Last news in Fakti

28 Август, 2014 17:21 1 216 0

Премиерът Близнашки: Хората трябва да решат как да се казва Благоевград

  • георги близнашки-
  • благоевград-
  • името-
  • енергетиката

Енергийният борд е алтернативно решение, а такива решения трябва да се търсят

Премиерът Близнашки: Хората трябва да решат как да се казва Благоевград - 1
Премиерът Близнашки с областния управител на Благоевград Димитър Димитров. Снимка: БТА

Служебният премиер проф. Георги Близнашки е на посещение в благоевградските институции. На входа на областна управа, той бе посрещнат от губернатора Димитър Димитров, а на излизане гражданка му подари и китка здравец. Пред държавното учреждение премиерът бе посрещнат от небезизвестния президент на организацията „Малки европейци” Георги Софкин, който проби през кордона от гардове и му подари рекламна тениска, съобщи Struma.com.

Подготовката на изборния процес на територията на област Благоевград протича нормално. Това стана ясно след срещи на министър-председателя проф. Георги Близнашки с областния управител на Благоевград Димитър Димитров и с кмета на града Атанас Камбитов.

По време на срещите си в Благоевград премиерът се запозна с работата на новоназначения областен управител като подчерта, че администрацията трябва да бъде близо до гражданите.

С кмета на Благоевград проф. Близнашки обсъди стратегически за развитието на общината проекти. Такива са изграждането на експо център с музей на терена на бившите казарми в града, на втори православен храм и на транспортен логистичен център. От особено значение за общината е и изграждането на подлез под жп линията в квартал „Грамада“, който ще обслужва 10 000 жители на Благоевград. Стойността на проекта е 2,4 млн. лева.

Премиерът Близнашки коментира, че три основни проблема измъчват страната и служебното правителство в частност – финансовият недостиг, усложнен поради липсата на актуализация на бюджета; банковата криза; ситуацията в енергетика. 

Помолен от медиите да коментира отказа на членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да подадат оставка, министър-председателят заяви, че обществото отдавна е снело своето доверие и този състав на Комисията носи огромна вина за тежкото положение в енергетиката. „Би било добър знак за обществото, ако се бяха оттеглили. Очевидно ще трябва да се търсят алтернативни решения. До голяма степен Енергийният борд е алтернативното решение“, каза премиерът и изтъкна, че в него ще участват всички заинтересовани страни.

Във връзка с дискусията около собствеността на сградата на бившата Професионална гимназия „Ичко Бойчев“ в града, премиерът проф. Близнашки беше категоричен, че това е въпрос, който трябва да намери компромисно решение преди правителството да се произнесе. „Хората тук познават проблемите най-добре. Ние ще се съобразим с онази позиция, която ще се постигне като компромис тук на място“, добави министър-председателят. Според него трябва да се даде възможност ръководството на университета и на местните власти да съгласуват позицията си и да се намери най-доброто и взаимно приемливо решение.

В отговор на журналистически въпрос относно инициативата за промяна на името на Благоевград, премиерът беше категоричен, че преди всичко гражданите на Благоевград трябва да се произнесат и мнението им да бъде взето под внимание.

Бях поканен да оглавя честванията по повод 1000 години от смъртта на цар Самуил. Това обаче не означава че съм за смяна на името на Благоевград, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от информационната агенция на Югозападна България „Е 79“. Вчера се появи идея той да бъде преименуван на "Цар Самуил".

„За названието на Благоевград. По този повод искам да кажа, че това няма да бъде направено, без да се вземе мнението на обществеността в този изключително важен регионален център на България. Нека гражданите се произнесат по тези въпроси и, ако има такива настроения, добре, ние ще отговорим на обществените очаквания. Ние няма да тръгнем да решаваме този въпрос против волята на местната общественост. Това е демокрацията“, каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.
 
През годините на няколко пъти общественици и политици са правили опит да прекръстят областния център, но това така и не стана поради острия отпор от страна на живеещите в града. И сега благоевградчани не са съгласни да станат "самуиловградчани". Още повече, че трябва да се сменят актове за собственост, лични карти, паспорти и други документи.  Повечето благоевградчани са категорични че почитането на една личност от българската история не е в това да кръстиш град на него, коментира агенцията.

Премиерът разговаря и с ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. Иван Мирчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове