Last news in Fakti

30 Септември, 2014 08:01 1 786 0

Маслото - с вода и вредни мазнини

  • печата

Преглед на печата

Маслото - с вода и вредни мазнини, обобщава в. „Труд”

В маслото, продавано по българските магазини, масово има наднормени количества вода и заместители на млечните мазнини, а самите млечни мазнини са значително по-малко от изискванията и от написаното на етикетите. Това установи лабораторен тест с 15 български и чужди марки масло, проведен от националната асоциация „Активни потребители“.

При пет марки водното съдържание е по-високо от означеното на етикета, а масленото им съдържание е по-ниско. Разминаванията при някои са доста големи - над 10 процентни пункта. Според експертите добавянето на вода влошава качеството на продуктите. В пет от изпитаните марки водното съдържание дори не е обявено на етикета.

Инженерите масово сменят професията, тревожи се в. „Монитор”

Болшинството от инженерите у нас – 76%, не се реализират по професията си. Това става ясно от Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020. Тя е публикувана на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане. Едновременно с това обаче именно инженерните специалисти са най-търсените кадри у нас и през следващите години се очаква остър недостиг.

По-високите осигурителни прагове ще струват 70 млн. лв. на бизнеса, смята в. „Сега”

Административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 4.2% в 44 икономически сфери ще струва 70 млн. лв. на работодателите догодина. Това изчисли вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков пред БНТ вчера. В секторите без споразумения са заети 900 000 души, но само 20 на сто от тях се осигуряват на минималния праг. Това означава, че на около 180 000 души осигуровките ще трябва да се увеличат с 4.2%, което заедно със заплатите ще струва на бизнеса тези 70 млн. лв. За другите промяна реално не би трябвало да има, тъй като те и сега се осигуряват на по-висока база. На фона на 15 млрд. лв. разходи за заплати в реалния сектор, виждате за каква скромна сума става въпрос, допълни Христосков. Той за пореден път отхвърли притесненията на икономисти и работодатели, че това решение ще доведе до увеличение на безработицата и сивия сектор.

Три варианта за промени в схемата за гарантиране на влоговете, разказва в. „24 часа”

Три варианта на промени в закона за гарантиране на влоговете обмислят във финансовото министерство и БНБ, научи "24 часа". Причина за поправките е стартиралата наказателна процедура срещу България от Брюксел заради забавено изплащане на защитените влогове в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната ТБ "Виктория".

Първият вариант предвижда гаранционният фонд да изплаща веднага защитени влогове в поставена под надзор банка, ако надзорният режим се удължи с над 3 месеца.

Всички вложители в КТБ с достъп до парите си, обобщава в. „Преса”

Пълен достъп на всички вложители на КТБ до банковите им сметки, международно разследване чрез външно финансово разузнаване на всичко, което се е случило в банката, и пълно осветяване на банковите операции в КТБ. Това предвижда законопроект, изготвен от кандидат-депутатите на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, който ще бъде внесен в първия ден на новия парламент, а първият подпис под него ще е на лидера на движението Лютви Местан.

Туризмът с министерство, обобщава в. „Стандарт”

Туризмът ще има свое министерство. Първият по рода си консенсус между бранш, учени, кметове и политици бе постигнат вчера на SOS дебата за туризма, организиран от "Стандарт" и БАН. Твърдо "за" новото ведомство се обявиха Владислав Горанов (ГЕРБ), Поли Карастоянова (Патриотичен фронт), Димитър Делчев (Реформаторски блок), Деница Сачева (ДЕСНИТЕ), кметът на Първомай Ангел Папазов (АБВ) и Георги Балабанов (ББЦ). Ако има консенсус и подобна структура е изпълнена със съдържание, аз съм съгласен, каза Петър Чобанов (ДПС). И веднага уточни, че това трябва да е за сметка на други администрации. Не съм упълномощен да дам отговор, но ако има съгласие, БСП е склонна на диалог, заяви и Румен Гечев (БСП).

Вдигат помощите за топло с по-малко от тока, пише в. „Дума”

Средно с 8.84% ще се увеличат енергийните помощи заради 10-процентното поскъпване на тока от утре. Това заяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той уточни, че този процент е осреднен заради различните цени на електроенергията при доставчиците. В момента тази помощ е 65.72 лв. и се отпуска за 5 поредни месеца през зимата. За да бъде увеличена помощта средно с 8.84%, необходими са още 3.24 млн. лв. за ноември и декември, заяви Христосков.

Припомняме, че в края на миналата седмица в Пловдив Христосков заяви, че "енергийните помощи ще бъдат увеличени със същия процент както електроенергията" и поясни, че преизчислението ще стане, след като стане ясен процентът на поскъпване на електричеството.

Право на помощи за топло през миналата зима имаха около 270 хил. души и домакинства, очаква се и тази зима броят им да е приблизително същия.

Търговете за чистене на София блокираха, тревожи се в. „Капитал”

За втори път жалба на никому неизвестна консултантска компания блокира търга за почистване на седемте столични зони в следващите 4 години. Това е най-голямата поръчка на София - годишно столицата отделя 88 млн. за сметопочистващите фирми, а резултатът от блокирания конкурс е, че кметството поднови за нови 6 месеца договорите със сегашните изпълнители, избрани през 2010 г.

Заради забавения избор на нови почистващи фирми има риск София да потъне в боклуци следващия февруари. Причината е, че законът допуска удължаване на срока по изключение само със шест месеца и според адвокати е невъзможно това да стане втори път. А оферти още не са събрани заради съдебните процедури и обжалвания. Освен това обществената поръчка може да бъде оспорена пак и от някоя недоволна компания на следваща фаза. По тези причини е много малко вероятно до февруари да има подписани договори с нови изпълнители.

Четири балкански страни намаляват таксите за роуминг, отбелязва в. „Новинар”

Четири балкански страни подписаха споразумение за намаляване на таксите за роуминг за потребителите на мобилни телефони в региона до преобладаващото в ЕС ниво.

Правителствата на Черна гора, Сърбия, Босна и Македония се споразумяха постепенно да намаляват таксите за роуминг считано от 1 януари 2015 г. до нивото на цените в ЕС. В момента абонатите на мобилни оператори на Балканите плащат от 10 до 20 пъти по-високи такси за роуминг от тези в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове