Last news in Fakti

22 Април, 2015 22:04 1 668 2

Чобанов: Опитахме се да спасим КТБ

  • ктб-
  • петър чобанов-
  • криза

Бившият финансов министър Петър Чобанов и кабинетът "Орешарски" са положили всички необходими усилия, за да спасят Корпоративна търговска банка (КТБ) и банковата система от срив. Това обяви пред bTV самият Чобанов, сега депутат от ДПС.

Той посочи, че кабинетът "Орешарски" съвместно с БНБ и председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев е разработил законопроект за разделянето на банката на добра и лоша. "Тогава обаче нито имаше политически консенсус, нито работещ парламент, за да бъде приет", каза Чобанов. Като друг инструмент в усилията да бъде спасена банката бившият финансов министър посочи предложената от него актуализация на бюджета, която също не минала, освен в частта й за Националната здравноосигурителна каса.

"Положих необходимите усилия, включително с риск за репутацията си. Това, което се случи в последствие, беше атака срещу цялата банкова система. Тогава се случиха всички тези събития, но с действията на цялата политическа класа и на Европейската комисия успяхме да предотвратим срива на банковата система", заяви Чобанов.

Той коментира информацията, изнесена от председателя на временната парламентарна комисия за проучване на обстоятелствата около КТБ Десислава Атанасова след закрито заседание на комисията вчера, според която Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е докладвала за евентуални заплахи срещу финансовата стабилност на България в годишния си доклад за 2013 г. Докладът е внесен в Министерския съвет, както изисква законът, но кабинетът "Орешарски" не го е предоставил на Народното събрание.

Петър Чобанов допусна възможността да е чел този доклад на ДАНС, но подчерта, че доклад, в който се говори за криза в КТБ, никога не е чел в качеството си на министър на финансите. "Такива доклади имат аналитичен характер, в тях няма конкретни имена, те говорят за рискове, не за кризи", заяви Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Чобанов: Опитахме да се спасим от КТБ за да е докопа доган и пеевски
  • 2 гост 2

    0 0 Отговор
    не бе ние сме комунета и я дадохме на руснаците 3-пъти да я доят стрижат и колят