Last news in Fakti

23 Април, 2014 18:29 1 281 0

Обсъдиха новата инвестиция на Лукойл в България /Обновена/

  • новата-
  • инвестиция-
  • лукойл-
  • българия

1,5 милиарда долара се влагат в първия етап от изграждането на комплекс за преработка на тежки отпадъци в Лукойл Нефтохим Бургас. Много от дейностите се осъществяват от български фирми-подизпълнители

Като добра инвестиция министър-председателят Пламен Орешарски определи комплекса за преработка на тежки отпадъци в Лукойл Нефтохим Бургас. Проектът за неговото изграждане беше основна тема на разговора на премиера с президента на ОАО Лукойл Вагит Алекперов в Министерския съвет.

Министър-председателят Орешарски приветства разширяването на дейността на Лукойл в България. Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта – изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара и се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.

В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 000. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители. Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност. В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации – Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

По време на разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с президента на ОАО Лукойл беше обсъдена нормализацията на бизнес климата в България, както и мерките на кабинета за насърчаване на инвестициите.
 

„Изграждането на новия завод на „Лукойл“ за преработка на нефт в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с ръководството на компанията „Лукойл“. Държавният глава подчерта, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.

„През 2015 година България ще почувства положителните резултати от откриването на новия комплекс за преработка на петрол, който отговаря на най-високите екологични стандарти“, заяви президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов. Той запозна българския държавен глава с дейността на „Лукойл“ в света и в региона на Югоизточна Европа. „Нашият успех се дължи не само в увеличаването на добива на нефт, но и в търсенето на нови находища“, подчерта президентът на „Лукойл“. През следващите десет години компанията планира да инвестира над 130 млрд. долара в нови проекти.

Плевнелиев прие отправената покана от Вагит Алекперов да присъства на откриването на новия комплекс на „Лукойл“ в Бургас.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА