Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 17:44 622 2

Миков: В момента в БСП вървят оздравителни процеси

  • миков-
  • бсп-
  • вървят-
  • оздравителни процеси

“В момента работим по кръг от мерки – политически и организационни, които ще доведат до засилване на политическото влияние и организационното състояние на БСП.” Това обяви на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков.

Той заяви, че в БСП вървят оздравителните процеси и даде пример с провеждането на пълен цикъл отчети и избори в 19 общини. „Продължават процесите на всички равнища по уточняване на членския състав и промени в различни ръководства“, допълни Миков. Той обясни, че има и други организации, които сами преминават към промени в ръководствата си, без да има цикъл отчети и избори  чрез свикване на конференции. По думите му заседанието на този Конгрес ще се случи до пролетта. По въпроса дали да има пълен цикъл отчети и избори - Миков заяви, че не споделя това виждане, на същото мнение са голяма част от Националния съвет , партийния актив и цялото Изпълнително бюро. Според него става въпрос по-скоро за лични амбиции, които биха затруднили оздравителните процеси в партията с абстрактни разсъждения и красиви думи за реформи и радикализъм, а не с конкретика, която трябва да бъде ежедневно занимание.
На въпрос дали няма да е по-удобно като нов председател на БСП да работи с  новоизбран Национален съвет - Миков отговори, че удобството и комфортът не са характерни за заниманието, с което се е захванал. „Има политически и икономически сили в България, които имат интерес  БСП да е постоянно загледана във вътрешните си проблеми“, обясни председателят на БСП.

Равен достъп до образование и повече прозрачност в бюджетните разходи предлага БСП Лява България.  Затова предстои да  бъдат внесени законопроекти, които да регламентират тези инициативи на левицата, обяви още Миков. Той обясни, че  ще се търси еднакво ниво на масово образование, за да се гарантира равен достъп на всички деца. Лидерът на социалистите се позова на изследване на Световната банка, според което има големи диспропорции в средното образование, особено в училищата в селските райони. В законодателната си инициатива социалистите ще предложат решения за гарантиране на ниво на грамотност при завършване на всеки един образователен етап, както и въвеждането на чуждоезиково обучение още от втори клас. „Ще продължим да настояваме за един учебник по един предмет”, допълни Миков. Той заяви и, че социалистите не са съгласни част от частните и държавните училища да бъдат поставени в един механизъм на финансиране.

Разходите на всички администрации в България да се публикуват

Михаил Миков представи и втората законодателна инициатива, която е свързана с повече прозрачност в бюджетните разходи. „Заедно с движението „Модерна България” подготвяме закон за изменение и допълнение на устройствения закон за бюджета, даващ възможност за проследяване на разходите в администрацията”, обяви председателят на БСП. Той обясни, че става дума за публикуване на разходите за командировки, заплатите, гражданските договори на всички администрации в България. „Такъв закон функционира в САЩ и смятаме, че в условия на криза, в условия на свиване на бюджетните разходи, прозрачността на тези разходи е крайно необходима”, заяви лидерът на левицата.
Михаил Миков съобщи, че на днешното заседание на ИБ на БСП са били обсъдени и организационни въпроси, свързани с провеждане на отчетно-изборни събрания в деветнадесетте общини, определени с решение на НС. По думите му има значителен напредък, като една част от конференциите ще бъдат проведени през втората част на  декември, а другата част – до края на януари.

Въпросът за участието на БСП във властта не стои, заяви Атанас Мерджанов

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви, че въпросът за участието на БСП във властта не стои на дневен ред. „Освен спорадичните изказвания на Найденов и Гергов, че може би е било по-правилно да участваме във властта, никъде в партията на общностни събрания не е изразявана подобна позиция, включително и в организациите, където в момента се провежда цикъл отчет и избори”, коментира Атанас Мерджанов.  Той акцентира, че решението за неучастие във властта е било взето във всички легитимни паргийни органи.

На въпрос за промените в БСП, Мерджанов каза, че би било прекалено удобно за Миков, и за всеки един новоизбран председател, да си подрежда къщата по свой образ и подобие по най-бързия начин. „В последните 25г. обаче БСП показа, че е достатъчно демократизирала се партия, която независимо от конюнктурата, следва някакви общностни цели. ”, категоричен бе той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 румката петкофф

    0 0 Отговор
    И какви са те ,ако не е тайна!Първо и най-напред според мен е закупуване на памперси за електората !
  • 2 Шаман

    0 0 Отговор
    Все едно оздравителни процеси да се правят от болни от Ебола...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове