Last news in Fakti

31 Август, 2023 15:04 1 762 8

Синдикалист: Важно е първо да бъдат отворени нови мощности, а след това да се закрива ТЕЦ „Марица-Изток 2”

  • тец „марица-изток 2”-
  • въглищни централи-
  • тец-
  • аец козлодуй

Новите блокове в АЕЦ „Козлодуй” са пожелателни. Те не могат да заменят ТЕЦ „Марица Изток”

Синдикалист: Важно е първо да бъдат отворени нови мощности, а след това да се закрива ТЕЦ „Марица-Изток 2”  - 1
Снимка: Нова телевизия

„Искаме териториалните планове така да бъдат разработени, че да има яснота, конкретика, да има предварително разработени проекти за открити работни места. Целта ни е да избегнем безработицата и евентуалния демографски срив, който се задава в региона.

Важно е първо да бъдат отворени нови базови мощности, а след това да се закриват наличните като ТЕЦ „Марица-Изток 2” (държавният ТЕЦ, за разлика от двата „американски” 1-ви и 3-ти). Това заяви Деян Дяков от КНСБ в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той говори за бъдещето на регионите, където има въглищни централи. Вчера имаше протести на енергетиците. Затваряне на въглищните централи е записано в Плана за възстановяване и устойчивост и България преговаря за удължаване на срока за затваряне на централите си.

„Комплекс Марица Изток е базова енергийна мощност и произвежда 50% от електроенергията в страната”, каза Дяков. Той отрече тецът да произвежда най-скъпата електроенергия в страната и даде пример, че сега, през лятото, електроергията в 19 часа стана 800 лева. Как ще покрием пиковете през зимата, запита той.

„Бизнесът не субсидира ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви Дяков. По думите му държавата в лицето на Българския енергиен холдинг дава заеми на ТЕЦ-а с лихва и те се обслужват. „Държавата не субсидира теца, тя дава заеми, които ги връщаме”, обясни синдикалният лидер.

Според него въглищните централи са необходими за баланс на електроенергийната система и за изравняване на напрежението. „Системата не се е развила до такава степен, че да може да работи без въглищни централи”, обясни Дяков. Той каза, че няма яснота къде и как ще бъдат преквалифицирани енергетиците, които работят в централите.

По думите на Симеон Горов, координатор енергии и климат в екологично сдружение "За Земята" преходът към зелена енергетика трябва да е справедлив и да има акцент върху социалната политика на заетите в бранша. Относно баланса на енергийната система през зимните месеци, ако бъдат затворени въглищните централи, Горов смята, че енергоефективността на жилищата ще помогне.

Според Дяков новите блокове в АЕЦ „Козлодуй” са пожелателни. Те не могат да заменят ТЕЦ „Марица Изток”.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 4 Отговор
    На хората от ТЕЦа им предлагат да станат санитари и да изхвърлят подлоги.

    Коментиран от #2

  • 2 ТОЧНО ТАКА...!

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да станат санитари и да изхвърлят всички...- ,,подлоги от НС"...!!!
  • 3 Ех младежо,синдикалисте...!

    8 3 Отговор
    Чак сега повярвахте,че наистина ЕС ще ви затвори...!Като опря ножа до кокала...!
    До сега някак си,майтап ви се струваше,че една тинейджърка-Грета и една Гинеколожка-Урсула,ще ви изядат хляба и ви оставят на улицата...!
  • 4 българина

    3 4 Отговор
    важно е да се открие Белене, ако не всички ще ядете либералния
  • 5 Утре

    13 3 Отговор
    Този синдикалист да се скрие, защото те са най-виновните за това положение. Лъгаха хората 7-8 години, че няма да има такова нещо, вместо навреме да се търсят варианти за преквалификация и спасение на хората. Истината е, че никой няма да ви затвори насила, просто пазарът ще ви погребе. В момента МИ2 съществува, защото БЕХ взима пари от другите компании в холдинга и ги финансира. С тези измислени СО2 квоти, енергията ви е непродаваема. Това се знаеше, че ще стане още от 2015г. Спасение за вас може да има само ако напуснем ЕС, което няма да стане, така че надежда всяка оставете.
  • 6 Здрасти

    7 2 Отговор
    Що не закрият първо тез Марица изток 1 и 3? М? Щото ще има бой през пръстите ли?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Здрасти":

    На тях държавата им плаща квотите.
  • 8 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Здрасти":

    Първо не са техни да ги закриват и второ те сами ще се " закрият" , преди да успееш да разбереш , а с тях и държавните !! Контур Глобал свършва след 5 месеца , на 31.12.2023 г !! Да , не е грешка , тази година му изтича договора и е подал заявление до мините , че от 1 януари СПИРА ДА КУПУВА ВЪГЛИЩА ОТ ТЯХ !!!! Същото нещо след 2 години ще стане и с АЕС Гълъбово !! Вече се водят преговори с азерите за продажбата им и преминаване на газ !! И какво ще стане тогава с мините и любимия ви държавен ТЕЦ ?? И срещу кого ще ревете тогава ?? Ааа сетих се , срещу азерите , че не искат да горят радневска кал на загуба , че 2-3 000 човека от " нашите" да взимат тлъсти държавни заплати !! А още по - интересно ще стане от 2025 , когато ще сме напълно обединени с европейските борси и германци и холандци ще могат да продават тук тока си от перките от Северно море , който сега подаряват в Германия за О цента , защото няма потребление !! Тогава най ще цъфнат и вържат всички умрели тецове и ще види едни базови мощности тоя " синдикалист" , кажи му търтей , щото е точно това !!