Last news in Fakti

13 Май, 2014 14:44 4 171 0

Съдът на ЕС нареди на Google “да забравя“

  • google-
  • лични данни

Като цяло сме много изненадани. Ще ние нужно време, за да анализираме последиците от съдебното решение, заявиха в коментар от глобалната търсачка

Хората имат „правото да бъдат забравени“ и могат да поискат от Google да премахне някои чувствителна информация от резултатите на търсенето в интернет.

Това реши Съдът на Европейския съюз със седалище в Люксембург. Това е част от продължаващата през последните десетилетия битка между поддръжници на правата на неприкосновеност на личния живот и тези, които се застъпват за свобода на словото.

Съдебното решение е постановено от Съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург в развитие, което подчертава продължаващите битки между

поддръжници на правата на неприкосновеност на личния живот

и тези, които се застъпват за свобода на словото.

В мотивите си към съдебното решение съдиите обявиха, че „всеки има правото да бъде забравен”, когато такава информация вече е неактуална, неуместна, чувствителна или прекомерно подробна.

Става дума за всички лични съобщения, снимки и данни, събирани за даден потребител в сървърите на компанията както през външни услуги, така и посредством вътрешните механизми на вездесъщата електронната търсачка.

От днес всеки европеец, който не желае личната му информация да се появява в резултатите от търсенето, ще може да отправи официално искане, с което да заяви това.

Европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг определи решението на съда като „чиста победа на защитата на персоналните данни на европейците“.

Ако след търсене, осъществено въз основа на име на човек, в списъка на резултатите се покаже линк към уеб страница, която съдържа информация за въпросното лице, то субектът на данни може да се обърне към оператора директно и след като операторът не се съобрази с това негово искане, то субектът може да сезира компетентните органи, за да получи при определени условия премахването на въпросната връзка от списъка с резултати, аргументираха съдиите своето решение.

Съдът на Европейския съюз беше сезиран по казус на испанец, който се оплака, че глобалната търсачка предоставя твърде много подробности около търг, на който е бил предложен отнетия му дом за неплатени дългове, отбелязва Ройтерс. Според гражданина на Испания по този начин се нарушават неговите права и неприкосновеността на личния живот, отбелязва АП.

Това е разочароващо решение за търсачките и онлайн издатели.

Като цяло сме много изненадани. Ще ние нужно време, за да анализираме последиците от съдебното решение, заявиха в коментар от Google, цитирани от Би Би Си. По време на съдебната битка компанията защитаваше тезата, че тя не контролира лични данни, а просто предлага връзки към информация, която вече свободно и законно е на разположение в глобалната мрежа .

Решението на Съда на ЕС може да има особено значение за младите хора , които смятат, че смущаващи снимки или постинги от техните ученически и студентски години могат да имат дълготрайни последици, когато те вече са пораснали при търсенето на работа, отбеляза Рут Колар, експерт по медийно право в лондонската правна кантора Картър Рък.

През 2012 г. Европейската комисия предложи закон, който даваше правото на потребители „да бъдат забравени“.

В тогавашното предложение се предвиждаха дори и санкции от до 2% от глобалния оборот на компаниите, които нарушават правилата.

Преди дни в България семейство Антоанела и Даниел Беловарски сигнализираха медиите, че видеото от

църковния им брак през 2012 г., което качили в YouTube,

за да го видят техни близки в чужбина, е част от клип на „Атака". Отскоро той се върти по телевизиите в предизборната кампания.

„Не сме почитатели на „Атака" и не членуваме в нито една политическа партия. Не сме давали съгласието си клипът с нашата сватба да се използва за предизборна агитация”, казаха пред Нова телевизия семейство Беловарски.

Съпрузите заявиха, че са много разстроени и се притесняват, че познатите им ще се отдръпнат от тях, защото ще смятат, че са симпатизанти на "Атака". Двамата бяха категорични, че и пари да са им предлагали, никога не биха гласували за тях.

„Все още търсим кратък път, за да защитим правата си. Съветват ни да заведем дело, тъй като това може да ни вреди дълги години наред”, казаха още те, притеснени как ще изчистят името си.

От Атака обясниха, че клипът е правен от фирма, на която са го поръчали, и не носят отговорност. Националистите поеха отговорност, че кадрите ще бъдат премахнати.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА