Last news in Fakti

28 Януари, 2015 19:00 1 161 3

Докладът на ЕК дава обективен прочит

  • докладът-
  • ек-
  • обективен прочит-
  • всс-
  • соня найденова-
  • доклада на ек

Коментар на представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова

Докладът на Европейската комисия дава един обективен прочит на състоянието на съдебната власт и на цялостните действия на държавата по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова, която направи първоначален преглед на констатациите и дадените препоръки в Доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Стратегическият документ следва да послужи, както на ВСС, така и на останалите институции, обект на Механизма за сътрудничество и оценка, за обединение на усилията в посока демонстриране на стабилност и повишаване на доверието в тях, от страна на европейските партньори и на българските граждани, заяви Соня Найденова.

В изявлението си представляващият ВСС подчерта, че приема  отправените препоръки що се отнася до отговорностите на ВСС и изрази надежда, че в партньорство с изпълнителната и законодателната власт ще бъдат постигнати резултати, така, че следващият Доклад за България да отчете по-голям напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Посочено бе, че в Доклада на Европейската комисия наред с отправените бележки, са констатирани и предприетите от ВСС действия в наблюдаваните области, забелязани са важни управленски крачки, които трябва да бъдат продължени.

По отношение независимостта, прозрачността, отчетността, етичността и почтеност на съдебната власт са отчетени разработената Комуникационна политика на ВСС,  приетата Процедурата за публична реакция в случай на засягане независимостта на съдебната власт (в отговор на препоръка от доклада по МСО/2014г.) и разработващата се Комуникационна стратегия на съдебната власт, като част от изпълняван по ОПАК проект, базирана на проучвания на общественото мнение между всички ключови заинтересовани страни по отношение на тяхната гледна точка за работата на ВСС.

Като положителен напредък за повече прозрачността в работата на ВСС по назначенията в съдебната система, са отчетени подготовката за избор на председател на ВКС имаща за последица по-отворен и прозрачен процес, позволяващ двамата кандидати да се оценени на база професионален опит и почтеност, както и направените процедурни подобрения във връзка с възможността на съдиите от ВКС да изслушат кандидатите, коментира Соня Найденова.

Процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд бе дадена като пример за значителния напредък, който България е постигнала при действието на Механизма за сътрудничество и оценка. Посочено бе, че за първи път е осъществен телевизионен дебат между кандидатите за поста председател на Върховния касационен съд -  Лозан Панов и Павлина Панова, което е постижение, съпоставено с подобни процедури в  миналото.

В Доклада е констатирано положително развитие и при другите процедури за назначения на административни ръководители в органите на съдебната власт, в посока по-голяма прозрачност и по-пълно оценяване на кандидатите, които подобряват доверието към назначенията и повишават ангажираността в процеса на магистратите, заяви Соня Найденова.

В отговор също на препоръки от доклада по МСО/2014г. касаеща дисциплинарната дейност на ВСС, е отбелязано подобряване капацитета на ВСС чрез анализ на дисциплинарните производства и съдебната практика по тях, изготвените правила за дисциплинарната дейност на ВСС, създадения регистър на дисциплинарните дела и новосъздаденото специализирано звено в администрацията на ВСС, които се очаква да окажат положително влияние за подобряване последователността на дисциплинарната практика и нейното унифициране.

Макар и със забележки относно несвоевременното им предприемане, в Доклада намират отражение и оценка предприетите стъпки от ВСС за анализиране на потенциалните рискове на системата за случайното разпределение на делата и преписките, изготвения план за модернизирането й и изработването и внедряването на единна централизирана система за случайно разпределение в цялата страна, което ще доведе до повишаване на сигурността и прозрачността на процедурата, заяви Соня Найденова.

В отговор на препоръките от доклада по МСО/2014г. за подобряване на процедурите за атестиране и кариерно развитие на магистратите, бяха създадени две работни групи към ВСС с участие на магистрати, предложенията на които бяха взети предвид в Актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Измерването на работното натоварване на съдиите, прокурорите и следователите като важен елемент не само при атестирането, но и при ефективното разпределение и управление на човешките ресурси в съдебната система, като препоръка от миналогодишния доклад по МСО, също попада във фокуса на анализ от страна на Европейската комисия. Отбелязани са двете насоки на работа на ВСС - в краткосрочен план за разрешаване на най-сериозните проблеми чрез закриване на длъжности в по-слабо натоварени съдилища и прокуратури и разкриването на такива в най-натоварените органи на съдебната власт, в дългосрочен план - започналото преструктуриране на военното правораздаване, и планираната за 2015 г. нова съдебна карта на районните съдилища, заяви Соня Найденова.

Ефикасността на съдебната власт се измерва и с бързината на процедурите и с качеството на съдебните актове и тяхната предвидимост и еднообразност. Доколкото акцент на МСО са корупцията и организираната престъпност, разбираемо вниманието е насочено към  наказателното производство. Подобряването на работата по които е траен ангажимент и на ВСС - а трябва да е и на правителството и на парламента относно правната рамка и инструментите на закона, с които прокурорите, следователите и съдиите работят. Всяко усилие в тази област, което е предмет на разработения междуведомствен план от ВСС /подобрение на нормативната база, смесени обучения, координация между прокуратура и разследващи агенции/ и превръщането на такъв план в постоянна система за отчитане на приложението му, има съществено отражение върху ефективността на наказателната политика, и това също е забелязано от експертите на ЕК, заяви Соня Найденова.

В заключение Соня Найденова посочи, че предстои Висшият съдебен съвет да направи пълен анализ на съдържанието на Доклада, включително и на Техническото приложение към него, както и въз основа на изводите, каква част от препоръките от предишния Доклад са били изпълнение и кои от тях се повтарят, да бъде разработен План за действие с конкретни краткосрочни мерки, така че да изпълнени препоръките на Европейската комисия.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tttt

    0 0 Отговор
    Госпожо Найденова видяхме как решавате сигналите.< за това че прокурор е употребил удостоверение за наследници в което не е вписана починалата и сестра приложено при дарение и намалена данъчна оценка> НЯМА НАРУШЕНИЯ
  • 2 tttt

    0 0 Отговор
    И подалия сигнала отива за набедяване ! От добросъвестен гражданин отиваш на подсъдимата скамейка за набедяване така работи вашата система
  • 3 глк

    0 0 Отговор
    Госпожо 25год кражби и разруха на България колко осъдени има в затвора????? Защо ли въобще ви има и без това нищо не правите???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове