Last news in Fakti

28 Юни, 2023 10:10 1 184 3

Фермата на бъдещето: Израел използва дронове, изкуствен интелект и масиви от данни

  • израел-
  • технологии-
  • земеделие-
  • дронове

Израелските технологии предлагат множество изобретения и усъвършенствани инструменти, които да помогнат на земеделските стопани да се адаптират къв промените в климата

Фермата на бъдещето: Израел използва дронове, изкуствен интелект и масиви от данни - 1
Снимка: Shutterstock

Изменението на климата и нарастването на световното население поставят все по-големи предизвикателства пред селското стопанство, израелските технологии предлагат множество изобретения и усъвършенствани инструменти, които да помогнат на земеделските стопани да се адаптират.

Това се посочва в репортаж на АФП от Близкия изток.

В овощна градина с авокадо в кибуц в Централен Израел трактор бавно прекарва устройство през дърветата.

Приспособления с размер на флагчета, които напомнят гребла за канута на подвижната платформа, нежно галят растенията, за да привлекат прашеца с помощта на електростатичен заряд, след което го оставят да се изтърка върху следващия ред дървета.

Подобно изкуствено опрашване може да помогне за увеличаване на добивите на култури, за да се изхрани нарастващото население на света, казва Тай Саде, основател и главен изпълнителен директор на израелската компания BloomX.

Фирмата използва алгоритми, за да предвиди оптималното време за постигане на максимална ефективност на опрашването.

"Нашето опрашване е опит да се справим с много от проблемите, които имаме днес и които очакваме да се задълбочат в бъдеще", каза Саде, като отбеляза недостига на опрашващи насекоми и рисковете, които глобалното затопляне създава за тях.

"Много по-скъпо е да се засади нова овощна градина, отколкото да се използва по-добре съществуващата", каза той.

Офри Йонгрман Села, който отговаря за производството на авокадо, пшеница и райски ябълки в кибуца Еял, казва, че от всички неизвестни в неговата работа опрашването е най-трудно за управление.

Той казва, че авокадовите дървета разчитат на медоносните пчели за опрашването, но "всъщност не знаем дали ще дойдат или не и кога".

Използването на технологията на BloomX заедно с пчелите е повишило добивите с до 40 %, казва той.

Застанал сред авокадовите дървета, Йонгрман Села отбелязва бързите промени, които е претърпял неговият сектор през десетилетието, откакто е започнал работа като фермер.

Сега земеделието се подпомага от сензори, които измерват параметрите на почвата, дронове и големи масиви от данни, каза той и добави, че "технологиите са навлезли във всеки ъгъл".

В неотдавнашен доклад на Start-Up Nation Central, неправителствена организация, която популяризира израелските технологии, са изброени над 500 агротехнологични компании в Израел.

Шмуел Фридман, чиято компания Green Wadi предоставя консултации в областта на селското стопанство на страни от Африка, Азия и Персийския залив, заяви, че има търсене на израелски технологии и опит.

"Имаме добра репутация в селското стопанство", казва Фридман, бивш служител на Министерството на земеделието.

Макар че младите поколения в Израел вече не споделят земеделските амбиции на своите предшественици, земеделският опит на страната, съчетан с иновативния и мощен технологичен сектор, дава "много земеделски технологии", които могат да подпомогнат фермерите в бъдеще, каза той.

Според Фридман едно от най-големите предизвикателства пред селското стопанство е липсата на хора, желаещи да работят на полето.

"Все по-трудно е да се намери работна ръка, особено в развитите страни", каза той.

"Необходими са алтернативи, било то под формата на роботи или машини, които могат да заместят работещите ръце."

Янир Маор стига до същия извод преди повече от десетилетие, когато гледа телевизионно предаване с участието на 20 израелци, на които е възложено да берат плодове заедно с водещия на предаването.

"В края на деня той остана сам", казва Маор, който впоследствие основава и оглавява Tevel - компания, която използва безпилотни самолети за бране на плодове от дърветата.

"Няма достатъчно хора", казва той. "А гледайки напред, е ясно, че ще бъдат още по-малко.

"В същото време реколтата ще се увеличи - ще има повече хора и повече потребление. Разликата се увеличава и тук навлиза роботиката."

Системата на Tevel включва осем дрона, свързани с платформа, използваща изкуствен интелект и машинно зрение, за да анализира изображенията на плодовете, подавани от техните камери.

Това помага да се определи не само кой плод е узрял и готов за бране, но и съдържанието на захар и евентуални заболявания.

Безпилотните самолети използват засмукване, за да свалят внимателно плодовете от клона и да ги поставят в контейнер, като хората са необходими главно за наблюдение на работата им, отбелязва Маор.

Технологията се използва в Израел, Съединените щати, Италия и Чили и работи с повече от 40 различни вида ябълки, праскови, нектарини, сливи, кайсии и круши, каза Маор.

"Системата е напълно автономна, като се започне от решението дали да се откъсне плодът и какъв е неговият цвят и как да се достигне до него и да се отдели", каза той от централата на компанията в централен Израел.

Фермерът Йонгрман Села заяви, че потенциалът на технологиите, които стимулират неговата "примитивна" сфера на работа, е неизмерим.

"Усещането е, че сме едва в началото."

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    3 2 Отговор
    Пък бай ти га ня вика кой щял да копа на село.. ми дроновете и роботите ще копат.. а га ня ще седи и п сува както винаги гладен, беден и мизерен...

    Коментиран от #2

  • 2 Бай ти Ганя

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    Ще оцелее,за разлика от тебе

    Коментиран от #3

  • 3 Исторически парк

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай ти Ганя":

    Хахахах мда с най-ниската продължителност на живота ще оцелееш до 65 да хахах тамън дойде първата пенсия и гушваш букета 😆😆🤣😂😂😁 оцеляваш заради самото оцеляване без друг смисъл в живота 😉😁😅🤣