Last news in Fakti

27 Април, 2015 14:45 1 420 10

Няма пари за армията

  • кснс-
  • бойко борисов-
  • пари-
  • армия

За 2016 г, с парите, които събират НАП и Митници и мерките, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията, обясни Борисов

Няма пари за армията - 1
Снимка: БТА

Тази година няма да се отпуснат повече пари за модернизиране на армията, както настоява НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов  след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

"За 2015 година нямаме финансова възможност за отбрана и го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието", каза той.

„Имаме по-големи приоритети в момента“, каза още той и обясни, че няма как да се дадат пари за армията без да се вземе от здравеопазването или от средствата за социални дейности. „Парите са общи“, отсече Борисов.

„Години наред са купували безумни неща - „Кугъри“ и „Пантери“ - най-скъпите вертолети в света без нито един пистолет“, каза Борисов и допълни: „Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение".

Той се обърна към българските военни и ги увери, че държавата ще направи всичко възможно, за да имат достойни условия на труд.

"За 2016 година, с парите, които събират НАП и „Митници" и мерките, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията", обясни той.

Борисов се обърна и към Алианса:

„На колегите в НАТО ще кажа – най важно е като дадеш живата сила. Това е много повече от това да дадеш фрегати.“

Той припомни, че страна ни не е изтеглила войниците си от Афганистан, докато много други са го направили.

„Много велики сили изнесоха контингентите си от Афганистан, България остана там и показа, че е много по-лоялен член на НАТО. Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари”, каза още премиерът.

На заседанието днес военният министър Николай Ненчев предложи план за модернизиране на армията, който изисква още 2,5 млрд. лв. за отбрана. Позицията, с която излезе Консултативният съвет по национална сигурност обаче, не включваше точка в подкрепа на това.

"Министър Николай Ненчев получи много силна подкрепа и от държавния глава, от главата на правителството и от колегите, представители на парламентарни групи. Видях повишено ниво на доверие към политиката", заяви във връзка с това съпредседателят на Реформаторски блок Радан Кънев.

"Конкретно не  сме обсъждали програмата, а това, че е необходимо тя да влезе в Министерски съвет и в НС много спешно, за да бъде именно тя основа на увеличения бюджет на отбраната, защото констатирахме всички, че през годините в България са изхарчени не малко пари с на практика нулев ефект и с ясни и споделени от всички политически сили съмнения, че голяма част от тези пари за били предмет на злоупотреба, харчени са за излишни неща. Затова България трябва да има първо една ясна програма за повишаване на отбранителната способност, на база на тази програма да се увеличат и бюджетите и това е процес, който започва през тази година, така че за мен това беше изключително успешно заседание", заяви още той.

Консултативният съвет търси политическо съгласие, а не взима политически решения, това е важна разлика, подчерта Кънев.

Същевременно пред сградата на президентството се проведоха два протеста.

Единият бе в подкрепа на евроатлантическата ориентация на София и за Ненчев. Събралите се обясниха, че военното министерство се нуждае от по-висок бюджет, за да може държавата да разполага със силен сектор „отбрана“. Коментираха, че България с поетите си ангажименти към ЕС и НАТО трябва да провежда политиката, която в момента се провежда и да не показва симпатии към Русия.

Те скандираха: "Тук не е Русия", а част от лозунгите им гласяха: "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация", "Стоп на Кремълската агресия" "България – сигурен член на ЕС и НАТО".

Другият протест бе на партия "Атака", който беше насочен пък срещу НАТО. Лозунгът на атакистите гласеше: "НАТО не ни въвличай във война с Русия". Гражданите скандират "НАТО вън".

И двата протеста се охраняваха от засилено полицейско присъствие и жандармерия, като органите на реда не им позволиха да се смесят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitar Nikolov

    3 0 Отговор
    това е мечтаната държава за да си политик б....к - никаква армия (защото армията може да прави преврати и не е удобна) за сметка на това за полиция пари има - тя пази б...ка в парламента от протести. 50 албански циганина да нахлуят през Македония и не можем да се опазим, но за сметка на това пари за скъпи лимузини за депутати има, пари за бонуси също
  • 2 Али Бабата

    2 0 Отговор
    През 1989 г. когато падна Берлинската стена и дойде краят на студената война българската армия наброява 152 000 редовни войници. ВВС има 220 изтребителя МиГ-21, около 45 бронирани вертолета Ми-24 и други около 80 модерни за онова време самолети като МиГ-23 и МиГ-25.

    Бронетанково въоръжение –
    над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка – Т-72, около 200 – Т-62, над 1 000 мотострелкови леки бронетранспортьори, 800 БТР-60 и други. Ракетни войски носят постоянно бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег на действие до 480 км, въоръжени с още 24 допълнителни ракети, 50 комплекса Р-300 „Елбрус“ (Scud) с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 „Луна и още много други. Военноморските сили разполагат с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера и т. н.


    Днес ВВС и бронетанковите войски са редуцирани до незначителни формирования, ракетните – са унищожени, а ВМФ е свит до неузнаваемост. Щата на наемната армия е сведен до 34 000 военослужащи. Сравненията със съседните страни показват колко слаба във военно отношение е България. Гръцката армия например има 320 бойни самолета, над 1700 танка и около 2 хиляди бронетранспортьора. Сръбската армия пък притежава 96 бойни самолета, 70 хеликоптера и 140 ракетни системи.


    Да унищожим ракетите от комплекса СС 23 е условие поставено от Турция и САЩ за приемането ни в НАТО и „бленуваното“ „евроатлантическо семейство“

    През
  • 3 Али Бабата

    2 0 Отговор
    Да унищожим ракетите от комплекса СС 23 е условие поставено от Турция и САЩ за приемането ни в НАТО и „бленуваното“ „евроатлантическо семейство“

    През 2001 г. е взето решение от кабинета на Симеон Сакскобургготски, оповестено във Вашингтон от външния министър Соломон Паси, за унищожаването на ракетите от ракетния комплекс СС 23. Това решение е подкрепено открито от президента Петър Стоянов, според когото, ако запазим ракетите, България няма да бъде приета в НАТО.

    В решението на Народното събрание от 19 декември 2001 г. е записано ракетният комплекс СС-23 да се унищожи. Решението е прието .

    „Тези, които замениха оръжията си за плуг, сега орат за тези които запазиха оръжието си“





  • 4 Али Бабата

    2 0 Отговор
    “Сега ще я направят 20 хил. души(армията), като не знам колко от тях ще са чиновници. Защо, когато бяхме във Варшавския договор и Брежнев казваше, че България е съветският чук на Балканите, имахме силна армия. А сега, когато сме в НАТО, не разбирам, защо САЩ унищожават българската армия, сякаш не е съюзническа, а вражеска. И то с помощта на министър Николай Ненчев, който след Стамболийски е първият военен министър земеделец. БЗНС традиционно мрази офицерството. След министъра на икономиката, Ненчев е другият неподходящ. Да не говорим за външния министър Даниел Митов, който изобщо не е от кариерата и беше назначен от Държавния департамент на САЩ. Бойко Борисов един външен министър не може да избере. Пак продължаваме по същия начин - партийни назначения или пробутани отвън”

    Унищожават армията ни в услуга на главния си фаворит в района, Турция, който от своя страна им трябва в борбата срещу Русия.

    Коментиран от #6

  • 5 Чип

    2 0 Отговор
    Снимката преди или след целувката е?
  • 6 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Али Бабата":

    Всичко се прави да оправдаят американската база в българия, няма възможност да се защити от "митичната" руска агрессия и трябва да се настанят американци в БГ!
    Подлоги има по цял свят, ама нашите чупят всички рекорди!
  • 7 ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Истинската любов съществува само между мъже!

    В случая, до края на мандата акр го изкарат и АДИОС!
  • 8 prog

    0 0 Отговор
    Каква армия ??? На държавичка като България армия не и е нужно.Никой няма причина да ни напада.А дори и да ни нападнат ние членуваме в НАТО които би трябвало да реагират.Обаче нато искат да си кърпят бюджета от бедняци като нас като ни карат да си модернизираме армията с техните излезли от употреба боклуци.Ако прехвърлим парите за армията в образованието ще има хиляда пъти по-добър резултат
  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ама нали такива като тебе искат още от утре да иэлеэем от ЕС и НАТО и трябва да сме подготвени във военно отношение?Дори и допускаш че можем да бъдем нападнати,въпреки че "никой няма причина да ни напада"...както каэваш.А сега пък се успокояваш че членуваме в НАТО...И эа какво обраэование говориш,сякаш нямаме университети и професори в иэлишък?Между другото не ти ли минава преэ ума,че някой може да остане с впечатление че си недоволен от правителството?!
  • 10 mm4

    0 0 Отговор
    Точно така бат Бойко, като изискват - да дават скапаните Американци.
    Даваш пара - има реформа, не даваш - няма. То с искане само не става. И аз искам да перкам някоя световна моделка, ама не става :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове