Last news in Fakti

1 Май, 2016 13:54 1 243 1

Отслужиха Второ Възкресение Христово

  • второ възкресение христово-
  • отслужиха

В митрополитската катедрала "Света Неделя", патриарх Неофит оглави богослужението

Отслужиха Второ Възкресение Христово - 1
Снимки: БТА

Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници. В митрополитската катедрала "Света Неделя", патриарх Неофит оглави богослужението за Второ Възкресение Христово. Евангелските текстове за чудото на възкресението бяха прочетени на различни езици.

Отслужиха Второ Възкресение Христово

„Ще пожелая на хората да бъдат щастливи, честити, да следват Христа и да имат много радости в живота като Чеда Божии. За много години!“, заяви патриархът.

„Христос възкръсна, за да имаме ние живот! Христос възкръсна, за да ни освободи от властта на греха на този свят, като ни даде възможност от чеда на греха да станем чеда Божи и Божи приятели!”, каза още Неофит.

Отслужиха Второ Възкресение Христово

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Затова хиляди миряни се стекоха към храма, за да запалят свещ и да се помолят.

Отслужиха Второ Възкресение Христово

Ето и словото за Пасха на патриарх Неофит:

„В наситената с напрегнато очакване тишина на пролетното утро, в зората на деня Господен, с радост, вяра и непосрамена надежда посрещаме вестта за празния гроб, в който бе положен разпнатият за нашите грехове Син Божи и Син Човешки, до нас достига ангелската вест – Христос воскресе!

Щедрата Божия любов не можа да се примири с това, че онзи, който бе сътворен „по Божи образ и подобие” (Бит. 1:26), ще остане роб на греха, на тлението и смъртта, подвластен на страстите и похотите, на всичко онова, което познаваме като плодове на богопротивния дух. Христос възкръсна от мъртвите, за да ни върне вечния живот, който бяхме загубили поради непослушанието на прародителите.

Славим и възпяваме Възкръсналия от мъртвите всеки ден и час от нашия християнски живот. В Него и Неговото име полагаме цялата си вяра и надежда, и доверие, и упование. Защото без Него, без Неговото Възкресение животът ни би бил онази драма на безнадеждността, която носи със себе си непознаването на Бога, на Неговите дела, божествен и спасителен промисъл и заповеди. В Църквата всички ние, които сме „едно тяло и един дух”, сме „призвани към една надежда” (Еф. 4:4), и тази надежда не е в суетни човешки учения, а в Оногова, Който ни е призовал „от тъмнина в чудната Своя светлина” (1 Петр. 2:9). С тази надежда и с неизменната вяра във Възкръсналия Христос Църквата и днес не престава да възпява Него – Победителя на смъртта – и да припомня всичко онова, което Той извърши заради нас - Кръст, гроб, тридневното възкресение, възнесението на небето и сядането отдясно на Отца, и очакваното Негово славно Второ пришествие.

Братя и сестри,

Още в зората на християнството Апостолът на народите свидетелства, че „… със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение” (Рим. 10:10), сочейки с това, че истината за Христовото възкресение и цялата наша вяра, която се гради върху фундамента на това единствено по рода си събитие, трябва да бъдат едновременно и в сърцата ни, и в нашите слова. Да владеят не само нашия вътрешен човек, но и да бъдат изразявани в нашия живот и в нашето постоянно християнско свидетелство пред света, което е свидетелство за Истината, за това, че Христос възкръсна от мъртвите.

С тази радостна вест и с този благослов приветстваме всички вас със славното и всепобедно Христово възкресение, като още веднъж отправяме нашите първосветителски молитви към Всеподателя за мира и благоденствието на нашия благочестив народ, за неговия духовен и културен възход и за неговата ревност в съграждането на Христовата Църква, Църквата на Онзи, Който отдаде Себе Си за нас, „за да ни избави от всяко беззаконие и ни очисти, за да Му бъдем народ избран, ревностен към добри дела” (Тит 2:14).

Мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пол

    0 0 Отговор
    Честит празник! Да живеят врабчетата и славеите и хубавите добрички хорица! Без мафиотите де! Това наистина е чудо. Но най-голямото чудо мисля, че е нашето превелико Народно събрание. На мен ми е истински чудно как така при 136 човека присъствували, има 102 гласували и 74 въздържали се? Ето тук вече Алгебрата не дава отговор, нито Господ ми прати озарение. Остава да се чудя и да се дивя на това превелико чудо. И на никого от институциите, от преследвачите на престъпността не им шукна в мозъчетата, как така стават такива математически чудеса и как може да се обяснят? Надявам се самият Йисус да ни каже, като дойде на Земята пак. Иначе може да си останем непросветлени во веки веков и чудесата да стават почти всеки ден. Алилуя. Слава Тебе, Господи, но каквито чудеса имаме в България, такива едва ли има по цял свят? Алилуя! И още едно велико чудо, Господи, как така някакъв човечец му пращат недокументирано задължение от него към някакъв оператор на телефонни услуги или парно и никой не го е извикал на разследване пред Съд, не му е предоставил копие от договори а изведнъж му се изпращат мутри, пердън частни съдебни изпълнители и те въпреки, че нямат правото нареждат на банки запор на сметка и заплата и какво ли не? Е, Господи, ако това е чудо, това едваа ли е твое дело? Начи човеците правят по-големи чудеса от теб. Дай ми един велик космически фалоск-киборг, за да накажа местните законотворци и магистрати и преки виновни за такива чудеса, Господи, като ги преследва десет киллометров фалос ден и нощ! Ще има да бегат якоооо. Алилуя, Господи, алилуя! А, че Йисус е възкръснал, това е чудо. Но по-големи чудеса от на местни институции и частни играчи нема май? Впишете ги в Светите писания, за да знае света какви чудеса стават тук! Плийс...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове