Last news in Fakti

7 Юли, 2014 08:37 901 0

Синдикатите и бизнеса срещу действията на политиците

  • бизнес-
  • синдикати-
  • политици-
  • васил велев-
  • пламен димитров

От там идва нашата тревога за работните места, за работата на хората, за успеха на бизнеса – подчерта Васил Велев. Затова бизнесът и синдикатите излязоха в края на миналата седмица с обща декларация

След европейските избори страната тръгна назад като политическа ситуация, което рискува да повлече и икномиката, заяви в предаването “Денят започва” по БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Пламен Димитров и Васил Велев гостуваха в предаването “Денят започва” след като предния ден синдикати и бизнес излязоха с безпрецедентна обща позиция и искания към политическия елит.

От там идва нашата тревога за работните места, за работата на хората, за успеха на бизнеса – подчерта Васил Велев. Затова бизнесът и синдикатите излязоха в края на миналата седмица с обща декларация.

Изразихме не само нашето разочарование. Ние изразихме нашето възмущение и гняв и осъдихме действията на политиците, които преминаха всякаква граница. Държавата беше използвана за разчистване на лични партийни и корпоративни сметки, което е недопустимо и в малкото оставащо парламентарно време нашите политици не намериха възможност да работят по важните за нацията и за икономиката въпроси.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров допълни картината.

Не можем да говорим за радикални реформи с мандата и с доверието, което има – или по-скоро, няма това Народно събрание и това правителство, но трябва да говорим за спешни мерки, за които хората не са виновни, че са поставени в подобна политическа реалност, би трябвало да получат. Например, няма как от тук нататък в следващите месеци докато няма парламент, а има служебно правителство и започва предизборната борба и хващането отново “кой, колко повече”, а всъщност хората да нямат достъп до здравна грижа, – каза Пламен Димитров, поставяйки въпроса от необходимостта да бъде актуализиран бюджета на НЗОК. Това може да стане само след като въпросната актуализация бъде гласувана от парламента.

Ако Здравната каса не получи допълнително поне 200 милиона, гласувани от Народното събрание…има реална опасност през летните месеци, август, септември, пък и октомври докато има ново правителство и нов парламент хората да почнат да нямат никаква възможност да стигат до лекар, подчерта Димитров.

В предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Константин Тренчев от КТ „Подкрепа” и Пламен Димитров от КНСБ настояха до започването на процедурата за служебно правителство да се направи спешна актуализация на бюджета на Здравната каса, както и да се реши въпросът с пенсионирането на миньорите.

„От нова година те ще взимат по 60-70 лева, което хич няма да ги зарадва”, заяви Константин Тренчев.

Що се отнася до бюджета на Здравната каса синдикатите заявяват, че са предупреждавали правителството, че той няма да стигне.

„Ако няма актуализация, парите в болниците свършват и драмата в болниците ще се задълбочи страхотно”, коментира Тренчев. „Още днес предлагам да се направи среща с ръководителите на 4-те парламентарно представени групи и да ги питаме мислят ли нещо да свършат”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА