Last news in Fakti

3 Май, 2024 12:43 1 772 18

Призив: САЩ да включат Тайван в проекти за разработване на оръжие

  • тайван-
  • сащ-
  • оръжие
Призив: САЩ да включат Тайван в проекти за разработване на оръжие - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Избраният заместник-началник на генералния щаб на Тайван Сяо Мейцин призова американските власти да включат острова в съвместни програми за производство на оръжия. Тя направи това изявление във видеообръщение към участниците във форума Hill and Valley във Вашингтон.

„Търся вашата подкрепа за включване на Тайван в механизмите за международно сътрудничество в рамките на Националната стратегия за отбранителна индустрия на Министерството на отбраната на САЩ, като SOSA (Споразумения за сигурност на доставките, споразумение за сигурност на доставките - бел. ТАСС) ", - вестникът цитира думите ѝ "Тайпе Шибао".

Сяо Мейцин посочи, че американският военно-промишлен комплекс произвежда продукти „недостатъчно и в неподходящ момент“, което не отговаря на глобалните нужди от оръжия. Тя предложи Конгресът на САЩ да обмисли включването на Тайван в механизмите за съвместно производство на оръжие. „Заедно можем да произвеждаме почти всичко, по-ефективно и по-надеждно от всеки друг в света“, добави тя.

Както отбеляза политикът, Тайван е изправен пред много предизвикателства в областта на киберсигурността, информационните технологии, телекомуникационната инфраструктура, както и в околните води и въздушно пространство.

На 13 януари в Тайвансе проведоха избори за ръководител на администрацията и депутати от законодателния юан (парламента). Заместник-началникът на щаба Лай Цинде спечели с 40,05% от гласовете. Негов партньор в изборната надпревара беше Сяо Мейцин, който ще заеме поста заместник-ръководител на администрацията на острова. Церемонията по откриването им ще се състои на 20 май.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с КНР. Признавайки политиката на „един Китай“, Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе. САЩ са основният доставчик на оръжия за Тайван. Според китайското външно министерство общият размер на американските военни доставки за острова за няколко години надхвърля 70 милиарда долара.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там, след като бяха победени в Гражданската война в Китай. Пекин смята Тайван за една от провинциите на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 После

    24 7 Отговор
    В Пекин като дойде бай Блинкен, ще преговаря с портиера на летището. И май ще пада голяма разпродажба на американски ценни книжа.
    Все повече се кефя на блестящата външна политика на САЩ. Ще се запася с пуканки за спира.

    Коментиран от #2

  • 2 За сеира

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "После":

    Не за спира.
  • 3 Българин

    11 16 Отговор
    Тайван е свободна и независима държава.

    Коментиран от #9, #15

  • 4 ФЕЙК

    21 5 Отговор
    Бравос! Включвайте се! САЩ отдавна събират готови пари срещу ЧЕРТЕЖИ и голи обещания !
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 13 Отговор
    Да живее свободен Тайван.
  • 6 Бай Хуан

    17 3 Отговор
    Тия яко настъпват котката за опашката, ма явно не чуват като квичи...
  • 7 Урааа топ браво

    3 6 Отговор
    Трябва да се помага на Добрите
  • 8 Последният Крепосняк

    5 18 Отговор
    Руспия трябва да бъде разцепена на отделни бардаци
    Транс дженд педо и др

    Коментиран от #14, #18

  • 9 😆😆😆

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Колкото България 🙄
    😆😆😆
    Много сте смешни атлантиците с полираните мозъци-ако въобще имате или в тенджерата имате само шкембе чорба 😆😆😆
  • 10 Хмм

    12 3 Отговор
    "Призив: САЩ да включат Тайван в проекти за разработване на оръжие"....Като прочел това, китаецът Ейся Шави Опрая се замислил дали да не прати там няколко съвсем малки бойни групи. От по няколко милиона човека всяка.
  • 11 Генерал

    15 4 Отговор
    Този колко камъни има да чука в някоя китайска кариера, не може да ги изброи.
  • 12 Браво на тайван! Ще падне работа😂😂😂

    3 11 Отговор
    А в българия за кремъл брутен вътрешен продукт ...политически💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩
  • 13 Притрябвало

    5 2 Отговор
    Му е на Тайван да се превръща във втора Украйна. На САЩ им трябват свежи постъпления защото старите извори на пари започват полека да пресъхват , а потреблението в все по "заетото" с нищо общество на страната ,се увеличава от година на година и трилионният дълг расте правопропорционално на потреблението. Ако САЩ не превземат Земята ,а след това някоя друга обитаема планета ,това ще се превърне в кошмар за обществото им стъпило на разбойническа основа
  • 14 Актуализирай

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последният Крепосняк":

    си джи пи еса. В Русия са забранени със закон изброените от теб социални утайки. Такава реформа на хиляди малки парченца може да се случи в "обединена Европа".
  • 15 Точно

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Колкото и България. За справка ,виж Украйна.
  • 16 Пак жена министър

    7 2 Отговор
    на отбраната и това:"Сяо Мейцин призова американските власти да включат острова в съвместни програми за производство на оръжия. "?
    Нещо много им се иска и на тях украинският сценарии?
  • 17 Дракона....

    3 1 Отговор
    ....още спи, Мечката вече я събудиха и връщане в бърлогата няма, събуди ли се и Дракона от северната част на континента Америка ще остане само пепел в океана......
  • 18 Замислял

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последният Крепосняк":

    ли се,че може да си доразцепиш г. За?