Last news in Fakti

7 Април, 2014 08:31 900 0

ДКЕВР заседава за лицензите на ЕРП-тата

  • дкевр-
  • ерп-
  • ток

Краен срок за решение на държавния регулатор според закона няма

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заседава в понеделник за лицензите на трите енергодружества. Разрешителните им за доставка на ток са под въпрос, заради спор с държавната Национална електрическа компания (НЕК).

ЕРП-тата не преведоха исканите 350 млн. лева, тъй като самите те имат да получават милиони от НЕК. В края на миналата седмица стана ясно, че Еврокомисията наблюдава отблизо процедурата, а според ресорния комисар става въпрос за търговски спор, който трябва да се решава в съда.

Ако се стигне до отнемане на лицензи, начело на търговските дружества ще бъде назначен т.нар. особен управител, който трябва да гарантира нормалното електроснабдяване, припомня бТВ. Краен срок за решение на държавния регулатор според закона няма.

На този фон поскъпването на тока след евроизборите изглежда все по-вероятно. ЕРП-тата са поискали увеличение между 8 и 14% на цената на тока от 1 юли, съобщи председателят на енергийния регулатор Боян Боев. Две от енергодружествата обясниха, че са заявили преразрпределение на разходите, за да има баланс в системата.

Според изчисленията на регулатора в тези искания не са включени разходите им за зелена енергия, които никой не отрича. Междувременно ДКЕВР работи по нова методика за определяне на цените в енергийната система. Тя трябва да е готова до края на юни, когато ще стане ясно и какви ще са цените на тока за бита от 1 юли.

Е края на миналата седмица комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер поиска среща с българския енергиен министър Драгомир Стойнев. В писмото си Йотингер припомня , че ДКЕВР е независим регулатор и трябва да взима решения като такъв. Според ресорния комисар в случая става въпрос за търговски спор, който трябва да се решава в съда. Еврокомисията наблюдава отблизо процедурата и е готова да се намеси.

Ако се стигне до отнемане на лицензи, начело на търговските дружества ще бъде назначен т.нар. особен управител, който трябва да гарантира нормалното електроснабдяване. Той няма да има право да продава имущество собственост на енергодружествата, не е ясно и как ще се покрие сметката към НЕК от 350 млн. лева. Краен срок за решение на държавния регулатор според закона няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА