира се, но те са по-устойчиви на външни шокове.

Няма да избегнем сценария с повишаването на цените, но той ще бъде минимален. Защото големите инвестиционни стоки, където човек харчи много пари и задлъжнява за години напред – коли, жилища – много често са вече в евро.

Привързаният курс лев-евро ще ни направи много по-устойчиви, защото влиянието на еврозоната върху България е факт вече 25 години. Ако има някакви негативни ефекти по отношение на цените, ние вече сме ги изконсумирали.
Поскъпването на храните се дължи на неефективен пазар и неефективна икономика. Може би има картели, които комисията за конкуренция не вижда. Дължи се на това, че не сме в Шенген и еврозоната и когато искаш по това време да вкараш евтини зеленчуци и плодове от Гърция, камионите трябва да чакат по 3-4 дни на границата. Но тези неща са в процес на решаване. Част от цените ще тръгнат надолу, повечето няма, но да не забравяме, че и доходите тръгнаха да ги догонват. Ще падат тези цени, на които търговците са прекалили с повишаването без основание. Няма да има катастрофални сценарии.

Най-добрият лек срещу инфлацията е да произведеш повече стоки, отколкото някой иска да купи.

Заплатите е най-добре да се определят на базата търсене-предлагане. Търсените професии не тичат при профсъюзите с искане за увеличение на заплатите, а по естествен начин работодателите ги вдигат, за да не изпуснат ценните си служители.

Криптото не е валута, а е високо рисков актив с волатилна цена, коментира Хампарцумян по казуса с Nexo. Това, което наричат криптобанка не е банка, а платформа за търговия с тези активи. Как оценяват базовата стойност на криптовалутата, която притежават, са много сложни работи и биха могли да се докажат в някакви искове, които клиентите биха могли да заведат. Това е един опит да се работи на границата на регулациите, който е неуспешен. Надали виждаме зараждането на нещо, което ще измести традиционните банки. По-скоро то ще бъде инкорпорирано чрез регулации в основната система, която съществува и има капитал и доверие.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    75 8 Отговор
    Не му вярвам.
  • 2 Никой

    71 1 Отговор
    не произвежда нещо свястно и качествено , а само далавери за бързи и големи пари !
  • 3 КФкфкркрккрк

    82 8 Отговор
    Да спре да говори тоя българофоб
  • 4 Българин 🇧🇬

    69 3 Отговор
    Гладните и ситите не си вярват .
  • 5 Шалом

    48 3 Отговор
    Левон, Шимон-все тая... Наше момче-от синедриона.

    Коментиран от #9

  • 6 Свободен Пазар

    78 2 Отговор
    И кво ще ги правиш тези "стоки" дето никой не ги иска и са "непродаваеми",как ще избиеш вложения капитал?
  • 7 ХАХАХА

    49 1 Отговор
    Алоууу, че това и децата го знаят ,но за изявен банкер е голямо умозаключение. Още малко като го поинтеервюират ще блесне кой къде е в скалата на простолюдието.
  • 8 123456789

    61 5 Отговор
    финансистът и банкер Левон Хампарцумян....Това арменче е инж. химик. Арменците никога не лъжат. :)
  • 9 Горите да го...

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шалом":

    Идеологията на юдеи и комунисти е една и съща.... Справка-Талмуда.
  • 10 Най добре е крадците като теб да са в

    52 2 Отговор
    ЦСЗ където им е мястото, а не да лъжат и обират парите на хората! Чети Левоне има книги за инфлацията как, защо, кога и къде възниква, а не да ръсиш лъжи, но то ти е простено ти икономика и финанси не си учил каквото си чул на улицата това е!
  • 11 Тити

    33 2 Отговор
    Много ясно е че не произвеждаш нищо съответно няма БВП и после мафиотите в парламента се оправдават с инфлацията е Украйна.
  • 12 Ъмм да

    25 1 Отговор
    Най доре е за хората, държавата да не се бърка в работата на банките, но и с парите на населението, как да ги съхраняват и как да плащат и харчи. Тогава ще видиш тия паразите, как ще за пискат, като няма кинти и задължителни такси, с които дерат народа. Ще ги гледаме от сутрин до вечер, как реват по тв, а не сега, как ни се присмиват..
  • 13 Този е

    27 2 Отговор
    Вокално некомпетентен.
  • 14 Някой

    29 2 Отговор
    Хм, а дали частната фирма, дето произвежда тези стоки, иска да им намали цената чрез свръхпроизводство?
    Предложеното може да е валидно за държава, в която няма частен бизнес. Или какво? Държавата ще задължи фирмите да правят свръхпроизводство, за да им паднат печалбите, но да извади кесетените от огъня вместо държавата?
  • 15 Хм...

    22 1 Отговор
    То и най-умният си е малко прост. В случая доста небивалици изръси.
  • 16 Цумян

    19 1 Отговор
    ... Или пък да не купуваш скъпи стоки и да чакаш да им паднат цените. За бога братя НЕ купувайте!
  • 17 мучо

    25 0 Отговор
    браво, "титан на мисълта", роден с призванието да бъде освен банкер и финансист, а и макроикономист....а по образование всъщност нито едно от трите.......
  • 18 Електричка

    15 0 Отговор
    Щом в Къркларели стоките са 4 пъти по-евтини и у нас може да се случи. Трябва ни само нормална акцизна политика и стимули за селското стопанство.
  • 19 Кой сте вие мистър Х?

    26 0 Отговор
    Не ми ги ръсете тези глупости! Не ми се четат вашите умозаключения. Преценил съм колко ви е багажа а и вие постоянно го потвърждавате с подобни изказвания.
    Хайде сега ме опроверганите и извадете официален доклад от БНБ и Министерството на финансите където се посочват експертни анализи за плюсовете и минусите от приемане на еврото у нас.
    До тогава, много ви моля освободете медийното пространство от присъствието си.
  • 20 Мале Мале!

    25 2 Отговор
    Тоя кухар счупи глупомера! Никой не произвежда за да бори или понижава инфлацията, а за печалба!
  • 21 Тъп

    11 0 Отговор
    "икономист".
    Двуличник и подмазващ.
    Как е още там.
    Значи има и по тъпи от него.
  • 22 бл.134 в Zап. парк

    21 1 Отговор
    Писна ми от изобретателя бачкал в Кремиковци .Много му е лесно с половин милион на месец.А едно време беше обикновен химик
  • 23 наблюдател

    25 0 Отговор
    Ще му повярвам на тоя, ако участва на живо в риалити на тема "Да оцелея един месец с 500 лева". Когато направи математиката и върже двата края, след като плати сметки и си купи храна, тогава ще говорим. И ще мисли другояче.
  • 24 Мммда

    3 16 Отговор
    За първи път е прав за това със стоките, за разлика от последните му няколко стотин интервюта.
  • 25 българина

    20 1 Отговор
    най добрия лек срещу бедността, е да изземеш от богатите това, което не могат да изядат и изпият за един живот.... освен ако не са с по 9 и нагоре живота.....
  • 26 Теляк

    9 1 Отговор
    Либерастия е подлоги да ръсят глупости срещу доходоносна кариера. Национализъм е глупаци да работят тежка работа за да се прехранват.
  • 27 Краси Марков

    25 1 Отговор
    От заглавието разбираме, че Левон никога през живота си не е произвеждал нищо.

    Защо ни занимавате с тоя клоун? Няма ли по-добри и по-талантливи грантаджии? Айде постарайте се малко.
  • 28 Банкерчето откакто го

    19 3 Отговор
    изгониха о банката само мозъци ръси по медиите! Някой да му обясни че това което обяснява се нарича дефлация,, която пък води до фалити на производители,масови при това!
  • 29 Нормален

    10 2 Отговор
    И този човек не е от тази планета българия какво може да произвежда нито има хора нито на ресурси какво ще произвежда евтино България
  • 30 Бгг

    15 1 Отговор
    На тоя вероятно му плащат за да промотира еврото. Бяха отпуснати едни милиони за да се обърне общественото мнение в полза на еврото. На такива е достатъчно само да им видиш физиономията и ти е ясно , че са моше.ници.
  • 31 Диамантената ръка

    11 2 Отговор
    Интересно, произвеждам повече стока, платил съм материали, ток, газ, заплати, кредити, не я изкупуват, т.е. яко се набутвам и... фалит, ама се спасих от инфлацията.

    Коментиран от #35

  • 32 6666

    12 1 Отговор
    На тоя ми идва да му думна такъв в гадната мутра, че да му направя разстояние по-голямо от сегашнот.
  • 33 Гест

    11 1 Отговор
    ,Държавите ,които били приели еврото живеели по добре от нас ,,Ами ,че те ,и преди да приемат еврото си живееха по добре от нас,защото от нас по скъсани няма.Ега ти ,и охлюва как разсъждава само!Само че с по висок стандарт по малко се усеща инфлацията.Що не вземе да каже ,,И аз живея по добре от вас ,,поне за това да му повярвам .
  • 34 0010

    12 2 Отговор
    Бягай във завода чакат универсални работници а не банкери даващи ялови съвети
  • 35 Гьобелсови глупости

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Диамантената ръка":

    Някой май не е учил икономика, също като другаря Хампарцумян, а? Но ти е простено тъй като: "Планирането не работи в среда на съперничество, тъй като съперничещите си планове водят до непредвидени ситуации". Сун Дзъ

    Коментиран от #49

  • 36 ГОЧО БУЛГУРА

    11 0 Отговор
    ЦЕНИТЕ. В. БЪЛГАРИЯ ВЪВ
    ВСЕКИ. СПЕКТЪР. НА ИКОНОМИКАТА. И ТЪРГОВИЯТА
    В. БЪЛГАРИЯ СА. АБСОЛЮТНО
    СПЕКУЛАТИВНИ, ИМА. КАРТЕЛИ
    КОИТО. СЕ. УПРАВЛЯВАТ. ОТ.
    ПОСТАВЕНИ. ФИРМИ. ПОДВЛАСТНИ. НА. ДС. РЕГУЛАТОРНИТЕ. ОРГАНИ. СЪЩО СА. ИМ. ПОДВЛАСТНИ.
    ТОВА. Е МАФИЯТА, КАКТО
    БАНКЯНСКИЯ ПОЖАРНИКАР, СИ
    СПРЕТНА. ИЗБОРНА. ДЪРЖАВНА
    АДМИНИСТРАЦИЯ. КОЯТО. ЧРЕЗ
    МАФИОТСКИЯ. СИ. КОНСОРЦИУМ ГЕРБ + ДПС. СЪЩО. ОТРОЧЕ. НА
    БКП--БСП-- ДС ГО ИЗБИРАТ ПО
    НАЙ. ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН
    СЦЕНАРИЙ, КЕБАПЧЕ + 100 лв
    И НИ. КРАДАТ. КАТО ЗА
    ПОСЛЕДНО. ТОВА. Е. МАФИЯТА
    ДРАГИ. МИ. БАЙ ГАНЬО, УМЕН. СИ НО. ТОЗИ. ПЪТ. ТРЯБВА
    НАИСТИНА. ДА. ГЛАСУВАШ МАСОВО ЧЕ. ИНАЧЕ ПАК. ЩЕ
    ГИ. ПСУВАШ. НА. МАСАТА. ПРЕД
    ГРОЗДАНКАТА. И. ПАК. ЩЕ
    ГЛЕДАШ. ИСТЕРИИТЕ. НА
    ДАНЧО. МЕНТАТА. ОТ. ДПС. И
    ДЕСИСЛАВА. АТАНАСОВА. ОТ
    ГЕРБ.
  • 37 Златанов

    7 1 Отговор
    Мм даа "БРАВО" на Химик Банкера! Каква мъдра мисъл само,но ние "полу грамотното население" както се изказва той за работническата класа 😀 не ги разбираме тези неща.
  • 38 Българин

    7 2 Отговор
    А тоя тъпанар сигурно ядя повече против инфлацията
  • 39 Анонимен

    1 0 Отговор
    Който има пари изкарани с честен труд е притеснен за парите си. Сън ни ги хваща ни казват някои лекари, най ок са тия, които нямат. Идват и му оправят ремонтите разказват лекарите, казвали си на тях преживяванията.
  • 40 Анонимен

    1 0 Отговор
    Лично мнение. Един от родителите ни е имал един чувал с пари след 1944. 1946 са си харесали къща, но тъй като е имал мъжка рожба са се отказали. Идва 1947 и чувала с парите й изгарят. Така че всеки сам да си направи заключение. Все пак сега сме 21 век. Наши близки идвайки от запад си накупиха недвижими имоти и кво, като са с психически отклонения, с множествени склерози, а са на 55,56 години. Хубаво е за кореняците софиянци, но и пари да имаха идвайки от войни 1913,1923.. И след 1944 им са искали жителства за София и както ни казваха младите деца, на прост човек не трябва да му се дават пари, защото, той не знае, какво да ги прави. Сами Сифия. Навсякъде е лошо в България.
  • 41 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ние сме от старото поколение учили икономика, но младите ни казваха, с купуване на стоката, забравете, тя вече е с изтекъл срок на годност. От тоя род.
  • 42 Лично аз съм хо хо

    1 1 Отговор
    Всеки сам да си прецени какво да прави с парите си, ако ги има. През 1982 желю желев, набор 1935 е бил студент в СУ, събирали се бкп комунистите в неговата квартира и са решавали съдбините ни. Но кой да ни каже. През 1986 пускат ни да си закупим жилища и коли от Стара Загора за 6900 лева, който е знаел, дали щеше да си даде парите в дълбоките провинции. И никой не ви казва, след 20 г кво ги очаква. Всеки купува жилищен комплекс и кво ще ги прави, дано успее да ги продаде, но и да ги продаде, какво ще прави с парите и тъй де. Къде ви е производството. Освен депутати да живеят от рушвети от някой абтал да започне работа.. Не за нас простите и затова, младите да живеят, а не родители и баби да са цънцари, да гладуват за внуците си. Пишман работа
  • 43 0999

    2 0 Отговор
    Готовите пари на герб бързо ще им се изпарят, ако едно шише не го допълвате, то остава празно.
  • 44 хо хо

    2 0 Отговор
    Чувалите с картофи и те не сеят, семето цигулка още имат градинарите, а чуждото семе тиквено от холандия става за кравите, тежат над 20 кила, купувайте цигулки и пет пари не давайте, горният си знае работата, всички сме заедно в земята, с бойко заедно ще си лафим в отвъдното хохо човек гол се ражда живее и гол умира го пишат в дебелите български книги.
  • 45 хо хо

    1 1 Отговор
    Искаме сватби не брадви

    Наздраве!
  • 46 ФИНЦИ

    3 0 Отговор
    А НАИ ДОБРИЯ ЛЕК СРЕЩУ ТАКИВА ЕВРЕИ КАТО Е ДА ВИ НЯМА НА СВЕТА ------ ВИИ БАНКИТЕ ДА ЛАПАТЕ А ХОРАТА ДА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ОЦЕЛЯВАТ
  • 47 Айде

    2 0 Отговор
    да спре да се изкава тоя българомразец!
  • 48 123

    1 0 Отговор
    Няма аргумент защо пък тоя напън да приемаме еврото? Когато е нещо добро за нас, не ни пускат, но ако искат да ни прецакат ни нитасикат. Не разбирате ли вече 16 години не претаковат от ЕС и разни такива да цоцат от нас! Защо Швеция не се тнитаски за еврото, нкий не казва, нали!
  • 49 Диамантената ръка

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гьобелсови глупости":

    Някой май е останал на ниво икономика от времето на Сун Дзъ...
  • 50 Донки Хот и Сан Чопанса

    3 0 Отговор
    Ауууу,каква гениална мисъл😂😂😂
    Вярно ли бе,Хампарц😂😂😂
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 банкстрер гнусен

    1 0 Отговор
    Ти май вместо да произвеждаш стоки , за което всъщност си се образовал , се занимаваш с " произвеждането " на шарени хартийки , което пък е най-серизният причинител на инфлацията , та как да слушам съвети от такъв ?
  • 53 Аз ще ям лапад и коприва

    2 0 Отговор
    Баба ми по майчина линия някога е казала, ще дойде време когато хората ще носят коприна и ще ядат коприва. Сега си мисля дали не е била ясновидка.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.