Last news in Fakti

1 Март, 2023 05:57 1 502 9

Димитър Чобанов: Компенсирането на инфлацията я увеличава

  • димитър чобанов-
  • финансист-
  • инфлация-
  • заплати

Бързото повишаване на заплатите подсилва ефектите й, заяви финансистът

Димитър Чобанов: Компенсирането на инфлацията я увеличава - 1
Снимка: Евронюз България

„Икономиката е много обвързана система. Това, което се случва със заплатите, влияе след това върху потреблението. А пък потреблението влияе върху цените. Така че, опитът за компенсиране на ефектите от инфлацията чрез бързо повишаване на заплатите, всъщност води до подсилване на ефектите на инфлация.“

Така финансистът Димитър Чобанов коментира в студиото на Euronews Bulgaria мерките за справяне с инфлацията до момента.

Това видяхме, че се случи на българската икономика, като имаше и съвпадение на няколко фактора. Както един много дълъг период на една силно експанзивна парична политика от страна на големите централни банки. Това нещо се съчета с една много силна фискална експанзия - на най-големите правителства, но и на българското правителство, което се съчета и с ковид кризата и след това с мерките, които всъщност трябваше да помогнат на икономиката. Това, което видяхме, е че тези мерки продължиха и след като икономиката излезе от кризата.

По този начин беше даден един допълнителен импулс на инфлацията в България, убеден е Чобанов.

„За България трябва да отбележим и влиянието на местните фактори като несъвършенствата и неефективността на пазарите. Конкурентният елемент, които трябва да потиска цените и да ги тласка надолу, явно не работи“, смята той.

Чобанов коментира и темата за еврозоната.

„Тази практика (на обявяване на цените и в лева, и в евро – бел. ред.) предшества влизането в еврозоната и продължава няколко месеца след това“, посочи финансистът.

Тези движения на цените, които се случиха в Хърватия, обхващаха малък брой, но доста чувствителни стоки. Затова те привлякоха голямо внимание. Всъщност, това, което видяхме в индекса на потребителските цени е, че нямаше някакво сериозно отражение, дори месечната инфлация през януари беше малко по-ниска, отколкото тази през декември миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разпран чорапо-гащник

    11 0 Отговор
    десни резултати с лявa peзба
  • 2 Потребител

    8 2 Отговор
    Учил от един Економикс и това е. Академична общност.... А защо не работи конкурентния принцип за който дърдориш?
  • 3 ТРЕНД

    8 0 Отговор
    Според икономистите, на цената не влияе печалбата от оборот. Ако продаваш повече, печелиш повече, и може да намалиш цената, или намаляш цената правиш повече оборот. И това се вижда в едно обезлюдяващо се село всичко е скъпо, искаш не искаш купуваш, или пътуваш, няма конкуренция, или селският магазин продава скъпо и лошо качество, но селяните са зависими - дал си им на вересия и те са принудени да купуват само от там всичките си покупки и харчат цяла пенсия или заплата, 100 селяни по 400 лева, 40 000 лева, месечно, 10 000 чисто.. Конкуренцията се ражда при имотни потребители, това задейства и оборотът и желанието за инвестиране - производство и търговия.. Ето защо в богатите страни е по-евтино, там има повече магазини. Тук магазините са претъпкани защото българите купуват за ден, и магазините са десет пъти по-малко..
  • 4 Димитър Чобанов!! Поредния Лъжец и

    6 2 Отговор
    Маниполатор ни Омайва за Еврозоната, и ни говори глупости за появата на Инфлацията!! За Спекула ни дума, нито за Корупция!! Б. О. К. Л. У. К!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 уви ФАКТ

    5 1 Отговор
    Всички освен БСП казват, че високите доходи причиняват инфлация, и Възраждане го казва, ГЕРБ, ИТН със сигурност, ДБ казват, че заплатите не са нужни - те отивали в нужникътТТ, а работодателят правил нови работни места, (робски места), работниците само ядат и сераТТТт, и това ядени прави инфлация, вместо ядене - заплати, работодателят ще позлати икономиката и растежът с тез грешни пари. БСП имат 6%, може да правят популизъм. И го правят, техен икономически гост в тяхната телевизия е шефът на ТНТМ комсомолец неолиберал Васил Велев.. Реалността е - че в банките бизнескласата има 120 милиарда лева, а работниците само 2-милиарда лева. На бизнескласата нарастват, на работническата класа се топят. ФАКТ!!
  • 7 провинциалист

    2 2 Отговор
    Ех, добре че не е доктор този, защото щеше да обяснява колко е вредно храненето.
  • 8 Краси Марков

    4 2 Отговор
    Чобанов: "Хората в България трябва да са бедни и да умират! Така ше преодолеем успешно инфлацията!"
    .
    Момчето не беше ли от ДПС? Да посъветва нещо подобно Ердоган.
  • 9 2010 година

    3 0 Отговор
    Кръгът "Пазарни муджахидини" ... 2005 г. - кадрите на ИПИ Мартин Димитров, Георги Ангелов и Димитър Чобанов (отляво надясно), тогава кандидат-депутати от ОДС. Изборите за парламент през 2005 г. Трима млади икономисти от един и същ институт са на предни места в листите на ОДС в София. “24 часа” тогава ги нарече “юпитата на СДС”. Единият се казва Мартин Димитров и му предстои да стане депутат и да се издигне до лидер на СДС. Другият е Георги Ангелов - той не успя да влезе в парламента, но пък го чака медийна популярност. Третият е Димитър Чобанов. Тогава те работят в неправителствения Институт за пазарна икономика, създаден през 1993 г. Той нашумя, когато през 2004 г. изпълнителният му директор Красен Станчев поиска у нас да се въведе плоският данък от 10%. Станчев е преподавал в УНСС. Сред известните му студенти са Милен Велчев и Георги Кадиев. През ден може да ги видите, чуете и прочетете по всевъзможни медии да говорят твърдо за финансова дисциплина, реформи, плоски данъци и намаляване ролята на държавата в икономиката. Веднъж на няколко месеца дават колективни пресконференции. Последната бе миналата неделя, когато предупредиха, че ако не затегнем харчовете, ни чака гръцки сценарий.