Last news in Fakti

29 Август, 2013 13:44 3 956 0

Лозари ще изхвърлят грозде в знак на протест

  • грозде

Районът на Брестовица, който от години се слави с най-богатите лозови масиви у нас, е изправен пред сериозна криза

Лозари ще изхвърлят грозде в знак на протест - 1
Снимка: БГНЕС

На прага на гроздобера производителите в пловдивско се готвят да изхвърлят тонове продукция. Така те ще последват примера на доматопроизводителите, които направиха серия от протести. Основното им искане е държавата да ограничи нерегламентирания внос на грозде от Гърция и Македония.

Районът на Брестовица, който от години се слави с най-богатите лозови масиви у нас, е изправен пред сериозна криза. Местните производители се притесняват, че пазарът в момента не е в добро състояние, а те не могат да покрият дори разходите за продукцията си.

Изкупната цена на гроздето в момента е лев за килограм, но прогнозата на производителите е, че до седмица ще падне на 70 стотинки. Наполовина по-евтино струва в момента гроздето, което тировете внасят от Гърция и Македония.

„Тази продукция, която идва в България, се продава за стотинки. Как я купуват, как я внасят - не знам. В Гърция един земеделски производител получава 800 евро субсидия, ние тук работим с 20 лева на декар”, каза пред Нова телевизия лозарят Георги Попов.

От лозовите масиви до пазара цената на гроздето скача от два до три пъти. Някои от производителите запазват високата цена въпреки загубите.

Много от производителите в Брестовица се отказват от лозята, защото и винпромите вече спряха да купуват грозде, тъй като създадоха собствени масиви. Затова в петък с нетърпение чакат земеделския министър, който ще бъде в района, за да го запознаят с проблемите в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА