Last news in Fakti

23 Януари, 2024 17:15 4 254 4

Румъния иска от ЕС да не спазва два стандарта в земеделието

  • румъния-
  • ес-
  • стандарт-
  • земеделие

Става дума за стандарти за задоволителни селскостопански и екологични условия

Румъния иска от ЕС да не спазва два стандарта в земеделието - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Румъния отново ще изисква разрешение да не спазва стандарти 7 и 8 (GAEC 7 и GAEC 8) за задоволителни селскостопански и екологични условия (сеитбооборот и изискването да се оставят 4% от земеделската земя необработена) в контекста на конфликта в Украйна. Това заяви министърът на земеделието и развитието на селските райони на републиката Флорин Барбу.

Румънският министър възнамерява да отправи съответно искане на предстоящата среща на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство (AGRIFISH) в Брюксел. „Ако не можем да решим проблемите на румънските фермери – говорим за директиви и регламенти на ЕС – мисля, че трябва да се приберем у дома, както ние, министрите, така и еврокомисарят“, цитира Agerpres думите му.

Той обоснова необходимостта страната да бъде освободена от спазването на стандарта за сеитбообръщение, като каза, че „в Румъния има интегрирани земеделски и животновъдни ферми и те не могат да направят това“. Що се отнася до втория стандарт, според Барбу Румъния вече има 10% необработваема земеделска земя.

Румъния е подписала писмо с искане за освобождаване от стандарти 7 и 8, заедно с България, Унгария, Полша и Словакия. Той уточни, че не е настоявал за въвеждане на вносни мита върху украинската селскостопанска продукция, тъй като това е политическо решение и той няма правомощия да го взема.

Шансовете на румънския министър за успех са минимални, тъй като според регламентите на ЕС такова изключение не може да се прави две поредни години, а освен това Европейската комисия е против. Това е така, защото предоставянето на такова изключение би било в ущърб на биоразнообразието.

На 22 януари, по време на дискусия с фермери в град Тиргу Муреш, Барбу обеща, че ще поиска оставката на еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, ако Румъния не бъде освободена от спазването на тези стандарти. Премиерът Марсел Чолаку обаче коригира министъра на 23 януари, като каза, че „никой не иска оставката на еврокомисаря“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    15 6 Отговор
    Какво реват всички зърнари, цял свят ги дарява с оръжие за милярди и те се отплащат с евтина стока. Това си е търговия, да закриват зърнарите просто.

    Коментиран от #4

  • 2 Някой

    6 16 Отговор
    И ние не трябва да им спазваме нищо.
  • 3 незнайко

    1 18 Отговор
    ( Румъния иска от ЕС да не спазва два стандарта в земеделието ) Това което иска е производство но ГМО под въздействие на САЩ !!!!
  • 4 незнайко

    1 17 Отговор

    До коментар #1 от "Слави":

    Като закрият зърнарите ТИ какъв хляб ще ядеш ? Произведен от ФИКАЛИИ ли ?