Last news in Fakti

1 Август, 2014 14:25 988 0

Местан: Ще подкрепим бюджета

  • местан-
  • ще подкрепим-
  • бюджета-
  • росен плевнелиев

Да минем не през партийните интереси, а през тези на пациенти и обществото като цяло

Местан: Ще подкрепим бюджета - 1
Снимка: БТА

Имам чувството, че има един въпрос, който предшества основния този за бюджета, а това е въпроса за смисъла на тези консултации, за смисъла на дадената политическа дума. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на консултациите за бюджета при президента.

По-добре е да постигнем трудно съгласие и да го спазваме, отколкото лесно да постигаме съгласие, а после да се отказваме от него. Така ще девалвираме не само политическата дума, а този най-висок формат на политическите консултации. Най-често използваните изрази са политическа отговорност, национален интерес, но тези изрази не могат да се клишират.

Ние имаме ясна позиция, ако публичният интерес е свързан с актуализацията на двата бюджета, ние трябва да реализираме публичния интерес. Не можем да го пожертваме в името на партийни страхове, каза Местан.

Има обективна необходимост да се актуализира бюджета, но това не може да стане, защото ще бъдем обвинени, че ще гласуваме с ДПС. Или извънпарламентарната опозиция обективно е „за” актуализацията, но понеже тази актуализация получава подкрепата на ДПС ние по-скоро ще бъдем против. Това не го разбирам, това е точно обръщането на позициите на национален интерес, на публичен интерес и партиен интерес, заяви Местан.

Много е добре, че отчитаме 200 милиона приходи повече в сравнение с миналата година. Само, че трябва да четем цифрите коректно, но сме планирали то да бъде милиарди и 440 милиона лева. Трябва да бъдем съвършено точни, говорим за данъчните. И на базата на предполагаемото изпълнение на плюс милиард 440 милиона лева имаме планиран дефицит и всяко неизпълнение означава увеличаване и на дефицита. Да все още сме в средата на годината и може би ще трябва да очакваме някакви магически процеси в българската икономика, които да компенсират всичко това и в края на годината ние ще сме изпълнили тези един милиард и 440 милиона лева данъчни приходи в края на годината и ще се окаже, че не е нужна актуализация на бюджета днес. Ако някой вярва в това да продължава да застъпва тезата против актуализацията, каза Местан.

Предлагам днес да се откажем от всякакъв популизъм, защото тази тактическа игра кой ще носи отговорността, ако понеделник нямаме гласуване. Законопроект за актуализацията на бюджета на мен ми е последна грижа, защото да си го кажем честно – всички сме за актуализацията на бюджета на НЗОК , само, че това няма да се случи, защото явно ГЕРБ няма да бъдат в залата само по тази точка, а БСП заявяват, че няма да бъдат в залата по точката за държавния бюджет, приемането на който пък е условие ГЕРБ да подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК. Чудесно – това са два подхода, които практически ни оставят сами в пленарна зала, но резултатът е, че няма да има актуализация нито на НЗОК, нито на държавния бюджет. Ако съгласието не е възможно всеки да каже позициите си и да гласува поне в това, което ще подкрепи. И забележете имаме на среща един партньор, който със своите 36 гласа ще осигури приемането и на двете актуализации. Да, защото така четем нашата отговорността. Понеже чух странни изрази за време разделно, абстрахирайки се от асоциациите, днес тук ние трябва да кажем, че отговорността ще бъде разделена. Нашата е ясна – ние сме и за двата проекта – за актуализацията на държавния бюджет, за актуализацията на НЗОК. И няма да има промяна на нашето поведение, независимо кой в какви коалиции ще ни уличи, независимо кой какви възгласи „коалиция Бостан” или „горчиво” или коалиция „КТБ”, ще обвинява.
Имаме ли воля да погледнем не през партийните интереси, а през този на пациентите и лекарите, а за държавния бюджет обществото като цяло, попита Местан.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове