Last news in Fakti

4 Май, 2016 14:17 1 852 5

Българи в чужбина гневни на Валери Симеонов

  • валери симеонов-
  • българи-
  • чужбина-
  • гневни
Българи в чужбина гневни на Валери Симеонов - 1
Снимка: БТА

Българи в чужбина рязко реагираха срещу съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който заяви "да не му се мотаят в краката".

Българи, живеещи зад граница, призоваха президента да върне спорните промени в Изборния кодекс и изпратиха до медиите видео и снимки на протест с великденски яйца с надпис "Вето".

В писмо до електронната поща на авторката на имейла до медиите - Елена Хамбарджиева от Ню Йорк, по-късно разпространено от нея, Симеонов заявява:

„Кой Ви пречи на Вас да гласувате, след като в Ню Йорк има дипломатическо представителство в което можете да го сторите? Или просто трябва да вдигаме патардия за да сме "по-демократични","по различни" и "по-екзотични" за да ни забележат медиите? Случайно да сте чували за откритите до момента на приемането на новия ИК 136 секции в Турция, от които влизаха между 60 000 и 100 000 гласа?

Случайно да сте чували, че на последните парламентарни избори в САЩ и Канада гласуваха 8000 българи, а другите 200-300 000 браха гъби? Случайно да сте чували, че откриването на 1 секция струва на обеднелия и оскотял бг данъкоплатец, а не на Вас, между 8000-12000 евро?

Вас тези дребнави факти не Ви интересуват. Но както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници".

Пред "Дневник" депутатът потвърди думите си и заяви, че не се отказва от нито една от тях, защото не може да "да позволи една шепа соросоидчета да му се мотаят в краката".

Последва светкавична реакция на българи в чужбина, които излязоха с отворено писмо, в което изразиха изненада и възмущение от реакцията на Симеонов:

"От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е “моткане в краката”, а правото на граждански протест е “вдигане на патардия".

Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.

Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на "лични отношения". В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс.

Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена. Защото правото на глас е свещено".

От "Протестна мрежа" призоваха Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка като депутат:

Изреченото от народния представител Валери Симеонов в ефира на телевизия СКАТ: "Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина“ изразява възгледи, отричащи демократичния и правов ред.
Това изказване влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава.
По повод грубото му обръщение към българските граждани, пребиваващи извън страната, напомняме на г-н Симеонов записаното в Конституцията, в която се е клел: "Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ."
Недопустимо е български депутат да настоява за създаване на законови норми, в които българските граждани се делят на български граждани в България, български граждани в Турция и български граждани някъде другаде по света – в градове с повече или по-малко от един милион жители.
И българите зад граница, и тези, които не много отдавна г-н Симеонов нарече «озверели човекоподобни», са негови работодатели, а не хора, които «му се мотаят в краката».
Управляващите формации - ГЕРБ, РБ и АБВ носят морална и политическа отговорност за поведението на този народен представител, доколкото между тях и ПФ съществува споразумение за подкрепа на правителството.

Нелепите изменения в Изборния кодекс бяха приети след консултации между премиера и управляващите политически субекти, по настояване на Патриотичния фронт.
В този смисъл всеки призив за отстъпление от демократичните ценности не е призив само на един елемент от управляващото мнозинство, а на цялото мнозинство.

Протестна мрежа смята, че изложеното дотук е достатъчно основание г-н Валери Симеонов да напусне предсрочно парламента - като се извини и подаде оставка като народен представител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    "Българи в чужбина рязко реагираха", българите са в България и е крайно време да спрем да плащаме маса пари за да се отварят секции в западна Европа и там да гласуват шепа хора, а в Турция "милите ни сънародници" с двойно гражданство да гласуват там и после да скачат в автобуси и да идват да гласуват и тук, който иска да гласува и да участва в решаването на съдбата на тази държава трябва да живее тук, а не да научава как живеем от нета и да си мисли, че всичко му е ясно. Или още по-лошо да е незнаеща български машинка за гласуване, която просто зачертава това, което и е казано и мрази България от дъното на душата си
  • 2 Мишка

    1 0 Отговор
    Много е прав Валери Симеонов.
    Като искаш да гласуваш като искаш реформи в страната като искаш да си Българин стой си в България и се бори за целите си.
    Плъховете напуснали потъващия кораб нямат право да се месят на тия които се опитват да го спасяват.
  • 3 Аз съм

    1 0 Отговор
    Съгласен съм с коментара под мен .
    Трябва да имат право да гласуват само БЪЛГАРИТЕ в БЪЛГАРИЯ !
    Тези с двойно/тойно и т.н. гражданства или др. които не работят в страната повече от ...... месеца да не ни казват , кой да ни "тормози/мори" !
    Лаладжии валяло - Куражлии малко !!!
    Елате на арената , защото малко останахме в хубавата ни Държава .
    Само м...л и пенсионери , а те нямат изхранване и с нищо не са в състояние да допринесат за България !
  • 4 стратокастър

    0 0 Отговор
    Каде са референдоматиджиите които се навъдиха напоследък,Слави , Марешки?






    Кога ще бъдат зададени истинските въпроси ?

    1 Който не плаща данъци в България да няма право да гласува!

    2който няма завършено основно обрарование /задължително по конституция / няма право да гласува!

    3 Механизъм за отзоваване на депутати!
  • 5 Иванов

    0 0 Отговор
    Българите сме и гневни на Цветан Василев, който източи пирамидата КТБ за лично ползване, но какво от това?! Политиците и Прокуратурата им е все тая какво мислят гражданите! Това не е демокрация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове