Last news in Fakti

29 Април, 2016 09:40 1 096 6

Борисов за Изборния кодекс: Много шум за нищо

  • бойко борисов-
  • изборния кодекс-
  • шум-
  • нищо

Нито Фандъкова, нито Николов, нито Дончев ще са кандидати на ГЕРБ за президент, заяви премиерът

Борисов за Изборния кодекс: Много шум за нищо - 1
Снимка: БТА

Много шум за нищо – така премиерът Бойко Борисов определи по БНТ. Запитан за цената на компромиса във вторник, премиерът обобщи:

„Що се касае до тази седмица - имаше една постановка "много шум за нищо"(...) Ако трябва да обобщим: цялата тази какофония, която се създаде - на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително, референдумите си останаха по старо му така както си бяха, секциите са си по старо му. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати.“

„Вчера (28 април – бел. ред), отново блесна истината, която винаги съм казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа“, каза Борисов относно политическите коалиции.

„И вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС, някои от другите партии - това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ - уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. (...) От вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е - повтарям, БСП, ДПС и ДСБ“, подчерта премиерът

„Надявам се АБВ да останат стабилни защото с вицепремиера Калфин работим добре“, допълни премиерът. „Аз повече се надявам в подкрепата на вицепремиера Калфин“, подчерта още той.
Запитан кои от партиите в парламента искат избори, Борисов каза: „Никой не иска - просто дразнят.“ Той обобщи че няма задкулисни договорки.

За дебатите през седмицата премиерът каза: „Положих всички усилия при президента да не отиде тема, по която той да налага вето.“

„На него му стига в този мандат, че два пъти прави служебни правителства. Сиреч, партиите се издънихме достатъчно при неговия мандат да се налага два пъти да бъде и премиер на практика... Така че трябва да му се отдаде заслуженото“, каза Борисов.

Относно идеята за предсрочни избори премиерът заяви, че "това са безотговорни хора". Той допълни, че в България има вече такава професия - "протестиращи".

Кметовете на София и Бургас няма да се кандидатират за президент, каза още лидерът на ГЕРБ.

„И тука, между другото, понеже виждам една яростна атака срещу Фандъкова и Митко Николов - те няма да са кандидати за президент от ГЕРБ(...) И понеже и двамата са много интелигентни хора, много възпитани хора, много работливи, много прагматични(...) но просто с такава ярост... защото и двамата могат да станат президенти, посочим ли ги - ще станат! Защото имат такова одобрение! Защо няма да ги посочим? - Защото това са изключително прагматични хора“, каза премиерът.

По думите на Борисов нямало да е Фандъкова, защото София се променяла към по-хубаво.

„Няма да е и Томислав Дончев. Защо няма да е Томислав Дончев? Защото не стига, че усвоихме 99.9 % на еврофондовете, но в Брюксел няма пари. Брюксел се тресе от конфликтите, които има между отделните държави. Заради кризата в Брюксел Томислав Дончев ще е по-полезен в правителството“, добави той.

Той не се ангажира с мнение, дали Плевнелиев, Калфин и Кристалина Георгиева ще са кандидати за президент от ГЕРБ.

"За президент ще намерим някой", допълни още Борисов. Попитан не остават ли само Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, към които обществото да гледа, той отвърна: "Гледайте към който искате. Но като спрегнете на някого името, цялата ярост на журналисти и клакьори се насочва към тези, раздаващи се за обществото хора".

А по-късно допълни още: "Очаквам яростна атака тези седмици срещу Кристалина, Калфин и Плевнелиев, но искам да оставя кметовете си да работят".

Ще има и осъдени за корупция със сигурност, каза Бойко Борисов.

„За мен по-важна превенцията когато всеки знае, че ако бъде засечен в такава схема си отива или получава най-тежките наказания (...) Тук трябва да се намери много правилния вододел. Да не стане като в Румъния - със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата“, каза той. Над 20 000 на година са обществените поръчки, припомни премиерът.

„Мисля, че първата година действително малко я пропиляхме, защото живеех в доста заблуди, че моите партньори имат искрени намерения. А всъщност не са били такива. Мисля, че в последните няколко месеца и правителството, и партията, и институциите започват да набират кондиция и форма и мисля, че това е за добро“, каза още той.

„Очаквах още първата седмица (след началото на проучванията от България за природен газ в Черно море - бел. ред.) да ме започнат с компромати, но вече две седмици няма нищо“, заяви Борисов относно добива на природен газ в Черно море.

Попитан какво изнервя Москва той отговори:

„Изнервя ги това, че България ще се диверсифицира. И не на думи, а на дела. И ако си имаме на нашето море газ, естествено, че (...) няма кой да ни спира кранчето преди всичко“, заяви Борисов и допълни, че при социализма е тръгнало проучване, но е спряно.

На въпрос, защо на заседанието на правителството когато взима решението за възстановяването на проучванията казва на колегите си, че сега ще направят всичко за да го свалят, Борисов заяви: „Е, продължавам да го твърдя“.

Попитан кой ще го направи, премиерът отговори така:

„Ами това са около 5 милиарда долара всяка година плащания. България! Най-скъпата цена... като най-близки хора. Но аз не искам да влизам и да считаме, че ... техният интерес е такъв, на Москва - свързан с газа. Нашият интерес е да си добиваме наш. Имаме общ интерес в туризма. Благодарен съм им, че отново върнаха туристите. Имаме общ интерес в транзита (на природен газ - бел.ред.). Ще им съдействаме максимално ако България с газовия хъб бъде одобрена от ЕК. Сиреч, не виждам защо трябва да ни мразят.“

Попитан защо не се разбере с Путин, така да се каже, "по мъжки", Борисов заяви:

„Е, ние сме се разбрали... Българският интерес в случая, и той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз му казах, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш, примерно, от друго място. И нека да не пророкуваме, но аз мисля, че три от най-големите компании са - Total, OMW и Repsol, както и на другото ни находище пък е Shell, харчат по 220 000 евро на ден наем, ще знаят какво търсят и ще излезе.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mihala

    1 1 Отговор
    Дали ако от чешмата тече замърсена и отровна вода няма да я спре?
  • 2 Ник

    2 0 Отговор
    Какво е различното от преди? Преди бяхме зависими от Руснаците, сега ще сме зависими от частни компании на Западна Европа...
    Както се оказва находището е наше, но не съвсем. Тотал, Респол и ОМВ ще ни продават собствените ни ресурси, по угодна цена за тях.
    Борисов, както винаги се прави на защитник на националния интерес, а всъщност разпродава държавата.
    Поискайте документите от сделката за концесията и ще откриете истината!
  • 3 БАБА ГЕНА

    0 1 Отговор
    много шум за нищо.е -е-шума беше заради страха от референдума.и дадоха назад ,защото общественото мнение ги понатисна и пак и от това се наплашиха.дано се подкрепи този референдум от повече хора,та да тръгнем към по добро.а за хвалбите му,няма що да се коментира.всичко е стабилно .да,ама не.
  • 4 Грухинатор

    2 0 Отговор
    ГРУХ-ГРУХ...
  • 5 Ганьовски игри

    3 0 Отговор
    "При миналия парламент депутатите отсвириха волята на над половин милион българи да се попита народа да има ли или да няма задължително гласуване. Този парламент реши, без да пита отново народа, който явно иска да бъде попитан, да наложи задължителното гласуване. Но как да го направи? С една неособено интелигентна санкция. Това е все едно да натирите шавлив съпруг да спи в бардак, да отнемете някому правото да гласува, понеже не е гласувал – няма какво да го коментирам повече" каза доц. Таков.
    +++++++++++
  • 6 НРБ

    0 0 Отговор
    Боже, прости МУ, за слово блудството !
    Толкова може .
    А и явно, това искат днешните хора / повечето / тук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове