Last news in Fakti

15 Декември, 2014 09:45 1 663 4

Глоби от 1000 лв. до 3000 лв. заради изнасилването в Дебелт

  • дебелт-
  • изнасилено дете-
  • дебелт-
  • глоби-
  • 3000 лв.

Все по-чести са случаите на насилие сред децата

Директорът на училището в Дебелт, ресурсен учител, медицинската сестра и класният ръководител на изнасиленият от по-голямо момче петокласник ще бъдат глобени за административно нарушение с между 1000 лв. и 3000 лв. Това заяви шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева пред bTV.

По думите й педагозите са видели кръвта по ръцете на насиления Георги на 5 декември, но сметнали, че тя е в резултат на зацапване. Сестрата не прегледала момчето, а го насочила към личния му лекар. Жечева посочи, че детето е разказало за случилото се в тоалетната, но „един през друг” работещите в училището си го предавали.

„Когато се говори за дете, аз съм съгласна, че никое наказание не е достатъчно. Няма измеримо наказание спрямо това, което се извършва на дете”, подчерта шефката на ДАЗД.

По думите й, насилникът е настанен в специализирано заведение и ще бъде обект на Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. „Той също е жертва на системата, защото никой не знае в каква среда расте това дете”, подчерта Жечева.

Не е единичен случай

Според данните от проверката, през годините в училището в Дебелт са регистрирани 23 случая на насилие, но те не са били достатъчно добре документирани.

Преподавателите категорично не желаят да говорят с журналисти. „Тези учители трябва да бъдат подкрепени, те изпитват дефицит на опит и знания какво да правят с децата. Те трябва да бъдат подкрепени как да разпознават насилието”, подчерта Ева Жечева.

Тя разкри, че от началото на учебната година агенцията е проверила над 55 училища и над 15 детски градини, като повечето пъти е било по сигнали за насилие. Има случаи на тормоз сред децата и неподходящи методи на работа. В Трето помощно училище в София има сигнал за неглижиране на дете и грубо отношение към майката.

Жечева посочи, че нарастващи проблеми са грубото отношение към родителите и все по-мащабната агресия сред децата.

Тя призова учителите и родителите да работят заедно, за да се изкорени насилието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Смъртно наказание за изнасилване и убийство ! Без право на обжалване !
  • 2 гоуст

    0 1 Отговор
    Смях. За изнасилване - глоба. АХхбаххаа. Пълен абсурд

    Коментиран от #3

  • 3 Виктор Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гоуст":

    А ти прочете ли статията или може би не я разбра? Да ти я обясня тогава - глобите са за служителите в училището не за извършителя. Ти какво искаш и тях да ги вкарат в затвора?
  • 4 Да му го оп на

    0 0 Отговор
    Ми като си вкараш краставицата трябва и да отговаряш!Според мен трябва да го бутнат това к...ле в пандиза за 15 години!