Last news in Fakti

5 Март, 2015 11:15 2 888 20

Бойко Борисов предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър (Обновена)

  • веселин вучков-
  • румяна бъчварова-
  • бойко борисов-
  • мвр-
  • министър
Бойко Борисов предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър (Обновена) - 1
Снимки: БТА

Едва 24 часа след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков премиерът Бойко Борисов номинира вицепремиера Румяна Бъчварова за силов министър.

Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и „Атака” да ме разберат правилно, заяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов.

От парламентарната трибуна той поиска от парламентарната трибуна оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Все още не е известно дали Румяна Бъчварова ще остане и вицепремиер. За силовите служби отговаря Меглена Кунева.

„Искам да ви уверя, че въпреки принудата, аз съм принуден от начина, по който всичко се случи да постъпя по този начин. Фактът е факт”, аргументира Бойко Борисов искането си за промени в ДАНС и главният секретар на МВР.

„Моля тези ,които са се подписали под споразумение, да бъдат в зала, за да не се налага колегите от опозицията да ни подкрепят”, обърна се Борисо. „Това е нестабилността на правителството”.

Това заяви премиерът, обръщайки се към депутатите от Патриотичния фронт и АБВ.

Премиерът дойде в Народното събрание и видимо раздразнен от подадената точно вчера оставка от бившия вътрешен министър Веселин Вучков, сам поиска да говори от трибуната пред депутатите.

Оставката на Веселин Вучков е изключително некоректен акт и към мен, и към правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Той не пропусна да припомни, че за него е било изключително изненадващо точно вчера Веселин Вучков да постъпи по този начин – демонстративно да даде оставка. Това е изключително некоректен акт и към мен, и към правителството, заяви в пленарна зала Бойко Борисов.

Той не пропусна да посочи, че стабилността на България в тези няколко месеца особено след няколкократното превъртане на служебни правителство е жизнено важна.

„Затова с много уважение и благодарност съм се отнасял към опозицията и тези, които са ни подкрепяли. Считал съм, че стабилността в сферата за сигурност и връщането на държавата във времето, когато полицейщина, съмнения за подслушване, където бяха заподозрени, когато има баланс в служите, носи повече сигурност”, припомни премиерът пред депутатите.

Излиза, че, опитвайки се да правя това нещо за спокойствието ви, аз съм зависимият човек в държавата. Въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов - който ме познава, знае, че съм неуправляем, каза още премиерът.

Право е на премиера да определи своя екип, заключи депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

Това е интересно хрумване. Това е втората жена-министър на вътрешните работи. Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справи с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор, лаконично отбеляза депутатът от БСП Атанас Мерджанов.

Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този много тежък и сложен ресор. Интересно е как ще си разменят ролите г-жа Бъчварова и г-жа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до момента, г-жа Кунева отговаряше за координацията в сектор „Сигурност”, допълни той.

Мерджанов изтъкна, че изненадващата поява на министър-председателя Бойко Борисов в парламента говори за няколко неща- първото е признанието за нестабилност в управляващата коалиция. „Очевидно е, че има вътрешен дефицит на доверие в самата коалиция. Министър-председателят призна, че под натиск отвън и отвътре е длъжен да направи съответните смени в сектор „Сигурност”, обясни народният представител.

По неговите думи е очевидно, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си, заради това, че „му се въртят номера зад гърба и то не от някой друг, а от коалиционните партньори”. Мерджанов обърна внимание и на факта, че премиерът използва пленарна зала за една своеобразна оперативка на коалиционните партньори.

От своя страна депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов посочи, че Веселин Вучков започна нещо, което ще бъде довършено от Румяна Бъчварова.

Той посочи, че очаква да има размествания на ресорите на министрите. „Винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена жена, защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно“, коментира Атанас Атанасов. Според него МВР има нужда от реформи проведени спокойно.

Госпожа Румяна Бъчварова е изненадващ, но добър избор“. Така коментира пред медии в кулоарите на парламента народният представител от БДЦ Росен Петров.

Той припомни, че познава Румяна Бъчварова отдавна и тя е човек, който няма да се впусне да следи или да подслушва някого. „По този начин премиерът доказа, че не е обвързан с ДПС, каквито коментари имаше в медиите“, допълни Петров.

На въпрос дали парламентарната група ще подкрепи в зала нейната кандидатура за вътрешен министър, Петров заяви, че решението ще бъде взето след заседание на парламентарната група.

Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Това заяви председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента.

Попитан как ще коментира предложението на Бойко Борисов Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, Симеонов обясни, че той няма да работи с нея. „Ако изпълнява програмата, под която сме се подписали всички, ще я подкрепяме. Ако не изпълнява – дали е Бъчварова, дали е Вучков, дали е Борисов, ние ще сме против”, каза още Валери Симеонов.

Оставката на Вучков е проблем на българското правителство. Това заяви на брифинг след консултациите с президента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той припомни, че премиерът има право да приема оставка и да номинира министри, но  ДПС ще гласува против персоналните промени в кабинета.. 

Днешното решение на Бойко Борисов да номинира Румяна Бъчварова и наред с това да поиска оставки на главен секретар и председател на ДАНС, снемат всякакви внушение за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов-ДПС. Подобно задкулисие има само в главите на анализаторите, не пропусна задочно да репликира Бойко Борисов лидерът на ДПС.

Часове по-рано премиерът призова коалиционните си партньори в петък да подкрепят рокадите във вътрешното министерство, за да не се спекулира, че правителството зависело от ДПС.

Патриотичният фронт вероятно ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, заяви Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    2 1 Отговор
    Важното е че женицата владее кунг фу и в момента изучава английски език / ще и е много нужен в бъдеще/ Другото е без значение ...
    Справка - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0

    Коментиран от #13

  • 2 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Текст към връзката
  • 3 1313

    2 0 Отговор
    Ами да я понапънеат и да стане.Я вижте как Бойко напъна Росенчо и стана Президент
  • 4 онзи

    2 0 Отговор
    Искрето Фидосова никой не я напъваше и се отказа
  • 5 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    ХАЙЙЙЯЯЯУУУ!КОНГРЕЧУЛЕЙШЪНС ВЕ МАЙНА!БЕЗДАРНА РАБОТА
  • 6 Азити

    0 0 Отговор
    Задават си въпроса как ще се справи госпожата с този "сложен ресор". Ами как - с помощта на премиера, разбира се - да си сложи той някой, който му е послушен и удобен (като президента или софийския кмет), та да му е мирна главата, така пак той ще казва какво да става.
  • 7 ГХХЙК

    0 0 Отговор
    Ех тази лоша Атака ако не беше златния пръст сега щяхте да си карате 3-та година мандата с пълно мнозинство на спокойствие ..
    Ама на хахахаха ядете хурката ся от златния пръст на Волен отне ви преди година инерцията като имахте 48%.. хахахаха суперр ви го нахули преди година Атака като ви сложи прът в колелата и задниците ..

    Сега е удоволствие как са гърчите за последно ..на следващите избори сте пътници като ндсв и костов ..ДАНО ВИ СТИГНЕ СЪДБАТА НА НЕМЦОВ ХАХАХАХАХАХА

    Коментиран от #9

  • 8 еер

    0 0 Отговор
    хаха жена в силовото министерство

    армията ни повечето са жени- тоест нямаме
    сега и полицията мека китка ....
    службите не работят

    терористите от ислямска държава сигурно си пият кафето необезпокоявани в бг ..разграден двор бойков..
  • 9 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГХХЙК":

    Когато изгаряли Ян Хус на кладата заради твърдението му , че земята се върти , минала една бабичка , хвърлила съчки в кладата и казала :" Гори бе сатана ! " От височината на кладата Ян Хус отговорил : "Свещена , свещена простота !!! "...
    Направи си извода еер...

    Коментиран от #11

  • 10 ани

    0 0 Отговор
    Гнус ме е да ви чета коментарите ! Жена та си е съвсем читава !! Сериозен човек ! Е, няма дипломна работа за копчетата на червената армия , но на вас точно това не ви устройва !! Меки бяха китките на Станишко !! А на перхидроленото човече ???

    Коментиран от #15

  • 11 дртъ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ани":

    Боко никога няма да проумеее че земята се върти...ИНТЕЛЕКТА му е супер зле ,, най впечатлен бил от книгата ,,Винету,, пожарникарче какво очакваш

    Коментиран от #14

  • 12 аверт

    0 1 Отговор
    Ех тази лоша Атака ако не беше златния пръст сега щяхте да си карате 3-та година мандата с пълно мнозинство на спокойствие ..
    Ама на хахахаха ядете хурката ся от златния пръст на Волен отне ви преди година инерцията като имахте 48%.. хахахаха суперр ви го нахули преди година Атака като ви сложи прът в колелата и задниците ..

    Сега е удоволствие как са гърчите за последно ..на следващите избори сте пътници като ндсв и костов ..ДАНО ВИ СТИГНЕ СЪДБАТА НА НЕМЦОВ ХАХАХАХАХАХА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "дртъ":

    a ti kakav intelekt pritejavash ?
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ани ":

    Хубаво, жената може да е читава, но за да си министър на нещо нали трябва да имаш някакъв поглед над нещата. Какво може да разбира една професионална социоложка от полицейска работа? Ами сигурно ще я води за носа дъртата милиционерска номенклатура!!!
    Така никога няма да се направят реформите в МВР!!!
    За мен не е правилно да се назначават за министри хора, които не познават материята!!!

    Коментиран от #17

  • 16 Ставри

    0 0 Отговор
    В следващата седмица депутати ще гласуват сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов
  • 17 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    И какво сложно има в това да си министър на МВР?Тя няма да хукне да лови престъпници,а эадачите й са да раэпредели бюджета на министерството по регионите,да подпише някое и друго наэначение или уволнение,да посрещне от време гости от Европа и Щатите!А съвсем естествено е да си има съветници /и то не един/ по раэличните ресори.И не се эаблуждавай с "професионалиэъм"-специално в силовите министерства е важно министърът да е преди всичко "наш човек"-проверен и лоялен,а не "суперпрофесионалист",който работи усилено эа сваляне на властта и въэкачване на трона на господарите си от някоя опоэиционна партия!

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    То точно защото всеки си мисля, че няма нищо сложно да управлява МВР, имаме трагична полиция!!!
    Пък по-надолу сам си си отговорил защо е така - не може и най-доверения баничар да управлява енерго например!!!

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Хаха!Точно баничар ще управлява най-добре енерго,щото ако не е качествен тока,няма да му станат баничките:)

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Несъзнателно ти сам онагледи със знанията си колко вредно би било пълен дилетант да ръководи каквото и да е министерство!!!
    Ако баничар ръководи енергото и се ръководи от "качествения" ток, скоро го очаква фалит, защото тока не се дели на качествен и не качествен драги. За това се учат с години науки - от висша математика до законите на Кирхоф и Ом!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове