Last news in Fakti

7 Януари, 2015 14:58 840 0

И апелативни съдии поискаха проверка на ръководството на СГС

  • сгс-
  • сас-
  • проверка-
  • ръководството-
  • всс

И съдии от Софийския апелативен съд се включиха с подписка в подкрепа на колегите си от Софийския градски съд.

Днес 19 от съдиите в САС изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което настояват той да извърши задълбочена проверка на цялостната работа на ръководството на СГС, съобщава „Правен свят”.

Магистратите настояват още ВСС да вземе решителни мерки за прекратяване на практиките, които са довели до "критичната ситуация в този съд, която се отразява изключително негативно върху всички съдии и предизвиква обяснимо обществено възмущение".

"Напомняме ви, че вие, членовете на Висшия съдебен съвет, сте избрани, за да гарантирате както независимостта, така и почтеността, и отговорността на съдебната власт пред обществото", се казва в писмото на съдиите от САС.

„Считаме, че образуването на дисциплинарно производство срещу един единствен съдия няма да реши сериозните проблеми, които се наблюдават не от вчера. Напротив, липсата на сериозен анализ и конкретни мерки по отношение на тези колеги, които накараха всички съдии да се срамуват от професията си, ни кара да мислим, че ВСС не желае или не смее да поеме отговорността за радикални действия, които поне до известна степен да възстановят сриналото се обществено доверие  в работата не само на СГС, но на съдебната система като цяло”, подчертават магистратите.

На 10 декември 15 съдии от СГС поискаха оставката на част от ръководството на съда, както и ВСС да извърши задълбочена проверка на управлението на съда. Към тяхното писмо се присъединиха и 26 съдии от СРС.

На 21 декември последва второ писмо, този път подписано от 24 съдии от СГС, подкрепено от 28 техни колеги от СРС. В него магистратите настояват ВСС да излезе със становище дали СГС се управлява компетентно. Седем посланици на държави от Европейския съюз подкрепиха съдиите със своя позиция до медиите.

В средата на декември  с позиция излезе и Висшият адвокатски съвет, който поиска ВСС да предприеме незабавни действия за преустановяване на порочните практики и за гарантиране на безусловното прилагане на принципа на случайно разпределение на делата. От ВАдС изтъкнаха, че споделят обществената нетърпимост и критика към случаите, с които се осуетява принципа на случайния подбор.

По същото време 33 адвокати също излязоха със свое становище, в което подкрепиха искането на съдии от СГС и СРС за оставка на ръководството на градския съд. В декларацията си адвокатите твърдят, че искането е напълно основателно заради невъзможността и нежеланието на ръководството на СГС за справяне със сериозните организационни и функционални проблеми в работата на съда.

Междувременно и ръководството на градския съд излезе с позиция, в която се казва, че изпращането на писма и тиражирането на подписки чрез медиите влияе изключително зле не само на климата в колектива, а и на обществения образ на институцията като цяло. Председателят и неговите заместници изразяват недоумението си от второто писмо на колегите си, което, според тях, цели да се провокира нова проверка на ръководството, преди още да са изтекли сроковете на дадени от ВСС указания.

Членовете на Висшия съдебен съвет мълчаливо отказаха да се занимават с писмата на съдиите. За тях по-голям интерес представляваше изказването на правосъдния министър Христо Иванов, който в интервю за БНТ каза, че от съвета идват сигнали за предрешеност на избора на председател на ВКС. Едва в края на годината ВСС реши, че трябва да обсъди и писмата на магистратите. Правосъдният министър насрочи заседание на 8 януари, когато освен, че ще се обяснява за думите си, ще бъдат изслушани съдии и адвокати по повод техните становища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове