Last news in Fakti

30 Май, 2014 12:05 1 427 0

Google все пак „ще забравя“

  • google-
  • забравя

През 2012 г. Европейската комисия предложи закон, който даваше правото на потребители да бъдат забравени

Google планира да пусне за гражданите на Стария континент нова услуга, която ще позволи да се свалят от глобалната мрежа линкове, отнасящи се за личния живот на интернет потребители, съобщава Би Би Си.

В интервю за влиятелния британски „Файненшъл таймс“ изпълнителният директор на Google Лари Пейдж заяви, че компанията ще изпълни решението на висшата съдебна инстанция на Евросоюза.Той все пак не пропусна да предупреди, че това може да навреди на иновациите и да се използва от режими, които подтискат свободата на словото.

IT гигантът беше принуден да направи тази стъпка след решението на Европейския съд, според което остарели или неактуални лични данни трябва да се свалят от сървърите при постъпило искане.

В мотивите си към съдебното решение съдиите обявиха, че „всеки има правото да бъде забравен”, когато такава информация вече е неактуална, неуместна, чувствителна или прекомерно подробна.

Става дума за всички лични съобщения, снимки и данни, събирани за даден потребител в сървърите на компанията както през външни услуги, така и посредством вътрешните механизми на вездесъщата електронната търсачка.

През 2012 г. Европейската комисия предложи закон, който даваше правото на потребители „да бъдат забравени“.

В тогавашното предложение се предвиждаха дори и санкции от до 2% от глобалния оборот на компаниите, които нарушават правилата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА