Last news in Fakti

9 Декември, 2011 20:06 1 025 0

Родните съдии с приз "Човек на годината"

  • съдии-
  • всс-
  • бхк

д-р Мила Бобадова с

Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда "Човек на годината" за 2011 година, учредена от Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към защитата правата на човека. Двете втори награди бяха присъдени на Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и на журналиста от "Дневник" Петя Владимирова.

Българският хелзингски комитет отличи родните съдии за изключителна борба, която водят за независимостта си и срещу покварените лобита в Темида. "Съюзът на съдиите води изключителна борба. Тези съдии с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие. Борят се за независимостта си от примитивно агресивната спрямо върховенството на закона изпълнителна власт, за да имаме ние, гражданите, достъп до законност. Борят се срещу покварените лобита в съдебната власт, чийто епитом е Висшият съдебен съвет", каза при награждаването адв. Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК и председател на журито на "Човек на годината".

Като „революционна“ позиция се определя поисканата от съдийския съюз оставка на Висшия съдебен съвет. ССБ се реши на този ход след поредния скандал с кадруването на съвета, който доведе до оставките на Капка Костова и Галина Захарова, членове на ВСС от съдебната квота. „Тази година ССБ направи революционната крачка да поиска оставката на ВСС, за да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отиквял, незаздравим орган”, аргументираха избора си от БХК.

Другият отличен - Антоанета Цонева, е председател на Управителния съвет на неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда. Тя беше наградена заради "изключителната си работа в защита на избирателните права на гражданите, за борбата си за честен и свободен изборен процес".

Сред дейностите на института са да идентифицира общини в риск от купуване на гласове и манипулация на вота, превенцията на такива практики, водене на кампании срещу купуване на гласове, както и да сигнализира за случаи на опорочаване на изборния процес.

Журналистът от "Дневник" Петя Владимирова бе отличена за "упоритата си и безкомпромисна работа да изобличава проблемите с човешките права и свободи в България, за статиите си, които се отличават с феноменален професионализъм, открояват се с брилянтен анализ, обективност и висока журналистическа етика".

Програма "Достъп до информация" взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България.

Димитър Димитров беше обявен за "Активист на годината". "Той е един от най-силните и видими активисти за правата на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора в България, с изключително голям принос за популяризацията и отстояването на каузата. Tази година обаче той се отличи най-вече с необикновената си правозащитна солидарност, като поде инициативата "Цвете за свободна България" в подкрепа на българските мюсюлмани след нападението на джамията в София. За часове стотици хора се отзоваха на неговия призив за общност и човечност в опозиция на расизма и омразата", заявяват от БХК.

„Наградата на публиката“ присъдена на д-р Мила Бобадова, която събра най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Тя бе отличена заради водената от нея изключителна и успешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните. За месец гласуване нейната номинация събра близо 3000 гласа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА