Last news in Fakti

18 Септември, 2023 15:37 2 736 3

Круизният туризъм с голям потенциал в тази част на света

  • каспийско море-
  • казахстан-
  • круизен кораб-
  • туризъм

Каспия е новият регион, където ще се развива

Круизният туризъм с голям потенциал в тази част на света - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Круизният туризъм по Каспийско море има голям потенциал за развитие и ще представлява интерес, наред с други места за казахстанските туристи, за да се запознаят с културата и историята на различни страни.

„Ще има търсене за този вид туризъм. Това е доста интересен проект, ще бъде интересен поради факта, че има различни градове на Каспийско море и всички те са уникални - Баку, Актау, Дербент, Махачкала , Астрахан. Това са различни градове с различна култура, с различен потенциал, история. Ако туристическите компании опаковат всичко красиво, измислят история, ще бъде интересно". Това мнение изрази пред журналисти на брифинг посланикът на Казахстан в Русия Даурен Абаев, който посети Астраханска област в рамките на работно пътуване.

Той уточни, че в момента Казахстан и Астраханската област, освен в туристическия сектор, имат голям потенциал за сътрудничество и в области като културни и хуманитарни връзки, сътрудничество в образователната сфера и по-нататъшното развитие на външнотърговските отношения.

"Има увеличение в търговския оборот на Казахстан специално в Астраханската област. Като цяло през 2022 г. търговският оборот между Казахстан и Русия възлиза на 26 млрд. USD. Това е цифра, която нараства и това ни прави много щастлив“, каза Абаев.

През 2024 г. ще започне продажбата на ваучери за круизен тур по Каспийско море с посещения в пристанищата на каспийските държави на четирипалубния лайнер „Петър Велики“, който се завършва в корабостроителниците в Астрахан. Строителството на кораба се извършва по поръчка на Мостурфлот, като началото на строителството му в Астраханския корабостроителен завод "Лотос" беше дадено от руския президент Владимир Путин през август 2016 г.

Република Казахстан е един от основните чуждестранни партньори на Астраханската област. Споразуменията за трансгранично търговско, икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество са в сила от няколко години между регионалното правителство и акиматите на Атърауската, Мангистауската и Западноказахстанската области на Република Казахстан. Според регионалните власти в региона са регистрирани над 30 предприятия с участието на казахски капитал.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    2 1 Отговор
    Този отромен круизен кораб с хиляди пътници и екипаж навява неприятни мисли и чувства.

    Коментиран от #2

  • 2 Съдията Дред

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "плюс минус":

    Споко, това на снимката е с 16 палуби, а "Петър Велики" , както чета е само с 4, няма нищо общо с тоя гигант. Много са зле руснаците с пасажерските кораби, преди години бях на круиз по Енисей, кораба беше строен 1956 година, просто архивен. Имат уникална природа, но на практика не могат да развият туризъм. То ние имаме речни круизни кораби, нови и модерни, те - не.
  • 3 А по

    0 0 Отговор
    Блатата има ли круизи