Четирима мъже от Варна и от населени места в региона са задържани във връзка с разпространените месни продукти със следи от антракс. Това съобщи старши комисар Даниел Пашов - директор на Областната дирекция на МВР във Варна. Четиримата са задържани днес след 18.00 часа с полицейска мярка – 24 часа. Задържаните са от Варна и областта. Работи се по случая от разследващи полицаи с оглед документиране на цялата престъпна дейност. Случаят е докладван на Окръжна прокуратура Варн
По-рано стана известно, че месо, което е имало контакт със спори на антракс, е било разпространено в търговската мрежа. По тази причина областният управител на Варненска област Стоян Пасев свика извънредно заседание на кризисния щаб. Очаква се той да излезе с конкретните мерки, които да бъдат предприети.
В търговската мрежа във Варна, Добрич и Бяла може би са попаднали месни продукти, заразени с антракс. Заместник-областният управител на Варна Цветомир Петров обясни, че БАБХ е открила следи от заболяването в транжорната на ЕТ "Дари -Пламен Илиев", поради тази причина тя е запечатана.
Цялата продукция от 8 юли до 22 юли се изтегля от търговската мрежа, предаде Нова телевизия. "Месото от болната крава не е попадало в търговската мрежа, има вероятност за вторично замърсяване от замърсени плотове в транжорната", уточни заместник-областният управител. Засега е ясно, че всички 26 души, които със сигурност са яли от месото от заразената крава, са здрави.
Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено.
При консумация на месо от заразено с антракс животно симптомите се появяват до 7 дни. Симптомите на заболяването се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение. "Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", уверяват специалистите.
Собственикът на транжорната Пламен Илиев е задържан и се разпитва в полицията, съобщи Варна Утре. Всеки, който знае, че е консумирал месо от цеха в "Аспарухово" да следи за симптоми, препоръчаха от РЗИ. Инкубационният период на болестта при консумация е от 2 до 4 дни и всеки със съмнения и стомашно чревни оплаквания да потърси лекарска помощ.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бай хой
22:20 22.07.2015