Last news in Fakti

26 Август, 2014 15:20 2 869 1

Назначават комплексни експертизи за наводнението в Мизия

  • назначават-
  • комплексни-
  • експертизи-
  • наводнението-
  • мизия

Продължава разследването за причините за наводнението в гр. Мизия

Назначават комплексни експертизи за наводнението в Мизия - 1
Снимка: БТА

След самосезиране от страна на Районна прокуратура - Оряхово, на 04.08.2014 г. е образувана прокурорска преписка за събиране на първоначални, неотложни данни за настъпилото наводнение на 02-03.08.2014 г. в Мизия . Тези данни са приобщени в хода на 24-часова проверка, възложена на полицейски служители при ОД МВР-Враца.

На 05.08.2014 г. въз основа на събраните до посочения момент данни, Районна прокуратура - Оряхово е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 02-03.08.2014 г., в гр.Мизия, по непредпазливост е причинил наводнение и с това е изложил на опасност живота и имота на другиго, като от горното е последвала смърт и значителни вреди – престъпление по чл.335, ал.2, вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

Разследването е възложена на Окръжна следствена служба – гр. Враца.

До настоящия момент са извършени следните действия:

Установен е броя и собствеността на всички язовири на територията на Област Враца, включително по цялото поречие на р.Скът, чийто водосбор се оттича към землището на гр.Мизия.

В хода на производството, след нормализиране на метеорологичните условия /спиране на валежите и осигуряване на достъп до посочените водни обекти/ е започнато незабавно извършване на огледи на местопроизшествия по реда на чл.155-чл.156 от НПК на всички язовири по поречието на р.Скът, включително на тези, намиращи се на територията на oбщина Враца, oбщина Хайредин, община Бяла Слатина и община Борован, чийто водосбор се оттича към р.Скът. Целта на огледите е била да се фиксира техническото състояние на обектите, количествата водни маси в тях, състоянието на подпорни стени, преливници и др. За целта в тези огледи е ангажирано участие на експерт – инженер при „Напоителни системи“, като отразеното състояние на обектите е фиксирано чрез тяхното фотозаснемане от специалисти-технически помощници.

Посочените огледи са извършени в периода 12.08.2014 г. – 20.08.2014 г. Огледани са общо 39 бр. язовира на територията на област Враца.

От посочените язовири, по време на обилните валежи в края на месец юли и началото на месец август 2014 г., само 4 бр. язовири не са преливали – това са: яз.„Рогозен 2“, яз.“Лековит кладенец“, яз.“Руменя“ и яз.“Под кръста“. Всички останали 35 бр. язовири са преливали през своите преливници, а 12 бр. от тях са преливали и през короните си /най-високите части от тях/.

Само на 2 бр. язовири са установени прориви /частично прекъсване/ в стените – на яз.“Стубеля“ и яз.“Церов дол“ в землището на с.Борован. Водните количества от посочените водоеми са се оттекли в яз.“Братковец“, който е без констатирани технически нарушения.

На 21.08.2014 г. е извършен оглед на коритото на р.Скът в гр.Мизия. Констатирано е наличието на храстовидна растителност и единични дървета със средна дебелина.

По делото са изискани справки от "Напоителни системи" ЕАД – клон Мизия; от Басейнова дирекция по управление на водите – Дунавски район - гр.Плевен с цялата информация относно релефа на област Враца, поречието на р.Скът и гр.Мизия; от МОСВ и МЗХ за наличната в техните институции информация за водосбора, релефа и др. особености на територията на Област Враца от значение по делото; от Национален институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, за количеството на валежите в интервала 01.07.2014 г. – 02.08.2014 г. на територията на област Враца и по-конкретно на територията на община Мизия, с прилагане на информация за нормалния месечен дебит на валежите в посочените места.

Изискани са писмени документи от общинските власти в гр.Враца, гр.Бяла Слатина, гр.Мизия, с.Борован и с.Хайредин; изискани са документи за дейността на кризисният щаб при Областния управител на област Враца.

Установени са количествата валежи, паднали във водосбора на р.Скът в периода 01.07.2014 г. – 31.07.2014 г. на териториите на община Враца, община Бяла Слатина, община Хайредин и община Борован. Установено е, че само на 01.08.2014 г. и на 02.08.2014 г. на посочените места са паднали валежи между 2 и 3 пъти над месечната норма.

Успоредно със събиране на всички писмени документи, от значение по делото, ще се извършват разпити на свидетели, на кметове и длъжностни лица от общинските управи на територията на област Враца, през чиято територия преминава р.Скът; други длъжностни лица – Областен управител, длъжностни лица при МЗХ и МОСВ; концесионери на язовирите по поречието на реката, участници в кризисните щабове и др. лица, чиито показания могат да са от значение по делото.

До настоящия момент не е установена причина за настъпилото наводнение. Наличните хипотези, изнесени в средствата за масова информация не могат да бъдат потвърдени.

Причините за бедствието биха могли да се изведат едва след събиране на посочените писмени и гласни доказателства и тяхното съпоставяне, а именно – количества валежи, релеф на водосбора на р.Скът, техническото състояние и стопанисването на язовирите по нейното поречие, състоянието на речното корито и др.

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и др. институции. Тяхното заключение ще се основава на събраните в хода на разследването доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до настъпилото бедствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    0 0 Отговор
    Сега потърсете ченгето Йовчев за коментар! То ни лъга като циганин, че около язовирите всичко е наред. Да, ама НЕ Е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове