Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Ноември, 2023 09:33 5 132 30

Унгария сключва договор за доставка на турски газ

  • унгария-
  • турция-
  • газ-
  • договор

Споразумението с Botas ще бъде подписано до края на годината

Унгария сключва договор за доставка на турски газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Унгария очаква да подпише споразумение за доставка на газ с турската компания Botas до края на годината. „Турция ще продължи да играе важна роля в осигуряването на Унгария с енергийни ресурси и в момента се водят преговори за сключване на договор за покупка на газ с най-голямата турска енергийна компания преди края на годината“, съобщи министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто на страницата си в социалната мрежа Facebook.

По-рано Сиярто заяви, че Унгария планира да закупи 275 милиона кубически метра газ, добит в Турция през пролетта и лятото на 2024 г. Министърът отбеляза, че работата по споразумението с Botas е към своя край. Според него това ще увеличи още повече ролята на Турция в осигуряването на енергийната сигурност на Унгария.

Още новини от Украйна

Сиярто също така подчерта важното значение на Турция като транзитна страна, през чиято територия газът от Русия и други страни тече към Европа, ще се увеличи поради предстоящото увеличаване на доставките на гориво от Азербайджан и в бъдеще евентуалния транспорт на газ от Туркменистан. Поради тези причини енергийното сътрудничество между Унгария и Турция „придобива ново измерение“, смята външният министър.

Унгария все още получава по-голямата част от газа си от Русия чрез газопровода "Турски поток" и разклоненията му през България и Сърбия. В същото време правителството на страната продължава политиката си за диверсификация на енергийните източници и доставки, но уверява, че няма намерение да се откаже от дългосрочни договори с доказани и надеждни партньори, включително руския „Газпром“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    44 14 Отговор
    Ама то в Турция газ няма и всичкия турски газ е внос от Русия. Украйна ще купува руски газ с турска комисионна.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Бесен-_ Язовец

    34 12 Отговор
    Турците никога не са откривали газ на техна територията, това с газта в морето си го измислиха с руснаци за да препродават руски газ от Анкара.

    Коментиран от #9, #19

  • 3 Руси Русев

    46 7 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    Цялата работа е в това, че Унгария да не плаща
    газовите такси на България.
  • 4 Макробиолог

    38 9 Отговор
    Верно ли?Турция е голям производител на газ.По договорите с Газпром като стъпи на турският бряг газът се плаща и става турски.,но нашият академик е проспал тоя момент и си чака 20те лева.
  • 5 СССРБарета

    22 3 Отговор
    Руско-турски газ! ХАХАХАХАААААА

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    28 25 Отговор
    За всички със специални потребности по-горе !!! Руския газ , който влиза във Турция е ПОД 25 % от всичкия газ на Боташ !! Останалото е азерски , ирански , алжирски (!!!!!! ) , египетски , катарски и т.н. !!!!!! Отворете си ушите и очите и спрете да четете само ТАСС и Известия !!! Само преди по-малко от месец Ердоган беше в Алжир и подписа УДВОЯВАНЕ на вноса на втечнен газ оттам , поне това прочетете !! В скоро време дори израелски газ ще има в Турция , нищо , че сега ужким ги осъжда !! И руски газ в Турция влиза на ЕДНА ТРЕТА от цената , която Газпром продаваше в Европа , без да броим , че губи ВСИЧКИ лостове за влияние , щото го продава на Турция на безценица и е дотам !! Няма да има повече разходки на Милерчо и "велики междудържавни договори" в Москва , нито руски четирихилядници от рушветите на Газпром !! Ще бъде само един от многото доставчици и то не най-големия и някъде в масовката със мизерни количества и още по-мизерни приходи !!! Ердоган ги доеше ватниците още преди войната , сега като са отрязани от всякъде ще ги накара да му лижат сещате се какво !!

    Коментиран от #16, #22, #23

  • 7 гост

    21 19 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБарета":

    Според собствените прогнози на Раша износа за Европа , включително Турция за тази година ще е между 16 и 20 млд куб !!!! При 56 млд куб за миналата и над 200 млд куб в най-силните години !!! Говорим за тръбен и ВТЕЧНЕН газ !!! Също така цената от 800 долара на 1000 куб за миналата година е паднала на под 300 !!! Страшен растеж , страшни перспективи , хаахха !! И това е добрата новина , щото до две години предстои ПЪЛНА забрана за внос на тръбен руски газ в Европа и спиране на транзита през Украйна , тоест остава само Турски поток , по който България може да реши и да УТРОИ сегашната такса и в Брюксел ще ръкопляскат !!

    Коментиран от #15, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да да, никой не е открил газ

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Защото ние не сме открили, затова и румънците не са открили, затова и турците не са открили на няколко километра от тях 🤣🤣🤣
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мдаааа

    15 7 Отговор
    И нашия Президент сключи ама според copocнята бил неизгоден и можело да е руски... та трябва да докараме от ФАЩ щял бил да е по убав... еее ама па по скъп!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Реално

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    Руски газ без комисионна няма. Когато е през чужда компания е около 30%, а когато посредника е руски олигарх е от 60 до 150%. С част от тези комисионни си купуват медии, политици, цели партии, разбира се и "любовта" на форумни списвачи

    Коментиран от #18

  • 14 мъдаааааа

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "мдаааа":

    в твойто уста
  • 15 Руси Русев

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Хубаво ги пишеш, но това което казваш не
    е най-важното.Важното е, че с всеки месец
    цената на газа за хората в България става
    по-скъп.

    Коментиран от #25

  • 16 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Хубаво си го написал,а и правилно,само си пропуснал че именно нашите медии,политици и експерти ни проглушиха ушите и ни го набиха в главите,и то от години,за руския газ от Турция.
  • 17 Руси Русев

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ако България някога ще получи
    газови такси, те ще са от
    държавите, които получават руски
    газ по Балканския поток, но не и
    от газпром. Ето защо Унгария сключи
    договор с Турция.

    Коментиран от #26

  • 18 Еее

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реално":

    Ами като има балами да купуват, така ще е.
  • 19 Глупости на търкалета

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Как не са открили хаха ? За това ли взеха кораби за търсене и изваждане на газ ? За това ли дават безплатен газ до другата година на народа си ? То това че Турция взема от Русия и изнася е ясно ,но да се каже че те нямат и не са открили си е глупаво.
  • 20 Ванко шемета

    0 4 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 21 Хасковски каунь

    9 1 Отговор
    А на нас от трите найдългото

    Коментиран от #28

  • 22 Иво

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Бре къв компетентен софииски нежен спициялис
  • 23 Коко Н

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Пропуснал си ,докато четеш,най-важното,че цената на газа за България е обвързана с цената на нефтопродуктите.
    Сега ни остава само да си направим устата на буквата "О,но не за турците,а за властниците в родината.

    Коментиран от #29

  • 24 Иванов

    3 7 Отговор
    Той Орбан какво си мисли че нали тая газ пак през нас минава така че ще плащаш ще плащаш руска подлоги умиране има отърване няма пък и за по пряко да взима газ от другите приятели на рашистите австрия там ще му излезе тънко
  • 25 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Руси Русев":

    Цената на газа в България е такава , каквато е и в Европа и света , щото газа с борсова стока !!! Дори е по-ниска , отколкото в Европа и за твой ужас по-ниска , отколкото плащахме десетки години по договора на Р.Овч. , уж без "посредници" !!! За това имаше дори дело от ЕК за злоупотребата на Газпром с монополно положение , с глоби за милиарди !!! И тогава над 15 години България плащаше 500-550 долара на 1000 куб директно на Газпром , уж на "братски" цени , при средна цена в Европа под 300 долара !!!! Това забрави ли го или не ти изнася да го помниш ????
  • 26 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Руси Русев":

    България няма никакви отношения със страните , дето си мислиш , защото те имат договор със Газпром за доставка на ГРАНИЦАТА им !! А България има договор с Газпром , който е транзитиращата компания през България !!! Тоест ако Сърбия , Унгария и Македония са достатъчно тъпи сами да клекнат на Газпром , при положение , че имат договори с ОКОНЧАТЕЛНА цена на границата им , това си е техен проблем !! Относно Газпром само ще ти напомня , че за последните 5-6 години беше осъден поне три пъти от международни съдилища и си плати като поп и то милиарди и на Полша и на Украйна и на ЕК !!! И също ще напомня на руските тролчета тук , че Газпром изгуби най-важния си коз срещу България , а именно ВЕЧЕ НЕ Е ОФИЦИАЛЕН ДОСТАВЧИК за България , тоест не може да разчита на отстъпки заради това !!! А за събирането на таксата ще припомня , че във ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ на територията на България в тръбите на "Балкански" поток , демек в българските тръби , се намира руски газ , транзитиран за въпросните Сърбия , Унгария и Македония за над 2 МИЛИАРДА долара !! Който България може във всеки един момент да запорира за вземанията си , с което Газпром не само може да загуби този газ , ами и да си създаде условия за неустойки за още толкова за неизпълнени договори за доставка !! И то при положение , че никой в Европа вече не е "благосклонен" за руски оплаквания !!! Тези неща стават бавно , но сигурно , това че Газпром още се прави на глух нищо не значи и тепърва ще има развитие !! И на

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Но пък и най-дебелото

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хасковски каунь":

    с най- изпъкнали вени.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.