Last news in Fakti

29 Ноември, 2014 15:39 1 383 1

Радан Кънев остава председател на ДСБ (обновена)

  • радан кънев-
  • национално събрание-
  • реформаторският блок-
  • правителството-
  • политическата криза-
  • председател-
  • преизбран-
  • дсб

В сегашния си вид Реформаторският блок не може да отговори на очакванията на гражданите, отбеляза тъмносиният лидер

Радан Кънев бе преизбран за председател на ДСБ на днешното ХІІІ национално събрание на партията в НДК. Той ще има трима заместници - Петър Москов, Атанас Атанасов и Светослав Малинов. Членове на ръководството ще бъдат Пепа Деведжиева, Сергей Добрев, Димитър Сяров, Росица Рачева, Борис Станимиров, Марта Георгиева, Деян Василев и Катя Панева.

Днес сме тук за трети път през последната година и половина. Но ако през юни миналата година за да покажем, че не сме се предали и че поражението няма да ни пречупи, днес настроението ни е друго, друго е и самочувствието ни – защото сме заедно, за да отбележим връщането на реформаторската десница на власт. Това заяви преизбраният лидер на ДСБ Радан Кънев в доклада си пред Националното събрание.

Ние тръгнахме преди година и половина по пътя на промяната без представителство в парламента, със скромно присъствие в местната власт и изтичащ частичен мандат в Европейския парламент, без видими надежди за съхраняване на позициите. Без медийно влияние, без средства и имущество, със съкрушено политическо лидерство. Нямахме нищо - освен вашата вяра и упорство, съчетани с енергията на събудената средна класа и гнева на поколението, родено през 70-те и 80-те години, върна лентата той.

Благодарение на тази вяра, упорство и енергия, година и половина по-късно, ние сме с възстановени позиции в Европейския и националния парламент и за първи път от тринадесет години сме част от управлението на България. Традиционните десни избиратели, но и хората от средната класа, доскоро политически пасивни, и едно цяло, до 2013 изгубено за политиката поколение, дадоха власт в ръцете ни. Енергията да я дадат обаче беше енергия на протеста – всяка власт е отговрност, но тази тежи двойно повече, защото е дадена с една единствена мотивация – за промяна.
 
Днес ние сме изправени пред отговорността не да констатираме кризата, а да изведем страната от нея. Не да осъждаме властта на мафията, а да я отнемем, подчерта Радан Кънев и добави: „За да стигнем дотук, ние направихме големи отстъпки, достигнахме до границата на компромиса... Дали компромисът си струваше? Днес отговорът изглежда безусловно положителен. Тръгнахме от нулата, за да стигнем там, където в десетгодишната си история нито веднъж не сме били”.

Успехът е категоричен, несъмнен. Но това е дребният отговор, малкият успех, егоистичният, тяснопартиен интерес. Дали компромисът си струва зависи от това дали ще изпълним големите си обещания – не дали ще влезем в трудната коалиция, а дали ще я използваме за истинска промяна, в полза на всеки българин, дали ще можем да използваме леката вълна на оптимизъм в обществото и да го поведем към излизане от кризата, обясни лидерът на ДСБ.

Това обаче зависи от два фактора. Първо, не можем да изпълним задачите си без запазване и засилване на единството на десницата. Като второ той посочи, че кризата в българското общество е криза на лидерството. “Да стигнем дотук, колективното лидерство на партията беше достатъчно. За да изпълним обещанията си и да отговорим на очакванията на избирателите си, обаче, е нужно повече – и във вътрешната организация на партията, и в консолидацията на коалиционния ни формат”. 

Затова и днес за пръв път се изправям пред вас, за да поискам лично доверието ви и лидерството на Демократи за силна България, обяви Радан Кънев и добави: „Ние не можем да постигнем целите си без Реформаторския блок, но РБ не може без здравата структура на ДСБ“. 

Реформаторският блок

Лидерът на ДСБ заяви, че Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект, събрал хора с различно светоусещане и различна биография, обединил политици с минало в СДС, ДСБ, НДСВ и ДПС с граждани, които нямат партийна история и принадлежност. “Но той постигна целите си, в тесен политически смисъл – върна в парламента съставните си партии и дори постигна мащабно участие в изпълнителната власт. Премина успешно два национални избора, като увеличи двойно подкрепата си между май и октомври 2014 година”, коментира Кънев. 
 
“И все пак, Реформаторският блок е и голямо разочарование. През изминалата година доверието между партиите не нарасна, скандалите следваха един след друг, лидерите често говорехме на различни езици и дори представяхме пред обществото различни политически цели”, отбеляза той. Днес чувството на общност е разклатено, има отчуждение помежду ни. Не навсякъде има усещане, че народните представители на Блока са общи представители и обединители на десницата от съответния район. Но по-опасното е, че в този си нестроен вид, РБ не може да отговори на очакванията на българските граждани. Без единна структура и силно лидерство не е възможно да се осъществят реформи, категоричен бе лидерът на ДСБ.
 
За да успеем, ние имаме три непосредствени задачи, изброи Кънев:

- Да продължим да удържаме парламентарното мнозинство и да поддържаме волята му за реформи, заложени в програмната декларация на кабинета;
- Да започнем и проведем обещаните реформи в поверените ни сектори на изпълнителната власт; 
- Да се стабилизираме и постигнем отчетлив успех на местните избори през 2015 година, за да свалим реформите на местно ниво, в близост до хората и тяхното ежедневие, да ударим ДПС и БСП в сърцето на властта им – българските общини и региони. 
 
Нито една от тези задачи не е изпълнима от Реформаторския блок в сегашния му вид. Кънев посочи три възможности да се извърши тази консолидация:

- Ускорено създаване на единна политическа партия (за което усещането ми е, че ние в ДСБ не сме готови, а част от колегите – още по-малко);

- Създаване на стегната политическа федерация с общ национален съвет, изпълнителен съвет и политическо лидерство;

- Създаване на нова политическа партия, която да обедини около себе си старите партии, като запазва тяхната самостоятелност, но определя общата политика, водещите лица и послания. По всеки един от тези пътища могат да тръгнат както всичките пет партии от съюза, така и само част от тях.
 
Правителството

И най-противоречивото и трудно наше решение. Ако не участваш във властта, със сигурност не можеш да промениш нищо. Но участието съвсем не гарантира, че ще промениш страната или, че ще я промениш към по-добро, къментира Радан Кънев. В процеса на преговори за съставяне на правителство ние постигнахме основната си цел – управление, независимо от ДПС и БСП, отчете той. Според Кънев, бъдещето ще покаже каква е цената на компромиса и дали той не е отишъл отвъд допустимото.

Програмната декларация на кабинета не е съвършена, но е добра. Нашите приоритети са отразени в нея, реализирането на правителствената програма ще доведе до подобряване на живота на мнозинството българи. И което е по-важно – до поставяне на страната на коловоза на законността, на пътя, който – съвестно следван – винаги води до богатство. Но за да се приложи програмата успешно, България трябва да излезе от политическата криза, в която затъва повече от две години.

Политическата криза

В обществото има енергия за измъкване от нея. Ние сме изправени пред вътрешни и международни рискове, непознати за повече от десетилетие и стратегически рискове, непознати от повече от четвърт век. Ако преди пет-шест години реформите бяха разглеждани като луксозна претенция на елитарно малцинство, днес те са предмет на политически консенсус. Днес отказът от реформи е лукс, който не можем да си позволим, категоричен бе лидерът на ДСБ.

Вече няма такива възможности. Фискалният резерв е намален, а възможностите за външно финансиране – изчерпани от необходимостта да се покрият загубите на гарантираните вложители от грабежа на КТБ. Без реформи ни чака дългова спирала, която ще загроби перспективите на следващи поколения българи. 
 
Проектобюджетът за 2015 година е предпазлив, правен е по старому. Той залага основно на дълговото финансиране и на съкращаване на разходи по равно в различните ведомства. Това е обяснимо и простимо заради политическата криза – тя не даде възможност за нов, смел и компетентен подход. Но това трябва да е последният подобен бюджет на България, посъветва Кънев. 
 
Днешното мнозинство и управление не са най-добрите. И, дай Боже, бъдещето да ни дава по-добри. Но ние нямаме право да се провалим. Защото след толкова кризи и провали неуспехът ни ще бъде неуспех на всеки български гражданин, обобщи на финала на изявлението си пред националното събрание на ДСБ Радан Кънев.

Националното събрание на ДСБ прие резолюция в 7 точки:

1. Оценява представянето на Реформаторския блок на изборите за ЕП и за 43-то НС като успех и отчита повишаването на доверието в политическия съюз след успешното представяне на европейските избори;

2. Оценява високо работата на общинските организации и областните щабове и координатори на ДСБ в периода на двете последователни предизборни кампании и решаващия им принос за изборните успехи на РБ;

3. Потвърждава правилността на водената в периода след загубата на изборите за 42-ро НС коалиционна и организационна политика, довела до бързо възстановяване на политическите позиции на ДСБ на национално ниво, като призовава за запазване и укрепване на ПС Реформаторски блок като форма на единно явяване на десницата на местните избори и разширяване на влиянието в местната власт;

4. Възлага на НР на ДСБ и Постоянни изборен щаб на партията да проведат политика на организационно укрепване на партийните структури и политическа подготовка за успешно явяване на местни избори през 2015г., в рамките на ПС Реформаторски блок;

5. Изразява тревогата си от лошото организационно състояние на РБ на национално и местно ниво и призовава съюзните партии да осъществят бърза подготовка за организационна консолидация на десницата, като вземат предвид и актуализират вече приетите решения на ръководството на Реформаторския блок;

6. Подчертава отговорността на Реформаторския блок като управляваща политическа сила, отговорна за най-тежките сфери на новото управление, пряко свързани с качеството на живот и благосъстоянието на отделните български граждани и семейства;

7. Подкрепя програмата на Проевропейското реформаторско правителство за стабилно развитие на България и възлага на представителите на ДСБ в изпълнителната власт и ПГ на Реформаторския блок да работят активно за укрепване на реформаторската воля на управлението и изкореняване на злоупотребите с власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    0 0 Отговор
    Те тиа май си поверваха! Намърдаха се у парламенто и се 'зеха вече насериозно. Голем майтап!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове