1 Февруари, 2015 19:30 1 529 0

България подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани

  • българия-
  • подкрепя-
  • западните балкани-
  • георге иванов-
  • младен иванич-
  • буяр нишани-
  • атифете яхияга

България ще продължи твърдо да подкрепя страните от Западните Балкани в европейския им път. Това заяви категорично президентът Росен Плевнелиев, който днес с срещна с президента на Македония Георге Иванов, председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, президента на Албания Буяр Нишани и президента на Косово Атифете Яхияга. Балканските ръководители днес отдадоха почит пред паметта на първия демократично избран президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев.

В процеса на европейска интеграция можем и трябва да решим и най-трудните въпроси. Около тово мнение се обединиха президентите на България и Македония Росен Плевнелиев  и Георге Иванов.

Президентът Плевнелиев подчерта, че делегацията на най-високо равнище от Република Македония, е важен знак за отношенията на добросъседство и приятелство, които България и Република Македония изграждат. Страната ни подкрепя усилията на Република Македония за европейска и евроатлантическа интеграция, заяви българският държавен глава. „В процеса на европейска интеграция България успя да реши и най-трудните въпроси в отношенията със своите съседи. Време е да покажем, че делата се припокриват с думите и да подпишем двустранния договор за добросъседство, с което да дадем ясен знак пред Балканите и Европа, че България и Република Македония са свързани от истинско приятелство“, подчерта още Росен Плевнелиев. Президентът Иванов изрази готовността на Република Македония за подписването на този договор с България.

Живеем в динамично време и трябва да използваме всяка възможност за развитие на двустранните отношения – икономически и културни, за изграждането на транспортната инфраструктура, която свързва двете държави, посочи по време на срещата президентът Иванов. Той добави, че в Република Македония има много приятели на България, които биха се радвали на по-чести културни прояви от страната ни и на излъчването на повече български филми.

България ще продължи твърдо да подкрепя страните от Западните Балкани в европейския им път. Реформите обаче трябва да бъдат извършени и да получат международна подкрепа, заяви президентът Росен Плевнелиев в разговор с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.  

Босна и Херцеговина може да разчита на българска подкрепа в Европейския съюз, както и на опита на страната ни в процеса на европейска интеграция. „Ще бъдем откровен и открит партньор и можете да разчитате на нашата подкрепа“, заяви президентът. Плевнелиев открои България като основен двигател в региона за по-тясна интеграция с Европейския съюз.

Младен Иванич запозна президента Росен Плевнелиев с посоката на реформите в Босна и Херцеговина по пътя на страната към интеграция с ЕС. Планът, съгласуван с международните партньори, залага приоритетно на мерки за съживяване на икономиката, което ще подобри впоследствие диалога за разрешаването на ключовите политически въпроси. От своя страна българският държавен глава открои като условия за успех утвърждаването на основните демократични ценности и върховенството на закона.

Росен Плевнелиев и Младен Иванич обмениха мнения по ситуацията в Източна Украйна, както и рисковете от нова популистка вълна в страните от региона и в Европа.

Европейската перспектива на държавите от Западните Балкани няма алтернатива и Европейският съюз трябва да продължи да подкрепя техните усилия за пълноправно членство. Това беше общата позиция на президентите на България и Албания Росен Плевнелиев и Буяр Нишани, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. 

Смъртта на д-р Желев е загуба за целия регион, но с делото и личния си пример той доказа, че сътрудничеството на Балканите може да се основава на истинско приятелство и партньорство, отбелязаха двамата президенти.

„Присъединяването на Албания към Европейския съюз е един от основните ни приоритети и за нас е важно да знаем, че винаги можем да разчитаме на подкрепата на истински приятел като България“, заяви президентът Нишани. „Като член на ЕС България е фокусирана и работи за европейската перспектива на страните от Западните Балкани“, подчерта българският държавен глава.

Президентът Плевнелиев потвърди готовността на страната ни за още по-активно сътрудничество на всички равнища с Република Албания. През 2015 г. предстои президентът Буяр Нишани да осъществи официално посещение в България. По време на посещението е предвиден бизнес-форум с участието на представители на българския и албанския бизнес.

Република Косово ще използва опита на Република България в процеса на стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз и за въвеждането на европейското законодателство. Двете страни ще работят също така за задълбочаване на политическия диалог, на търговско-икономическите и културните връзки. Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с президента на Република Косово Атифете Яхияга.

Президентът Яхияга определи д-р Желев като един от символите на демокрацията в региона и поднесе от името на народа на Република Косово съболезнования на българския държавен глава.

„Сътрудничеството и интеграцията са истинската сила, която може да направи живота на гражданите по-добър“, единодушни бяха президентите Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга. Двамата обмениха мнения по процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и се обявиха за повече свързаност между страните от региона. „Страната работи за мир, стабилност и за добри отношения със съседите си, които са условие за напредък в процеса на интеграция в европейските структури“, увери президентът Яхияга.

Двамата държавни глави се обединиха около позицията, че географската близост между Република България и Република Косово е предимство, което трябва да бъде използвано за развитие на търговско-икономическото сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове