Last news in Fakti

4 Юни, 2014 20:18 1 262 0

АЕЦ „Козлодуй” с нов стратегически инвеститор

  • козлодуй-
  • инвеститор-
  • стратегически

Правителството прие решение за промяна на стратегическия инвеститор за изграждане на нова ядрена мощност

„Уестингхаус Електрик Къмпани” ЛЛС заменя „Тошиба Корпорейшън” като стратегически инвеститор в преговорите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”, съобщиха от правителствената информационна служба.

На 11 декември 2013 г. МС взе решение, което позволи на БЕХ ЕАД да сключи Споразумение за стратегически инвеститор с „Тошиба Корпорейшън“ и да започне преговори за структуриране и финансиране на проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” с „Тошиба Корпорейшън”, Япония, като стратегически инвеститор и „Уестингхаус Електрик Къмпани” ЛЛС, САЩ, като собственик на технологията „реактор с вода под налягане (PWR) - АР 1000 III+”.

В хода на преговорите от страна на „Тошиба Корпорейшън“ и „Уестингхаус Електрик къмпани“ ЛЛС е направено предложение за промяна на стратегическия инвеститор, което наложи МС с днешно решение да позволи сключването на анекс към Споразумение за стратегически инвеститор.
„Тошиба Корпорейшън” ще остане страна по Споразумението, като ще запази задълженията си, заедно с

„Уестингхаус Електрик Къмпани” ЛЛС, да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане финансирането на проекта.

Промяната на стратегическия инвеститор е продиктувана от факта, че „Уестингхаус Електрик Къмпани” ЛЛС е носител на технологията АР 1000 III+” и този статут ще позволи по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите и отваря пътя за структурирането на проекта.

Американската компания „Уестсингхаус Електрик Къмпани” ЛЛС е част от групата на „Тошиба Корпорейшън“ и АР 1000 е нейна регистрирана търговска марка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА