Last news in Fakti

22 Април, 2015 12:16 1 350 5

Софийски градски съд обяви фалита на КТБ

  • съд-
  • ктб-
  • фалит

Софийски градски съд обяви фалита на КТБ. Съдът определи като начална дата на неплатежоспособността на банката 6 ноември 2014 г., когато бе отнет лиценза й. С избора на датата на неплатежоспособност съдът на практика бетонира всички прихващания, извършени след поставянето на КТБ под особен надзор до отнемането на лиценза ѝ. БНБ настояваше съдът да определи за начална датата на неплатежоспособността 30 септември 2014 г., когато излезе одитният доклад, в който се констатира, че КТБ е с отрицателен капитал.

Решението може да бъде обжалвано в седемдневен, но подлежи на незабавно изпълнение, което не спира с жалбата. Сроковете за обжалване са изключително кратки, а само БНБ и прокурорът имат право на жалба и протест.

Според "Правен свят" мотивите на съдия Иво Дачев да определи датата на решението на БНБ за отнемането на лиценза за начало на неплатежоспособността са:

"По отношение на началната дата на неплатежоспособността съдът съобрази, че до отнемане на лиценза, "Корпоративна търговска банка" АД е била поставена под особен надзор с Решение № 73 от 20.06.2014 г. Това обстоятелство е съществено, тъй като съгласно чл. 115 ал. 1 от ЗКИ банката се поставя под особен надзор "когато е налице опасност от неплатежоспособност" и с цел - "за да се оздрави". Докато банката се намира под особен надзор, тя все още не е изпаднала в състояние на неплатежоспособност и това е така, защото по дефиниция това финансово-икономическо състояние се характеризира с "опасност" от изпадане в несъстоятелност, т.е. съставлява един предходен спрямо неплатежоспособността период. Ето защо, началният момент на неплатежоспособността следва да се свърже с момента, в който лицензът бъде отнет на някое от основанията по т.1 или 2 от ал. 2 на чл. 36 от ЗКИ, тъй като дотогава съществува възможността, банката да бъде оздравена чрез предприемане на някои от мерките, предписани от чл. 116 от ЗКИ от страна на Централната банка. Отнемането на лицензията означава невъзможност занапред да бъдат предприети такива мерки, тъй като те повече не могат да постигнат своето предназначение - банката вече не е в състояние на опасност, тя е изпаднала в състояние на неплатежоспособност. Ето защо, независимо, че в акта за отнемане на лиценза на "КТБ" АД се съдържат препратки към одитни доклади, според които към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал, началната дата следва да бъде определена като момента, от който насетне това състояние се превръща в трайно и необратимо. Това е датата 6 ноември 2014 г., на която лицензът за извършване на банкова дейност е отнет".

След това съдията обяснява защо не се е спрял на другите две възможни дати за начало на неплатежоспособността - 20 юни 2014 г., когато КТБ реално спря плащанията и бе поставена под особен надзор, и 30 септември 2014 г., когато бе констатирано, че капиталът на банката е отрицателна величина.

"Същият извод (за начална дата на неплатежоспособността на 6 ноември 2014 – бел. ред.) следва и от структурата на сукцесивния фактически състав, при осъществяването на който по отношение на една търговска банка следва да бъде открито производство по несъстоятелност: от значение е не само настъпването на факта, визиран в чл. 36, ал 2 т.1 или 2 от ЗКИ, но и той да е станал причина за отнемане на лицензията. В случая основание за отнемане на лиценза е, че собственият капитал на банката е отрицателна величина. Спирането на плащанията като основание за отнемане по чл.36, ал. 2 т.1 от ЗКИ го предхожда, но именно защото то не е станало причина за иницииране на процедурата по чл. 8 от ЗБН, то този факт не може да бъде взет предвид в настоящото производство. Отнемането на лиценза следователно е този последващ юридически факт, след осъществяването на който става невъзможно обсъждането на въпроса за отсъствие на състоянието на неплатежоспособност на банката", пише в решението.

Съдия Дачев сочи, че до отнемането на лиценза БНБ разполага с достатъчно инструменти, при използването на които, КТБ, дори да е изпаднала временно в неплатежоспосбност, може да бъде оздравена (така например, когато общата капиталова адекватност на банката е под минималното равнище, БНБ може да разпореди принудително увеличаване на капитала - чл. 116, ал. 2 т.5 от ЗКИ). В решението си той пише: "И обратно, самият факт на отнемането на лиценза сам по себе си сочи, че това състояние е станало трайно и необратимо. Все в тази връзка следва да се тълкува и разпоредбата на чл. 36, ал. 3 от ЗКИ, според която БНБ взема решение за отнемане на лиценза в срок от пет работни дни от установяването на неплатежоспособността. За разлика от хипотезите на чл. 36, ал. 1 от ЗКИ, в които БНБ разполага с оперативна самостоятелност, в случаите на чл. 36, ал. 2 от ЗКИ Централната банка действа при обвързана компетентност. Ето защо, при установяване на факта, че капиталът е отрицателен, БНБ може единствено да пристъпи към отнемане на лиценза".

В решението на СГС се казва, че за наличието на състояние на неплатежоспособност като юридически факт от значение е не само финансово-икономическото положение на банката, но и причините, поради които тя е изпаднала в него. "Ако тези причини имат временен, краткотраен и преодолим характер, до изтичането на петте работни дни, предвидени в чл. 36, ал. 3 от ЗКИ, така установеното състояние би могло да бъде възобратимо, доколкото законът в чл. 36, ал. 2 т.2 от ЗКИ не въздига в правно релевантен размерът на дисбаланса в капитала. Ето защо, началната дата следва да бъде определена именно като момента на отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност, настъпил на 6 ноември 2014 г. Позоваването в мотивите на акта за отнемането на лиценза на датата 30 септември 2014 г. не обвързва съда, тъй като в тази си част административният акт на Централната банка не съставлява доказателство, а само твърдение за настъпило обстоятелство. Съгласно чл. 13, ал. 1 т.1 от ЗБН не Централната банка, а съдът е органът, който определя началната дата на неплатежоспособността. Същественото в случая е, че неплатежоспособността като резултат от отрицателния капитал на банката, е удостоверена едва в акта на БНБ за отнемането на лиценза, поради което и началната дата следва да съвпада с издаването на този акт", заключава Дачев.

Последиците от днешното решение са, че дейността на КТБ и правомощията на органите ѝ са прекратени и те са лишени от правото да се разпореждат с имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

Съдът е разпоредил решението му още днес да бъде изпратено на БНБ, КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете. След като го получи, фонът вече може да назначи постоянен синдик на обявената в несъстоятелност КТБ.

От днес започва да тече и двумесечен срок, в който кредиторите на банката могат да подават искания вземанията им да бъдат признати от синдиците. След изтичането на този срок, синдиците имат 14 дни, в които да изготвят три списъка – в първия трябва да бъдат посочени кредиторите с приети вземания, във втория - кредиторите с неприети вземания, а в третия – служебно приетите вземания. След това започва да тече нов 14-дневен срок, в който недоволните кредитори могат да подават възражения. Кредитори, които са изтървали двумесечния срок за предявяване на вземанията им, могат да го напрвят с установителен иск в едногодишен срок от решението за откриване на производството по неъстоятелност.

Освен това от днес всички вземания на кредиторите на КТБ в чужда валута се превръщат в левове по днешния курс на БНБ. А всички давностни и преклузивни срокове относно права на банката спират да текат за шест месеца.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    0 0 Отговор
    Бойко МУТРАТА е предложил на Цв. Василев да му върне банката и всичко да е ок, срещу 500 млн. лева подкуп, но Василев е отказал. Пълна трагедия, но на промит български мозък от слугинажи медии, така му се пада!
  • 2 ясно

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ
  • 3 реално

    0 0 Отговор
    С ФАЛИРАНЕТО НА КТБ ГЕРБ ВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ 10г. НАЗАД И ЗАПОЧНАХА МАСОВ ГРАБЕЖ ОТ БЪДЕЩЕТО.АКО Цв. ВАСИЛЕВ ОСЪДИ БЪЛГАРИЯ ПЪК СУМАТА ЩЕ Е НАД 10милиарда,ТОГАВА КАКВО ЩЕ СТАНЕ,НЕЩА И ДА СИ ПОМИСЛЯМ
  • 4 паяк

    0 0 Отговор
    Изборът на датата е един от най-големите пладнешки обири в новата ни история! Така се узаконяват всички прихващания, направени преди това. Оставка на всички, върнете парите на хората, бе!
  • 5 а така а сега

    0 0 Отговор
    бравос сега всички измикяри които са обикновенни селски терикати а се наричат биснесмани да връщат откраднати те пари от ктб и запор на имущетвата и фирмите и колите и вилите и който на връща паричките ползу роду във панделката....а така а сега ето ви идин хубав руски гуй по-путинов маниер ще действаме както в русия щом толкова я обичате!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове