25 Април, 2014 16:45 1 211 0

Драгомир Стойнев: С мерки съживяваме икономиката

  • драгомир стойнев-
  • бск

Европа говори все повече за реиндустриализация и ние трябва да вървим с общи усилия напред, защото делокализацията е основен проблем на общността

Приоритетите на българското правителство изцяло отразяват основните насоки на европейската политика и не случайно една от първите стъпки, които предприехме, бе за реиндустриализация на България. Тя е базирана на три основни стълба – достъп до финансов ресурс, подготовка на човешки капитал чрез реформа с дуалното образование и насърчаване на иновациите, които са изключително важни. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в приветствието си към 14-ото общо събрание на Българската стопанска камара (БСК). Във форума участваха премиерът Пламен Орешарски, членове на правителството, представители на международната конфедерация BUSSINESEUROPE, синдикалисти, ректори, учени, работодателски организации, посланици, компании от над 70 икономически сектора.

Европа говори все повече за реиндустриализация и ние трябва да вървим с общи усилия напред, защото делокализацията е основен проблем на общността, подчерта министър Стойнев. Той припомни, че в резултат на икономическите мерки на правителството вече има конкретни проекти с Българската банка за развитие в подкрепа на бизнеса, както и други финансови инструменти, които се посрещат положително от предприемачите в страната. Стойнев поясни, че съвместно с бизнеса държавата полага усилия образованието и подготовката на кадрите да се обвържат максимално с потребностите на икономиката и фирмите активно да участват в тази реформа, за да може по-лесно да се откриват нови работни места. За първи път от държавния бюджет са заделени 20 млн. лв. за Национал иновационен фонд, чиято сметка преди бе занулена, каза Стойнев. Концепцията за новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също бе изцяло съгласувана с българския бизнес, за да отговаря максимално на потребностите му.

Същевременно министърът посочи, че трябва да се помисли доколко екологичните цели, които Европа си поставя, отговарят на нуждите на индустрията. По отношение на целта 40 на сто намаление на вредните емисии до 2030 г. България официално бе първата държава, която се противопостави на това, и сега заедно с нас са вече Унгария, Полша, Чехия,Словакия. Ние за първи път казахме ясно и категорично, че тази политика ще вреди на местния бизнес. Да, Европа трябва да дава пример от екологична гледна точка, но дали най-големите замърсители в света следват тази политика при положение, че нямаме глобален договор относно емисиите, зададе въпрос Стойнев. Все още нямаме на ниво ЕС и конкретни цели за икономически растеж. Това трябва да се постигне съвместно с бизнеса и в Европа, и в България, като се защитават интересите му и се насърчава конкурентоспособността на нашата икономика.

По отношение препоръките на BUSSINESEUROPE казусът с лицензите на трите електроразпределителни предприятия у нас да се решава не административно, а в съда, министър Стойнев заяви, че чуждестранните компании в България трябва да спазват българското законодателство и да уважават българските институции. Само така можем да имаме коректен диалог и заедно да намираме решенията. Диалогът продължава, подчерта Стойнев. Според него едната от трите компания вече е с крачки пред другите две ЕРП-та и е готова за съвместни действия. Всички чуждестранни инвеститори трябва да имат същото поведение в България, каквото имат и в собствените си държави, обобщи министърът.

Той оцени високо дългогодишното сътрудничество между МИЕ и БСК. Камарата е редовен член в действащите съвместни консултативни съвети, работни групи и отраслови съвети за тристранно сътрудничество.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА