Last news in Fakti

15 Април, 2014 14:17 1 422 1

Стефан Апостолов: ЧЕЗ гарантира националната сигурност на България

  • чез-
  • ток-
  • докладал

Регулаторният одит на ЧЕЗ Разпределение АД до момента не е установил пропуски, които да застрашават енергийната система на страната

„ЧЕЗ Разпределение“ АД обслужва 60 хил. км. мрежи в България. Това е близо половината от всичките 150 хил. км. мрежи в страната. Това посочи на семинар за медиите Стефан Апостолов, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Той припомни, че компанията поддържа мрежа, от която зависи националната сигурност на България. Става въпрос за 110 kV трасе в центъра на София. През последните 2 години „ЧЕЗ Разпределение“ АД развива стратегия и въвежда нови елементи за гарантиране на сигурността на тази мрежа, отбеляза Стефан Апостолов. Той припомни, че компанията обслужва най-много съоръжения, които се намират на 2000 м. надморска височина. Това се дължи на факта, че компанията обслужва зимните курорти Банско и Боровец.

Регулаторният одит на „ЧЕЗ Разпределение“ АД до момента не е установил пропуски, които да застрашават сигурността на енергийната система на страната. Най-много констатации се отнасят за външния вид на съоръженията като състояние на мазилката, номерация на стълбовете и трафопостовете, необходимост от подрязване на трева и дърветата.

Това са част от изводите на одита, който започна в началото на 2014 г. и обхваща периода от 01.07.2008 г. до 30.11.2013 г. През разглеждания период от 5 години и 5 месеца няма констатирани неизпълнения на лицензионните задължения от „ЧЕЗ Разпределение“ АД.

Нямаме наложени санкции по извършените регулаторни одити, дори и по този от 2010 г/, обявиха от ЧЕЗ.

Не са отчетени пропуски при организиране и провеждане на процедури за обществени поръчки. Проверени са над 30 процедури. Има само 4 акта за административни нарушения, разкри детайли от последната проверка Стефан Апостолов.

По отношение на качество на енергия имаме 32 сигнала. Половината от тях са основателни, но те са свързани с инвестиции. Обслужваме един от най-слабо населените региони не само в България, но и в Европа. За констатираните случаи с лош ток е свързан с вилни зони, но ние имаме график за отстраняване на проблема, посочи Стефан Апостолов.

Ние водим една битка и тя е за подобряване на обслужването на клиентите. Това заяви пред семинар за журналисти Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Според него някой има интерес от този хаос и дестабилизация на пазара. Трябва максимално да се деполитизира дискусията за сектор енергетика. Аз съм в България от 8 години и съм бил свидетел на други кампании срещу чуждестранни инвеститори. Някой от тях не оцеляха, но ние ще оцелеем, заяви Докладал. Според него това е отговорност към всичките 3400 служители на компанията, които са от България.

Въпросите за ценообразуването трябва да се решават прозрачно. Регулаторът трябва да е независим и със силен експертен капацитет. Самата ЧЕЗ присъства на борсите в София, Прага и Варшава и отчетите и са публични, посочи Докладал.

Кризата в България е свързана с тежката ситуация в европейската енергетика. Стимулирането на инвестиции е ключов въпрос.

ЧЕЗ е една от 11-те най-големи компании, които участват в дискусията за бъдещето на европейската енергетика. От този форум ще дойдат позитивни импулси за развитието на сектора на Стария континент, очаква Петър Докладал.

За десетте години, откакто ЧЕЗ стъпи в България, е подменила една трета или 20000 км. от мрежата. Присъединени са нови 70 000 потребители. Понижени са с 10% технологичните загуби от 21,58% през 2005 г. до 11,98% за 2013 г. Ремонтирани са 14 000 трафопоста и са изградени 1827 нови съоръжения.

Нямаме проблеми с наличните материали в складовото стопанство, посочи Докладал. Дойдохме в България, за да предадем най-добрите практики от Централна Европа и това е нашата политика, заключи Докладал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    "Браво", спокоен съм...ЧЕЗ гарантира сигурността ни...