Last news in Fakti

8 Декември, 2014 11:35 2 059 13

Борисов: Строим „Южен поток" при спазване на европейските правила

  • борисов-
  • южен поток-
  • европейските-
  • правила

Българското правителство не е променяло позицията си по отношение на проекта, заяви премиерът

Борисов: Строим „Южен поток" при спазване на европейските правила - 1
Снимка: БТА

Българското правителство не е променяло позицията си по отношение на проекта "Южен поток". Ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила. Това заяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов.

Миналия понеделник президента Путин обяви спирането на проекта и ние бяхме уведомени за това решение чрез медиите. И до днес официална позиция на руската страна няма, каза още Борисов.

В програмната декларация на нашето правителство е ясно заявено, че задължително условие на бъдещите стратегически инфраструктурни проекти в енергетиката е изясняването на техните икономически параметри. След като разпоредих събиране на всички документи и цялата кореспонденция по проекта днес ще обява резултатите от проверката, каза премиерът.

Много се заговори какво ще загуби България ако този проект не се реализира. Към момента няма завършен финален проект по "Южен поток", заяви още той.

Премиерът обясни, че руската компания е разработила и предложила работен вариант на договор който не е подписан.

„Задължително условие е изясняване на икономическите параметри на проекта. Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор. Няма завършен и финален модел на проекта”, каза Борисов.

Представения проект съдържа небалансирани клаузи, явяващи се изключително неблагоприятно за БЕХ.

Предвижда се нулева печалба след 25 година на експлоатация на газопровода. Предложенията на компанията предвижда че тя ще генерира печалби след изплащане на проекта.

С решение на Министерския съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември на проведено общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром” приемат окончателно решение при следните параметри:

„Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно. Дължината на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за изкупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан”, обясни Бойко Борисов.

Той обясни, че проектът не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС.

„Има съществени разминавания по изискванията на достъп до трети страни, тарифа и оператор на газопровода, както и значително небалансирани клаузи”, заяви премиерът Бойко Борисов. Според анализа се предвижда нулева печалба след 25-годишната експлоатация на газопровода.

„След като има стартирана процедура на ЕК във връзка с избор на изпълнител на проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализация на проекта”, каза още той.

„Аз продължавам да твърдя че той ще е хубаво да мине през страната, но косвените печалби не отговарят на фактите.Приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток” от данъци, такси, обороти, ще са повече, отколкото приходите от самия транзит. С една дума приходите от изграждането му със сигурност ще са повече от приходите от самия транзит. Ще настояваме да се строи след като се изчистят тези неща“, обясни Борисов.

"Ние утре изпращаме Томислав Дончев и Теменужка Петкова в Брюксел и при спазване на европейските правила да се стори „Южен поток”, заяви премиерът.

Той уточни, че утре ще се проведе срещата на еврокомомисарят с всички енергийни министри в държавите,които участват по трасето на „Южен поток”.

Призовавам всяка парламентарна група да излъчи представител за контактна група, която да излезе с експертно мнение как е най-изгодно да се строи „Южен поток“, поиска Бойко Борисов. Нека този модел да го защитим пред Брюксел. Не е нужно да се връщаме в миналото и да политизираме, призова премиерът.

Той посочи, че е нужна цялата експертна мощ на парламента, за да извлечем ползи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а защо

    0 2 Отговор
    да го строите като вече е ясно ,че страната ни не би спечелилада благодарим на таварищите ,че го разкараха от нас и да им гледаме сеира щото султана нема им се дупи кат наще а ше им отпевре солидна такса транзит на таварищи братушките.....сега в заключение още веднъж благодарности към бащицата путин за решението,заящото то е единственото от което народа печели....е некои наши ора ше мляскат на празната хранилка ама те и при пълна хранилка плащат 10% плосък данък...ако въобще офшорковците го плащат де.....

    Коментиран от #2

  • 2 stenly

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "а защо ":

    Приятелю, ти найстина ли си мислиш че някой който влага Х милиарда долара в един такъв проект не би имал никакви претенции и изисквания за това как ще се ползва въпросното съоръжение...
    Не се обиждай ама си много подвластен на ГЕРБ-аджииският "евтин популизъм". Пробвай да погледнеш няколко идеи по-реалистично на нещата и ще забележиш че не Путин и Русия са твоите проблеми във въпросната ситуация.

    Коментиран от #3

  • 3 dryje

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "stenly":

    що аджеба кат си стьопа oт секъде си зел да ми се пишеш stenly.....

    Коментиран от #8

  • 4 ужас

    2 1 Отговор
    боко хората пак се палят
  • 5 ха ха

    2 0 Отговор
    какво ще подписваш не знам ,руснаците си тръгнаха много си прост ,след дъж качулка
  • 6 ПЛАМ

    2 0 Отговор
    ОЛИЗАХТЕ Г.ЗА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ,СЕГА КАТО СЕ ВИДЯ ЧЕ ХОРАТА СА ОТРЕЗНЕЛИ И ИМ СТАНА ЯСНО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ГУБИ МИЛЯРДИ ОТ СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК ,ВЗЕХТЕ ДА ВЪРТИТЕ Г.ЗА,ДА ЗАМАЗВАТЕ ПОЛУЖЕНИЕТО,АМА НЯМА СМИСЪЛ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИ ВИДЯ ,ЧЕ ОСВЕН ЗА ЛИЧНА ИЗГОДА НИЩО ДРУГО НЕ ВИ ИНТЕРИСУВА,ТЪПИ ГЕРБЕРИ,ФАЛИРАХТЕ КТБ ЗА ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА,ТА ДА СПРЕТЕ ЮЖЕН ПОТОК,ТА ДА НАПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КАТО ШВЕЙЦАРСКО СИРЕНЕ ДА ТЪРСЯТ ШИЙЗТОВ ГАЗ,АМИ АКО НЕ НАМЕРЯТ,ЗАЩОТО НАДУПЧИХА ПОЛША И СЕ ОКАЗА ЧЕ НЯМА НИЩО И СИ ТРЪГНАХА.КАКВО ЩЕ ПРАВИМ АКО НЯМАМЕ ГАЗ ТЪПИ ГЕРБЕРИ,АЗ ЩЕ ВИ КАЖА ЩЕ КОПУВАМЕ ГАЗ ОТ ЮЖЕН ПОТОК ПРЕЗ ТУРЦИЯ,НО ПО СКЪПО,А ВИЕ ТРЯБВА ДА ИДЕТЕ В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
  • 7 европеец

    2 0 Отговор
    след като Путин каза, че няма да се строи, кой си ти, празно тикво, че се изказваш дали да се строи?!
  • 8 stenly

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "dryje":

    ти имаш ли 10-12години ? Можеш ли евентуално да четеш, пробвай да изсричаш какво съм написал и евентуално ако успееш да го поосмислиш пък пеосле се пробвай да се изкажеш...ама по темата.
  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор
    Асам гласувал эа бат Бойко и квото реши,эначи е най-правилно.
  • 10 раптор

    0 0 Отговор
    България е потъващ кораб, младежта се изнася като плъхове! Най-застаряващата нация в света... До 50-60-70 години в БГ няма да има българи, а турци и м...ли! Препоръчвам ви да направите референдум - за или против влизането на България в състава на Руската федерация! Поне благоприятната природа да остане в ръцете на славянската цивилизация! Иначе човешкия ви материал не струва!
  • 11 Боко Мазника от БРЕГ

    0 1 Отговор
    До драскачите от ГЕРБ???
    Смешника Бойко Борисов като кмет съсипа гр. София и като министър председател съсипа България и ДОКАЗА единствено:
    1. Че е елементарен и първо сигнален човек със самочувствие и без грам покритие!!!
    2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване!!!
    3. Че вечно някой още му е виновен и крив!!!
    4. Че е всичко друго но не и управленец!!! Неговата роля е не да решава проблемите, а да ги създава!!!
    5. Че не блести с интелект!!!
    6. Че Лизането на Задници е единствената постоянна черта на Смешника Бойко Борисов!!!
    7. Смешника Бойко Борисов има кокоши мозък – „Кокошката има от 1 до 2 грама мозък”, тоест Смешника Бойко Борисов има не повече от 2 грама мозък!!!
    До драскачите от ГЕРБ!!! Първо четете, а после пишете глупости по форумите!!!
  • 12 APOLITICHEN

    0 0 Отговор
    Това тука е партийното събрание на всички рубладжии. И да ревете и да се на.ерете българите гласуват за Бойко а не за Сер(е)гей. Много ми е готино като гледам как ви избива отровна пяна по устните. А който много се натиска - чемодан, вокзал и при Путлер...
  • 13 БаДкА

    0 0 Отговор
    Абе тоя не се ли умори да плямпа бе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове