Last news in Fakti

12 Юли, 2014 13:32 1 096 1

Мая Манолова обещава изборни победи за БСП

  • бсп-
  • мая манолова

Тя публикува платформата си като кандидат за лидер на БСП

Мая Манолова обещава изборни победи за БСП - 1
Снимка: БТА

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова пусна във Фейсбук платформата си като кандидат за лидер на БСП.

Манолова е убедена, че промяната в БСП е възможна, макар и закъсняла.

Въпреки успехите в международен план, тя смята, че за да бъде оценена промяната като успешна, не е достатъчно да ни признават и уважават навън и да намираме формула, за да се включваме във властта в страната.

След 2006 г. нямаме победа в никакви избори. Партията претърпя 8 поредни загуби. В тази ситуация най-важният критерий за успеха на промяната е връщането на БСП на пътя на победата. Поемам ангажимента и отговорността да го постигна, заявява Мая Манолова.

Тя обещава многопосочна промяна:

1. В идеен план – приближаване към лявата ни същност, най-вече в практическата политика и в кадрите, с които изграждаме публичния си образ.

2. В коалиционен план – реално партньорство и разширяване на сегашната коалиция, но без компромиси с идентичността ни.

3. Във взаимодействието с други политически субекти – активен диалог и сътрудничество за участие в управлението, но само при пълна прозрачност на отношенията, при ясни, а не задкулисни договорености.

4. В отношенията с гражданското общество – максимално разширяване, но без загуба на собствената ни физиономия. Вместо граждански квоти – граждански номинации, предложени от организациите, имащи реална тежест в обществото и широка подкрепа сред избирателите.

5. В медиен план – цялостно преосмисляне и препозициониране на медийния образ на партията към модерност, адекватност и нов тип социална отговорност пред обществото. БСП трябва да е привлекателна и ефективна партия, която е запазила човешкото в себе си, а не се шлифова само като машина за власт. Хората освен да видят лицата ни, искат да усетят и сърцата ни.

6. В организационен план – най-важната промяна:

- Статутът на отделния социалист ще зависи от качествата му, от авторитета и обществената подкрепа за него, от постиганите в изборите резултати.

- Отговорността. Ще се поема реално, а не декларативно. Който влошава изборните резултати, ще минава назад, за да дойде друг, можещ повече.

- Номинациите. Отдолу нагоре – реално, а не режисирано.

- Изборът на партийни органи. Ще осигуря условия за истинско и честно състезание. Без списъци за кого да се гласува и кой да бъда задраскван.

- Екипността в ИБ. Да, но не за сметка на представителността. Регионите да имат свое присъствие. Не бива зони в партията, формирани около отделни авторитети или идейно-политически нюанси, да възприемат изборите като кауза не на цялата, а на част от партията заради това, че не се чувстват представени в тясното или в по-широкото й ръководство.

- Решенията. Ще се утвърждават в легитимните за партията формати и органи. Ще се обсъждат, а няма просто да се съобщават.

- Вътрешната опозиция. Ще я приобщавам, вместо да я изолирам.

- Различното мнение. Ще се опитвам да го печеля на своя страна или поне да взимам полезното от него. А когато не успявам, няма да го обявявам за враг.

- Диалогът в партията. Ще бъде реален, което означава не само да се слушаме, но и да се чуваме.

- Разноговоренето. Ще създам атмосфера то да се случва вътре в партията, за да не изтича по неполезен начин в медиите.

- Младите в партията. Пълно доверие, но и взискателност. Не е достатъчно да ги учим как да пишат европроекти, трябва да знаят и историята на партията, от която да черпят поуки, вдъхновение, мотивация.

С тези най-важни ангажименти и отговорности и с разработен и изпълнен конкретен план за реализацията им, още в следващите месеци ще възстановим принципите и нормите на партиен живот от времето, когато БСП печелеше победи. И това придава важно значение на фигурата на лидера.

Социалистите са изморени от загуби. Хората от страната искат една мощна левица, с нови възгледи, нов смисъл и най-важното – с възможност да отстоява на избори своите идеи. Левица, която не бяга от битките, а ги води докрай. Левица, която отстоява своите принципи, а не затъва в блатото на постоянния компромис. Това ще рестартира активността и инициативността на хилядите ни членове, активисти и кадри, което по естествен път ще подобри влошеното ни организационно здраве. А когато един политически организъм е здрав, ще може да постига и реални, а не само морални победи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Поне малко срам да имахте, че това, което сътворихте подминава с арогантността си всички предишни правителства...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове