Last news in Fakti

1 Май, 2016 09:35 1 226 5

Миков: Първи май е велик за човечеството ден

  • михаил миков-
  • 1 май-
  • ден на труда-
  • бсп-
  • велик-
  • човечеството

Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания

Миков: Първи май е велик за човечеството ден - 1
Снимка: БТА

"Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам Ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите". Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на труда - 1 май и Великден. 

Лидерът на БСП припомня, че Денят на труда и на международната работническа солидарност води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г. "Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега, като че ли исканията на онези работници от 19 век отново звучат актуално – и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня – финансовият капитал, корпоративният интерес, неолибералният модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните", казва още Миков, цитиран от пресцентъра на БСП.

Той поставя въпроса защитени ли са правата на европейските работници в едно не много ясно на широката публика „трансатлантическо партньорство” и заяви, че трябва да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана. 

Според лидера на социалистите Първи май отново не е само празник, но и повод за протест в защита на труда. "Нека активно, солидарно и гласовито да дадем тази защита на трудовите хора в Деня на труда – и за 8-часовия работен ден, и за достойното заплащане, и за безопасните условия на работното място, и за правото на труд на всеки. Честит Първи май! С пожелания отново да е празник!", завършва Михаил Миков.

Пълният текст на изявлението на Михаил Миков: 

Приятели и другари,

Сънародници, работници,

Поздравявам Ви за Деня на труда. Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам Ви и за двата празника. 

Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите.

За краткост или от незнание, често пропускаме да произнесем или изпишем цялото наименование на днешния празник – Ден на труда и на международната работническа солидарност. В тази връзка искам да припомня, че той води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г. Протестите им в Чикаго са потушени с полицейско насилие, жертви и смъртни присъди. А са искали просто 8-часов работен ден! Затова днес честваме социално-икономическите постижения на работническото движение.

Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега, като че ли исканията на онези работници от 19 век отново звучат актуално – и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. 

Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня – финансовият капитал, корпоративният интерес, неолибералният модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните – можем да се запитаме например, защитени ли са правата на европейските работници в едно не много ясно на широката публика „трансатлантическо партньорство”. И да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана. 

След десетилетия, в които Първи май бе отбелязван с официални празнични мероприятия, след години, в които просто бе един от „неработните” дни в календара, като че ли отново не е само празник, но и повод за протест в защита на труда. Нека активно, солидарно и гласовито да дадем тази защита на трудовите хора в Деня на труда – и за 8-часовия работен ден, и за достойното заплащане, и за безопасните условия на работното място, и за правото на труд на всеки.

Честит Първи май! С пожелания отново да е празник!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цезар

    2 1 Отговор
    По велик е ВЕЛИКДЕН !
  • 2 Монго

    1 1 Отговор
    Тоя още не е изтрезнял...
  • 3 cornholio

    2 1 Отговор
    Скакауеца си мечтае за веуиките дни на СССР :D
  • 4 1986г

    1 1 Отговор
    Ходи размахвай рози на радиационния дъжд бе другарю !
  • 5 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Доживяхме и това, комунист да ни учи как да бъдем добри християни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове