Last news in Fakti

1 Февруари, 2015 10:12, обновена 1 Февруари, 2015 20:51 7 497 7

Сбогувахме се с президента Желев

  • желю желев-
  • траур-
  • ден-
  • ритуал-
  • държавни почести
Сбогувахме се с президента Желев - 1
Снимка: БТА

Днес е ден на национален траур в памет на първия демократично избран президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев. Националните флагове на държавните институции бяха свалени наполовина.

Министерският съвет създаде правителствена комисия, която да организира погребението на д-р Желев. Поклонението започна в 12 часа в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски” след специално разрешение от Светия синод на Българската православна църква. Опелото се отслужва от българския патриарх Неофит.

Президентът Желю Желев почина на 30 януари внезапно, месец преди да навърши 80 години.

Ковчегът с тленните останки на президента Желю Желев беше внесен в храм-паметника „Александър Невски” от осем гвардейци.

В храма има много официални лица, които са дошли да се сбогуват с президента.

На поклонението присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събръние Цецка Цачева, българския еврокомисар Кристалина Георгиева, Маргарита Попова, Йорданка Фандъкова, Симеон Сакскобургготски, главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи, както и президентите Георги Първанов и Петър Стоянов.

Президентите на Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина също бяха там, както и бившият румънски президент Емил Константинеску. 

Присъства почти целият политически елит от последните 25 години, много посланици.

"Винаги идва този ден, денят на смъртта, онази реалност, даденост за всички нас. Плачът е преодолим чрез вяра в победителя на тази смърт – нашият Господ Иисус Христос."

Това заяви патриарх Неофит в словото си по време на поклонението пред тленните останки на президента Желю Желев.

"В днешния ден, когато цяла България е в траур, прекланяме глава пред личността на един човек, който с честността си, с добротата и скромността си, постави пример за всички нас в най-новата история на страната - държавникът, демократ, философът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията", добави патриарх Неофит.

С дълбока тъга и преклонение изпращаме в неговия вечен път президента Желю Желев. Уважаваният философ, политик и демократ си отиде неочаквано и скромно, така както бе живял. Сякаш символично, това се случи в навечерието на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Това каза в словото си пред присъстващите в "Св. Александър Невски" президентът Росен Плевнелиев.

Ще помним д-р Желев като един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, като символ на мирния преход, толерантността и търсенето на национално съгласие, подчерта Певнелиев. И добави: "Житейският път на д-р Желев не бе лек – критиките му към тоталитарната власт са причина да бъде изхвърлен от университета, изселен, изолиран. Въпреки това той не склони да отстъпи от острата си гражданска и политическа позиция в защита на свободата и демокрацията. Трудовете му и апокрифно разпространяваните текстове, предавани от ръка на ръка, хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ. Книгата „Фашизмът“, забранена от комунистическата цензура и иззета от книжарниците, заживя собствен живот и незабавно се превърна в най-мощното обвинение срещу тоталитарния режим."

Кристалина Георгиева заяви, че Желю Желев ще остане в историята „не само като първия демократично избран президент, но и като човек, който винаги казваше истината”.

Бог да го прости, каза пред журналисти на излизане от храма Симеон Сакскобургготски. Много пъти сме се шугували с републиката и монархията с него, припомни си той чувството за хумор на откровено републикански настроения д-р Желев. По думите на бившия цар и премиер ключова за д-р Желев е била неговата диалогичност. "Ще го запомня с добрите взаимоотношения и скромността", посочи Сакскобургготски.

Вечна му памет! Начинът по който го изпраща народът е пример за политиците. Така трябва да изглежда един издигнат от народа човек на този пост, отсече премиерът Бойко Борисов.

Президентът Желю Желев беше един от хората, които дадоха посоката за развитие на българската демокрация. Той устоя дори на критиките, на хулите в собствените си среди, в собствената си формация, за да може да се запази този мирен, демократичен преход, заяви президентът Георги Първанов. По думите му д-р Желев и бил „ един от хората, които дадоха облика на българския конституционализъм. Ще го запомня с това, че той беше наистина толерантен. Може да сме били на много крайни мнения, но въпреки това беше много толерантен към различията. Разбира се по историческите въпроси сме били и на различни позиции, спорили сме по идеологически въпроси, но важното е, че това бяха толерантни спорове със зачитането на мението на другия, което бе в основата на една политическа култура, която уви не получи шанс за развитие през следващите години, след мандата на доктор Желев”.

Учител по политика и по толерантност, нарече покойния президент лидерът на ДПС Лютви Местан.

Петър Стоянонв се просълзи на излизане от храма. Желев бе предаден от част от партията си, каза той. На въпрос простиха ли си СДС и Желев, той посочи: "Всичко е простено отдавна".

Този път стана така, като че ли не революцията изяде децата си, а децата изядоха бащата на революцията. Тази оценка за житейския и политически път на Желю Желев направи първият български служебен премиер Ренета Инджова по време на поклонението пред тленните останки на президента.

„Сега чувам много критики какво е могъл да направи, какво не е направил, какво е пропуснал, какво не му е достигало. След повече от 20 години аз казвам – не достигна подкрепа и преданост на един народ към каузата на водача. Водачът остана сам и беше подменен от една кохорта на посткомунистическата ни България, която провали прехода ни по такъв уникален начин, че никоя държава от Източна Европа не постигна такъв крах като ние”, заяви Ренета Инджова.

Краят на прехода не зависи от един политик, а от българския народ. Това заяви  държавният глава Росен Плевнелиев, след като се поклони пред паметта на д-р Желю Желев в Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“ в столицата. „Д-р Желев ни учеше, че преходът ще приключи тогава, когато самите ние като народ оставим зад гърба си миналото на комунистическия режим и когато оставим комунизма в музея и в учебниците на децата ни, за да знаят те какво е това. Преходът ще приключи, когато сами направим обективна, честна и достойна оценка за това какво постигнахме, за доброто и за лошото по време на комунизма и с това да затворим тази страница и да отворим нова“, заяви президентът пред журналисти.

Росен Плевнелиев отново беше категоричен, че цялата истина за тоталитарния режим трябва да бъде казана и това ще бъде продължение на делото на покойния президент д-р Желю Желев.

Желю Желев даряваше една трета от заплатата си за сираци
Стипендия, която помага на деца без родители и имат талант да получат образование, е била учредена от фондация след като президента Желю Желев започнал да дарява една трета от заплатата си за тази кауза. Това каза в студиото на Нова телевизия Венцеслав Луканов от фондация „Сирак”.
Според него, 120 деца имат стипендии тази година, от тази година ще има и персонална стипендия на името на първия ни демократично избран президент. Първите, които ще получат тези пари са студенти по философия. "Честността и добронамереността на д-р Желев ни накара да съобразим изцяло дейността си с неговите принципи и не сме допуснали през всичките тези години да има някакво съмнение върху нашата работа", каза още представителят на фондацията.
Луканов смята приноса на президента за децата без родители за особено важен и показателен."Загубихме един наистина добър човек", изказа съболезнования на близките на д-р Желев представителят на фондация "Сирак".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    3 1 Отговор
    Лека му пръст , но той не е демократично избран , поне за мен . Желю Желев е избран от гласовете на депутатите , а не от гласовете на гражданите , при уговорен вот партиите !

    Коментиран от #4

  • 2 краси

    3 1 Отговор
    много се преувиличават нещата с желю желев. като ги гледам и останалите президенти как са разочаровани щото и тех същото ги чака. бог да прости желю желев но нека на паувиличаваме, стана съвсем случайно президент с разни договорки уговорки с тогавашните политически парти.
  • 3 Valeria

    1 1 Отговор
    Загубихме един мъдър, добронамерен и честен човек. Светла му памет!!!
  • 4 Maurice

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Bobi":

    Не искам да те обиждам, но твоето невежество не ми оставя друг избор. Вземи прочети малко от новата Булгаристанска история, за да разбереш, че Желев е избран 1992-ра за президент чрез демократични избори! Същото се отнася и до автор на коментар №2....
  • 5 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Поклон,лека му пръст!................но МАКЕДОНИЯ си е част от БЪЛГАРИЯ!,като ТРАКИЯ,МИЗИЯ,ДОБРУДЖА и др.
  • 6 булгар

    0 1 Отговор
    Отровиха го за да има команден центар на нато в българия тои не беше съгласен.
  • 7

    0 1 Отговор
    Няма вече такива хора в политиката, останаха само дребни сиви душици. ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове