Маскираните се държи агресивно и към журналистите.

В момента групата обмисля да тръгне или към циганската махала, или към училището, където петокласник бе изнасилен от осмокласник. Полицията иска да спре масата, за да не се създава напрежение. От своя страна маскираните обвиниха униформените, че са еничари.

 

 След 13,30 часа тежковъоръжена Жандармерия блокира входа на ромската махала в Дебелт. Униформените са с каски и щитове. В момента протестът заради изнасиления петокласник се премести в ромската махала.

Демонстрантите гърмят пиратки и викат: „Българи, юнаци!”. Преди обед по улиците на циганската махала не се виждаха никакви хора, но сега и те излязоха от домовете си.

Около 12 часа на площада се събраха близо 50 души, предимно от Бургас.Към тях се присъединиха и жители на Дебелт, които се оплакаха, че насилието в местното училище е постоянно и не от вчера. Родители разказаха, че не веднъж са уведомявали директорката на учебното заведение за тормоза над децата им, но мерки не са били предприемани.Протестиращи поискаха на място да дойде и кметицата, за да обясни какво се случва в селото и защо не се прави нищо срещу престъпността. Малко след като започна протеста, в центъра на Дебелт пристигна и голяма група момчета с български знамена. Част от тях бяха с маски и се държаха агресивно.

Опитаха да посегнат на камерите на няколко от телевизионните екипи. Други от тях обявиха, че са дошли, не само заради изнасиленото детенце, но и защото се чустват безсилни от ромската престъпност и безнаказаност.

Младо момче, което бе задържано с камъни в ръце, бе освободено, заради недоволството на протестиращите.

След края на протеста, около 80 момчета се насочиха към ромската махала с викове „Да живее България” и „Долу ромската престъпност”. Те бяха пресрещнати от пълтен полицейски кордон. До насилие не се стигна, но към униформените заваляха обвинения, че пазят циганите, а не българите. 

Хората от ромската махала бяха наизлезли пред къщите, а видимо пиян мъж слезе до входа на махалата. Иван, както се представи, заяви, че мъжете там са въоръжени и могат да дадат отпор, ако бъдат нападнати. Жители на Дебелт коментираха, че проблемът с ромската престъпност е станал особено актуален преди около две години.

Местните роми не създавали проблеми, но месеци преди изборите бившият кмет Жечо Неделчев позволил на десетки семейства да се заселят в Дебелт. Селото ще остане под охрана до спадане на напрежението.

Протестиращи се заканиха да се върнат в ромската махала на Дебелт и да търсят възмездие заради гаврата с 11-годишно момченце от селото.

Факти.бг припомня, че детето е било насилено в тоалетната на училището от осмокласник от ромски произход, който вече е изключен от училището. Пострадалото дете е в болница.