Last news in Fakti

20 Декември, 2014 18:06 1 065 0

Миков: Ще подкрепим ГЕРБ, само ако въведе прогресивно облагане

  • михаил миков-
  • бсп-
  • герб-
  • пенсионната реформа-
  • прогресивно облагане-
  • ктб-
  • бнб-
  • "южен поток"

Илюзия е, че изборите дават политическа стабилност, коментира лидерът на левицата

Миков: Ще подкрепим ГЕРБ, само ако въведе прогресивно облагане - 1
Снимка: БТА

„Илюзия е, че изборите дават политическа стабилност", заяви лидерът на БСП Михаил Миков в предаването „Годината" на “Дарик”. За да има стабилност, трябва да има по-нормални отношения между политическите сили, както и почтеност към избирателите, обясни той.

„В тези избори, ако има нещо да се отбележи за тази година, това е, че за пръв път на парламентарни избори от 25 години над 50% от българските граждани отказаха да участват - нито срещу пари, нито срещу идеи. Казаха: „Този модел на провеждане на избори в България, на политическа игра, не води до представителство на нашите интереси". И мисля, че това е големият извод, който всички политици - и отляво, и отдясно, трябва да си направят", коментира Миков.

Според него е приключила и друга илюзия - че президентът може да е обединител на нацията: „Той игра по определен начин срещу предишното правителство, а сега виждаме, че не е толкова принципен, когато става въпрос включително за конституционни права, по отношение на упражняване на неговите правомощия”.

Миков коментира и причините левицата да загуби властта през тази година: „БСП не е имала цялата власт, за да я губи, БСП участваше в управлението. Но процесите по отношение на правителството на малцинството, отношенията между БСП и ДПС, както и оценката на резултатите от евроизборите заслужаваха внимателен прочит. Не мисля, че става въпрос за грешка в управлението, а за едно много трудно управление, което разчиташе на 120 от 240 депутати".

Като грешка Миков посочи липсата на разписани ясни отношения с партньорите на левицата – ДПС. „Освен това разчитахме експертно правителство да поеме повече политически решения, отколкото е възможно да свърши", добави Миков.

Лидерът на левицата коментира и спорните пенсионни промени: „Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Не трябва да става по този начин. Има риск в по-далечна перспектива да расте недоверието на гражданите към пенсионната система". Той е на мнение, че предложението е било направено преди да е проведен големият разговор накъде върви пенсионната реформа и какви промени да се направят. Миков смята, че детайлите са много важни и попита как едни конкретни партиди се превръщат в общи средства в разходо-покривната система на НОИ. „Ако беше предложено решение, с което НОИ създава свой фонд, който на същите принципи участва в конкуренцията във втория стълб, това би било логично и проява на държавата като добър стопанин“, подчерта той.

Според него трябва да се замразят стажът и възрастта за пенсиониране заради състоянието на икономиката, заетостта и доходите на българските граждани в момента.

Миков коментира още, че ако ГЕРБ остане без подкрепата на сегашните си партньори, левицата би подкрепила управляващите, но само ако предложат връщане на прогресивното облагане и по-справедливи закони.

Михаил Миков смята, че „Южен поток“ е приключил за България. Той е на мнение, че трябва да се влезе в диалог по междудържавното споразумение с Русия и да се изясни какво се случва. „Другото е продължаване на усилията с ясното съзнание, че те няма да дадат резултат“, допълни той. Според него е необходимо да се изясни строи ли се, не се ли строи и да се отговаря за последствията.

По повод позицията на БСП за сваляне на санкциите срещу Русия от ЕС, председателят на партията обясни, че Европа губи много от тези санкции, а България още повече. „Имаме позиция, приета на НС и този въпрос трябва да се разглежда в контекста на международното право“, каза той.

Председателят на БСП заяви, че КТБ е събитие не само на миналата година, а и ще продължи и следващата година да е събитие. „По време на нашето управление изпълнихме решението за равномерно разпределение на средствата от държавните дружества в различни банки, които бяха концентрирани по време на управлението на Борисов в КТБ. Стои големият въпрос има ли други КТБ-та в България и трябва да се получи отговор от БНБ и сегашното управление. Другото е разследване и история“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове