Last news in Fakti

21 Април, 2014 13:49 1 483 2

Сенатори искат САЩ и ЕС да наложат санкции на "Газпром"

  • сащ-
  • украйна-
  • путин-
  • башар асад-
  • боб коркър-
  • сенатори-
  • санкции-
  • енергийни компании-
  • "газпром"

Републиканецът Боб Коркър сравни Путин със сирийския диктатор Башар Асад

Сенатори искат САЩ и ЕС да наложат санкции на "Газпром" - 1
Сенаторът Боб Коркър сравни Путин със сирийския диктатор Башар Асад

Представители на Сенатския комитет на САЩ по външна политика предложиха да се въведат санкции срещу руски банкови и енергийни компании. Републиканецът Боб Коркър и демократът Крис Мърфи коментираха пред телевизия Ен Би Си изказването на украинския премиер Арсений Яценюк, в което той обвини Москва в нежелание да изпълнява женевските договорености и да изтегли военните си части от границата с Украйна. Яценюк обяви, че мечтата на Путин е да възстанови СССР и нарече Русия „заплаха за целия свят, ЕС и Украйна“.

В коментара на ситуацията в Украйна Коркър изтъкна, че САЩ трябва да наложат санкции на енергийни компании като „Газпром“ и на големи руски банки. „Путин не вярва, че сме способни да ги накажем по такъв начин“, каза той и сравни ситуацията в Русия с тази в Сирия. Според него, Путин и сирийският президент Башар Асад действат по сходен начин в желанието си да поставят САЩ в смешно и неловко положение.

"Нашата администрация сякаш казва на Русия: не ни се подигравайте, не го правете прекалено явно. Не преминавайте границата с 40-хилядния си контингент, не ни поставяйте в неловко положение, но спокойно продължавайте да подривате суверенитета на Украйна като преди“, коментира републиканецът. Според него, Путин, подобно на Асад, вярва в пълната си безнаказаност и не може да допусне, че ще му се наложи да плати за анексията на Крим и военното присъствие в Украйна. Именно затова ЕС и САЩ са длъжни да въведат секторни мерки, независимо че това може да удари и по тяхната икономика.

Сенаторът демократ Крис Мърфи подкрепи идеята за санкции към енергийни и банкови компании от Русия и също отбеляза, че дори от тези мерки да пострада европейската икономика, ЕС трябва да прояви инициатива.
Миналата седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че за Москва ще има нови последствия, ако не предприеме стъпки за нормализиране на ситуацията в Източна Украйна.

По-рано в. „ню Йорк Таймс“ отбеляза, че президентът Барак Обама е изгубил надежда за градивно сътрудничество с руския си колега Путин и го е „отписал от сметките си“, като администрацията му в бъдеще ще се фокусира в опита да изолира Русия по пътя на пресичане на нейните икономически и политически връзки с останалия свят. Но според изданието, засега Обама е решил да не се налагат санкции към сектори на руската икономика.

Сенаторът Боб Коркър обаче смята, че американската стратегия спрямо действията на Москва винаги „закъснява с ден“. Все пак мнозинството в американската администрация очаква Путин да се спре, виждайки как обявените досега санкции са повлекли изтичане на западни капитали от страната му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Иначе как ще си пробутат шистовия газ...
  • 2 бай тошо

    3 0 Отговор