Last news in Fakti

31 Август, 2016 11:28 10 659 15

Зоозащитници настояват за закриване на приюта за кучета в Кърджали (18+)

  • зоозащитници-
  • настояват-
  • закриване-
  • приюта-
  • кучета-
  • кърджали

Животните се кастрирали по ужасяващ начин и не се лекували, мястото приличало на касапница

Зоозащитници настояват за закриване на приюта за кучета в Кърджали (18+) - 1

Зоозащитници призоваха Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и местната община да закрият приюта за настаняване на безстопанствени животни в Кърджали. Според тях приютът е истински ад за животните от града и околностите – кучетата се залавят, кастрират се по най-безобразен начин и след това са оставени на произвола на съдбата без лекарска грижа. Което в повечето случаи води до фатален край за четириногите. Експертите дори разпространиха ужасяващи снимки на животните в интернет.

Доброволци: кучетата в града мистериозно изчезват!

За проблема алармира Явор Гечев от фондация „Четири лапи“. Снимките са били изпратени от човек, пожелал анонимност, за да не бъде заплашван, ако разкрие името си. „Предполагам ситуацията в приюта в област Кърджали наподобява ситуацията в много други приюти в страната. В последно време практиката им е да прибират безстопанствени кастрирани животни от улиците, маркирани, живеещи между блоковете, за които хората полагат грижи, подчертавам неагресивни кучета. За тези хора няма значение, дали едно куче е кастрирано или некастрирано, дали е бременно, дали са малки бебета – абсолютно всички се прибират в приюта. Някои от тях уж ги кастрират, други не, след което кучетата просто изчезват. Не се връщат на местата откъдето са взети, както е според законовите наредби, въобще ги няма в града. След престой в приюта, в продължение на  3-4 дни, кучетата буквално се изпаряват“, разкрива още човекът, изпратил снимките. Той споделя, че от няколко месеца момичета (доброволки) обикалят селата около Кърджали, в радиус на 50 км от града, и съответно намират кучета в пущинаците, в безлюдни отдалечени места, където е невъзможно да намерят както вода, така и храна.

Порочната практика продължава от години?

Подателят на сигнала алармира, че ставащото в приюта за кучета не е прецедент и продължава от години. Кучетата са или изхвърлени в отдалечени места, или изчезнали без никой да знае точно къде са били оставени.

Касапница за кучета

„От много дълго време кучета изчезват от това място. За съжаление доскоро не разполагахме с автомобили, с които да ги търсим. Последната изчезнала „партида“, както я наричат от приюта, наброява 9 кучета, като в момента от тях е намерено едно единствено живо – в гората. В този приют има назначен персонал, но не се полагат абсолютно никакви грижи, няма значение едно куче, дали е болно, дали е родило. В приюта е истинска касапница. Намирали сме трупове на кучета, буквално с червата навън, оставени да гният. Условията за живот са покъртителни – няма храна, няма вода, всичко е покрито с изпражнения. Ако служителите от приюта прочетат името ми, ще отидат в моя квартал и ще приберат всички кучета, кастрирани лично от мен при други ветеринари. Това е единственото ми притеснение. Не за пръв път са ме заплашвали“, споделя още човекът, изпратил снимките.

Граждани: закарват кучетата в пущинаците

Темата коментираха във фейсбук и доброволци от Кърджали, които са виждали как „изчезват“ кучетата. „Идеята е следната: прибират се кучета, без значение дали са с марка или без. На база настроението на персонала се преценява, дали кучетата да се кастрират или не. След това всички се товарят в буса и закарват на 30, 40, 50 километра от града, по възможност в пущинаци, където бездомничетата да намерят своя край по-скоро“, разказват в социалните мрежи. Хората дават пример с изчезването на две кучета, които са били видени по пътя за Асеновград, на около 30 км от Кърджали. Те са открити простреляни, целите в кръв. „Спете спокойно, защото аз няма…“, коментират още в социалните мрежи.

Фондация „Четири лапи“: Закрийте приюта веднага!

„Ние искаме тотално закриване на приюта за кучета в Кърджали. Снимките говорят достатъчно. От години Българската агенция по безопасност на храните прави проверки и нищо не се случва. В приюта се опитват да отчитат дейност и си мислят, че като разкарат кучетата всичко е изпълнено. Искаме спиране на правата на ветеринарния лекар в приюта“, заяви за Факти.бг Явор Гечев от фондация „Четири лапи“. Той призова прокуратурата да се сезира по случая по член 325 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до три години, пробация или с глоба до 5 000 лева, ако не се положат достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под надзора на човека, грижил се за него. В случай на смърт санкцията е до пет години затвор. „Тези проблеми съществуват от години, ходили сме там, но институциите нищо не предприемат“, коментира още Явор Гечев.

Ветеринарният лекар: Снимките не са от приюта!

Потърсихме за коментар Николай Каснаков от приюта за настаняване на кучета в Кърджали. Той отрече обвиненията и заяви, че снимките на животните не са от приюта. „Тези снимки не са от приюта. Те нямат нищо общо с действителността. Това са някакви снимки... Не знам откъде са, но не са от приюта. Тук се грижим за животните. Приютът е винаги отворен. Според мен има група хора, които създават напрежение, идват тук всяка година, правят проблеми и след това подават фалшиви сигнали. Изобщо тук при нас няма такива нередности“, коментира ветеринарният лекар пред Факти.бг.  „Миналия път ми се обадиха за разстреляни кучета. Обадиха ми се, казах им, че отивам при тях, само да ме изчакат, тъй като в момента имах пациент и само да приключа и тръгвам. Звъннах им след това няколко пъти, те не ми вдигнаха. След това се свързах с тях успешно, питах ги къде се намират и те ми казаха, че са си тръгнали от мястото, където са били разстреляни кучетата. И на това отгоре, после излъгаха, че съм отказал да ида. Това не е вярно. Ако искате, мога и телефонна разпечатка да покажа. Просто те не ме изчакаха“, коментира още Николай Каснаков пред Факти.бг. Той допълни, че и преди му се е налагало да дава обяснения заради различни сигнали на местните доброволци, които след това са се оказали без доказателства и по този начин обвиненията останали недоказани.

„Миналата година ме направиха на луд за едно мъртво куче. Пак беше сигнал по някаква снимка. Разследването след това дори труп не можа да намери, а цялата тази дандания чак до Рудозем стигна. И тогава миналата година пак излезе, че такова нещо няма. Явно има някакви интереси тук. Тук се обработват по 30 кучета на месец. Аз съм просто човек, който извършва ветеринарни манипулации. Може да се каже, че го правя почти на доброволни начала. Освен това, пак казвам, като кастрирам кучета, винаги казвам след това, който иска – да дойде и да ги види“, коментира още ветеринарят пред Факти.бг.

Агенцията по безопасност на храните: Правим проверка по случая

Решихме да потърсим за коментар Агенцията по безопасност на храните. Оттам отговориха, че са започнали проверка по случая, за да разберат, дали наистина има нередности. Приютът за настаняване на бездомни кучета в Кърджали е общински, затова попитахме и общината, дали ще проверят сигналите за нередности. Оттам също отговориха, че ще проверят за нередности. Какво е мнението на институциите по темата? Правени ли си проверки преди и какво са констатирали инспекторите от БАБХ – четете в следващите части на разследването на Факти.бг.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 1 Отговор
    Ако трябва ще се организираме доста хора от цяла БГ и ще ги посетим тези "тарикати" работещи в споменатият приют. НЕ ГИ ЗАПЛАШВАМ но може и да им стане тесен приюта и гр. Кърджали!
    Ако някой е съгласен с мен нека напише!
  • 2 Дог

    0 0 Отговор
    Това е брутално!
  • 3 НЛО

    0 0 Отговор
    Как така хем приютът изряден, хем ветеринарят чист, а снимките на кучетата НЛО ли ги прави?
  • 4 доктор Злобил

    1 0 Отговор
    Ами да, тези снимки откъде са - или са оттам, или не са. Докторът на какъв се прави, всички знаем каква е ситуацията с приютите за кучета в страната.
  • 5 НЛО

    0 0 Отговор
    Не е ли ясно? Взема запалта човечецът и си мълчи. Така са му казали. Нали сам казва: "Аз съм просто човек, който извършва ветеринарни манипулации. Може да се каже, че го правя почти на доброволни начала." Разбира се, че ще каже така. Даже изцяло на доброволни начела работи.
  • 6 Друпи

    3 0 Отговор
    Горките кученца. :(
  • 7 Сашку

    0 2 Отговор
    В България нито човек, нито куче да си. Изобщо тази държава най-накрая трябва да я отпишем, защото все по-зле и по-зле ще става.
  • 8 азаз

    1 3 Отговор
    Абе вие сте луди бе хора!!!Нашите дядовци и баби ги убиват като кучета по села за 10-20 лева,другите ровят по кофите,защото взимат 120 лева пенсия ,а вие тука сте ми седнали да оплаквате некви пумиари,дето утре може да нахапят вас или децата ви!!!
    .аси утепания народ сме.Живеем като кучета,а хлипаме заради поредния умрял!!!
    Не е истина просто!!!!

    Коментиран от #10

  • 9 питбул

    1 1 Отговор
    И какво, да трепем всички кучета наред ли?
  • 10 Ицо Багера

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "азаз":

    Абе по ще ми е жал за някоя животинка, отколкото за тебе ти сигурно не обичаш животните и нямаш такова вкъщи, за да говориш простотии...а по отношение че живеем в такъв мизерабъл сме си виновни ние, защото само мрънкаме, а действия нулеви!
  • 11 срам ме е от диващините

    2 0 Отговор
    по отношението на хората към безащитните кучета можеш да разбереш в каква държава имаш нещастието да живееш,срамно е такова жестоко и варварскоотношение към беззащитните животни
  • 12 Гост

    0 3 Отговор
    Срам ме е като чета подобни коментари!!!
    Да поставиш кучешкия живот над човешкия, показва малодушие!
    Навремето предците ни са клали животните, които са отгледали от малки, за да изхранват семействата си. Да не им е било много лесно?
    Разбира се, че мразя неоправданото насилие над животни, но у нас кучето има повече права от пенсионера. Ей за това мразя всички НПО-та. На Запад ако кучето не се осинови до месец, се евтанизира, а тук ги пускат и почти всяка година нахапват до смърт някой човек. Ако е Ваш роднина, как ще се почувствате, а г-да?

    И накрая, преди да ме обвините, че нямам куче и мразя животните, ще кажа, че имам чистокръвна американска акита и се грижа по-добре за нея от повечето "кучкари", но знам кой къде стои в еволюцията!!!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 баба ти

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Извинявай, но баба ти едно време не е имала интернет, за да пише коментари, така че не обяснявай какво са клали, за да ядат. Аз месо не ям цял живот, но малодушно е да тръгнеш да се срамуваш, докторе :)
  • 14 Haydee

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    По добре е малодушие отколкото жестокост, безразличие към болката и страдание на кучетата, ако човек изпита болка и страда леке колко е зло а при кучета не е ли същото. Бих избрала да съм малодушна пред това да съм безразлична и колкото до Кучелшкия над човешкия живот не е въпрос до това всички живи организми изпитват БОЛКА(Сетиво) неприятно усещане
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Първо трябва да уважават всички животни никой няма право да ги третира по този начин и те си имат душица и болят както хората а ако тази жестокост утре в други ден може да бъде и към децата .Никой не може да измъчват и да отнеме живота както на хората така и на кучетата . Предпочитаме да сме малодушен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове