Last news in Fakti

22 Декември, 2014 09:15 1 504 1

Частни пенсионни фондове: Цели се нашата дискредитация

  • пенсионни-
  • фондове-
  • дискредитация-
  • томислав дончев

Януари ще се решава за спорната поправка за пенсиите, заяви Томислав Дончев

Частни пенсионни фондове: Цели се нашата дискредитация - 1
Снимка: Нова телевизия

„Започна дискредитационна кампания”, заяви в Нова телевизия Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина”.

Той и Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие”, коментираха промените в пенсионната реформа, свързани с частните пенсионни фондове, и полемиката, която се заформи около тях.

„Никой не знае какъв закон се прие”, заяви Даниела Петкова. По думите ѝ обаче ощетени ще са младежите, на които им предстои да започнат работа за първи път след 1 януари. Парите им директно отивали в солидарния пенсионен фонд, или в НОИ.

„Те ще бъдат лишени от едни пари”, коментира Петкова.

Според Николай Марев за 40 години хора със заплата 800 лева и осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, ще получават малко над 19% по-голяма пенсия от тези, които са се осигурявали само в НОИ.

„В момента тече война за това дали да има капиталови схеми, или да няма”, заяви Петкова.

Що се отнася до идеята да може веднъж отишъл само към НОИ, работещият да се върне в частен пенсионен фонд, Марев коментира, че това е невъзможно.

„Това е все едно да направиш от омлет обратно яйце. Освен ако държавата не направи капиталови схеми”, заяви Николай Марев.

Двамата обясниха, че в края на миналата седмица индексите на БФБ са паднали, като така са се обезценили акциите.

„Това е само заради очакването, че ще се случи нещо”, коментира Даниела Петкова. „По начина, по който се случи законът, очевидно целта е голяма. Иначе не биха си позволили да приемат закон, който става вече и политически въпрос”.

По думите ѝ законът такъв какъвто е в момента ще обхване 30 000 младежи, които имат около 500 лева среден доход. Техните 5% ще отидат в НОИ, което ще докара допълнителни 4-5 милиона лева за година в осигурителния институт.

„Тези 4-5 милиона могат ли да бъдат причина за всичко това”, запита Петкова. По думите ѝ истинската причина е 8-те милиарда, които в момента са в частните фондове.

Двамата са категорични, че частен пенсионен фонд не може да фалира, защото парите са в банка попечител.

„Апетитен е бизнесът, ако някой вижда в него повече управление на активи, отколкото само пенсионноосигурителното дружество”, коментира Петкова.

Двамата намекнаха за разчистване на пазара. „През лятото беше регистриран един нов пенсионен фонд, за нас беше голяма изненада. Казва се „Утре”, заяви Марев.

„Трябва да се съберат активите и да видим къде ще бъдат инвестирани”, допълни Петкова.

Според двамата зад новия фонд стои фирма за бързи кредити.

„Това предложение предизвика много скандали. Добре е, когато има различни гледни точки и спор. А и няма решение, което да се радва на еднозначен консенсус”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев коментира, че предложението е събрало критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитирания срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).

„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността”, добави Томислав Дончев и подчерта, че най-важното е, че всяко лице ще има възможност да избира.

Относно набързо взетото решение в НС, вицепремиерът коментира:

„Решението действително е взето бързо. Не на висотата на тези стандарти, които обикновено изповядваме. Предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе. Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск”, обясни още Томислав Дончев, но отказа да коментира какъв точно е бил натискът.

По думите му има уговорка следващите седмици да тече разговор по отношение на двете критики – да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за реверсивността.

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба”, заключи вицепремиерът Томислав Дончев.

„Участието на Реформаторския блок в управлението на страната е важно точно в такива момента. Сега ще стане ясно има ли нещо скрито, или нашия натиск да бъде коригирано това действие на ГЕРБ и ДПС ще бъде обсъдено с нас и ще бъде дадено време да се намери правилното решение”, каза Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

Той заяви,че не може да си отговори на въпроса защо се правят промените в пенсионната система.

„Никой не ни плаща, за да играем защитници на частните пенсионни фондове”, категоричен беше Караджов.

На въпрос има ли съмнение, че има задкулисие той отговори, че това ще стане ясно благодарение на Реформаторския блок, тъй като те ще продължават натиска над ГЕРБ.

„Министерския съвет няма да приеме нормативните документи преди коалиционните партньори да се разберат”, увери той. Караджов заяви, че очакват две неща - или с нов закон да се изменят току що приети текстове, или самата наредба, която ще се изработва от МС, да се изработи по начин, по който да не се ощетяват българските граждани.

Попитан има ли причина да се национализират частните пенсионни фондове той категорично отговори, че такава причина няма. Той добави, че са се разбрали Комисията за финансов надзор (КФН) да направи проверка в сектора.

„Но нито аз, нито българските граждани вярват на проверката на КФН, а причината е случилото се с Корпоративна търговска банка”, заяви той.

По думите му в момента са в диалогов режим с ГЕРБ и ако той не даде резултат ще сезират Конституционния съд.

„По едни или други причини не се получи опитът на ГЕРБ да злоупотребят с близо 8 млрд. лв. на българските граждани.“ Това заяви зам.-председателят на Комисия по бюджет и финанси в НС и народен представител от БСП Лява България Румен Гечев.

Не може да се решават съдбите на 4.5 млн. души за една нощ без никакви разчети, допълни той.

„Всяко управленско действие има причина и мотив. Обърнете внимание какво става – ГЕРБ дори не са говорили с колегите си в управлението. Това е нечувано в управлението на Европа и света“, каза той.

Гечев коментира, че в един хубав ден, даже през нощта между понеделник и вторник, някой се е сетил, че хората можели да имат избор и попита по каква причина.

„Без да предупредиш партньорите си, ти внасят в Бюджетна комисия текстове, касаещи 8 млрд.лв. Това показва, че тук има заговор“, заяви той.

„Имаме проблеми във фондовете или има протести?“, подчерта той.

Според него причината е, че те искат да си осигурят допълнителни средства в бюджета. „Срамното е, че става изведнъж без никакви разчети“, каза народният представител.

Той е на мнение, че се създава ситуация, в която започват да се хвърлят съмнения върху пенсионните фондове.

„Не ги защитавам, но не е ли разумно да се изчака 3 месеца, за да се анализира цялата пенсионна система. Нека се види какви са проблемите и тогава да се взима решение“, поясни той.

По неговите думи вече се появяват играчи, които да насъскват хората срещу фондовете. „Ние сме категорично против съдбите на 4.5 млн. души да се разиграват за една нощ, без никакви разчети, само с някакви гадания какво става“, уточни депутатът.

Той допълни, че според БСП си има държавни институции, които осъществяват надзор и ще поискат и външен одит на пенсионните фондове.

„По едни или други причини не се получи опитът на ГЕРБ да злоупотребят с близо 8 млрд. лв. на българските граждани. 60% от парите за пенсии идват от държавния бюджет, като накарате хората да си прехвърлят част от парите от пенсионните фондове в бюджета, вие осигурявате средства от бюджета. Тези средства се изразходват“, обясни Гечев.

Той е категоричен, че хората нямат право на избор, защото според закона веднъж ако се преместиш в НОИ, не може да бъде направена втора стъпка обратно. Народният представител припомни изказване на Горанов, според което тези пари ще бъдат използвани за покриване на бюджетния дефицит и за плащане на държавния дълг.

„Това са акции на спасение на пълния провал, който те стигнаха и не можаха да си прокарат решението“, коментира той.

По темата за КТБ Румен Гечев обясни, че според статистиката три пъти са се качили активите й по времето на колегите от ГЕРБ. Той припомни и че, държавните фирми под строй са изпратени в тази банка.

„Как така всички министри си пращат фирмите в КТБ? Само премиерът може да им нареди, никой друг. И никой не го пита защо и срещу какво“, заключи народният представител от БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Ми защото сте празни, всичките пари /които не са ваши/ са в "далаверен оборот"...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове