Last news in Fakti

6 Юли, 2014 17:28 4 418 0

Работодатели и синдикати с общ ултиматум към политиците

  • синдикати-
  • работодатели-
  • декларация-
  • ултиматум-
  • политиците-
  • институциите-
  • кнсб-
  • пламен димитров-
  • константин тренчев-
  • божидар данев-
  • бтпп-
  • бск

Те заплашиха институциите с радикални действия преди изборите

Работодатели и синдикати с общ ултиматум към политиците - 1
Снимка: БТА

Националните работодателски и синдикални организации отправиха общ ултиматум към политическите партии и институциите незабавно да предприемат действия, които да доведат до успокояване на ситуацията у нас.

"В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", заявяват в съвместна декларация, която представиха пред медиите, от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Една от мерките, които те може да предприемат, е обръщение към избирателите преди вота на предсрочните парламентарни избори. Трудът и капиталът са на единни политически позиции, присъдата сега не я произнасяме, но в момента я пишем, посочи Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

Като шамар срещу парламентарните партии - БСП, ДПС "Атака" и ГЕРБ, и предупреждение към тези, които искат да влязат в следващото Народно събрание - "България без цензура" и Реформаторският блок, обясни общата позиция Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. "Не искаме една партобизнес олигархия да замени друга партобизнес олигархия", подчерта той.

Работодатели и синдикати настояват в рамките на оставащото време на 42-рото НС да бъде постигнат консенсус между партиите по големите енергийни проекти и по споразумението за партньорство с ЕС за периода до 2020 година. В същото време депутатите спешно да гласуват решения, свързани с финансовата устойчивост в здравеопазването (в т. ч. и актуализацията на бюджета на НЗОК), в енергетиката, в социалната сфера в частта с обвързването на ръста на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота.

В декларацията се настоява президентът да назначи служебен кабинет, равно отдалечен от партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от самата президентска институция, за да бъде гарантирана подготовката и честното произвеждане на предсрочния вот.

Шестте организации искат също служебното правителство да започне и подготовката за Бюджет 2015, както и правителството на Пламен Орешарски да представи отчет за финансовото състояние на страната в началото и в края на мандата си.

"Партиите в парламента да се вземат в ръце и да си свършат работата, а тези, които искат да влязат в следващото НС, да станат част от общия консенсус", призова президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от „Дарик“.

Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заради партийни интереси и сблъсъци е поставено на карта съществуването на цялата финансова система.

В дъното на банковата, финансовата и политическата криза е Народното събрание, което по думите на Божидар Данев за една година не е намерило сили да прескочи котерийните борби. Банковата криза нямаше да се случи, ако не бяха заложени политически игри, тя не е в резултат на обективни натрупвания, добави Васил Василев.
Кризата има партийна "подкладка" - конфликтът "Делян Пеевски-Цветан Василев", посочи Данев. Принос има и прокуратурата с нейните изпреварващи действия.

Ето и пълния текст на декларацията:

Като отчитаме безпрецедентната политическа криза, довела до пълен срив на доверието към държавността и държавните институции, водени от разбирането, че постигането на обществените цели и решаването на проблемите на бизнеса и работещите изискват диалог и рационални решения, а не самоцелно противопоставяне и нетолерантност, водещи до недоволство и напрежение,

НАПОМНЯМЕ, че политиците са избрани от народа, за да му служат – функция, чието изпълнение в момента е напълно заменено с преследването на тясно партийни и корпоративни интереси.

ОСЪЖДАМЕ поведението на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, които нагнетяват обществено напрежение и обричат икономиката на стагнация, а обществото – на безперспективност и бедност.

ПРИЗОВАВАМЕ парламентарно представените партии да спазват принципите на парламентарната демокрация и да оправдаят доверието на суверена, като прекратят игрите с кворума и се върнат в пленарна зала, да насочат усилията си към важни нормативни актове с цел гарантиране на стабилността на икономиката.

НАСТОЯВАМЕ:

1. Представените в Народното събрание и в Европейския парламент политически партии да постигнат съгласие до 5 август 2014 по следните основни въпроси:

1.1. Големите енергийни проекти;

1.2. Споразумението за партньорство за периода до 2020 г.;

2. Парламентът, в рамките на ограничения срок до 5 август 2014 г. да замрази разглеждането на всички законопроекти, с изключение на:

2.1. решенията, осигуряващи необходимата финансова устойчивост в здравеопазването и енергетиката и гарантиращи обвързването на ръста на пенсионната възраст с ръста на продължителността на живота, и запазване правата за ранно пенсиониране на категорийните работници от 1 януари 2015 г.;

2.2. всички актове, свързани със задължителните изисквания на ЕС;

3. Правителството:

3.1. да пресича в зародиш всеки опит за финансова дестабилизация в страната;

3.2. да представи отчет за финансовото състояние на страната в началото и в края на своя мандат;

4. Президентът на РБ да гарантира създаването на служебно правителство, равно отдалечено от всички партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от президентската институция, което:

4.1. да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори, финансова, икономическа и социална стабилност на страната;

4.2. да ускори подготовката на проекта на държавен бюджет за 2015 г. и Споразумението за партньорство с Европейската комисия по бюджетната рамка до 2020 г. и съответните програми към него.

5. Правораздавателните органи да приложат цялата сила на закона за установяване и предотвратяване на всякакви опити за дестабилизиране на икономиката и на страната. 

6. Политици, общественици, експерти и журналисти да прекратят всякакви публични изяви, които подклаждат общественото напрежение.

ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ: В случай, че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти и действия преди провеждането на парламентарните избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове