Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 19:22 1 372 1

Беззакония в домовете за възрастни у нас

  • бхк-
  • красимир кънев-
  • възрастни-
  • домове-
  • дом за възрастни
Беззакония в домовете за възрастни у нас - 1
Красимир Кънев. Снимка: БГНЕС

Настаняванията в домовете за възрастни с увреждания в България в голямата си част са незаконни, алармира днес Българският хелзинкски комитет (БХК) на специална пресконференция в София. Изводът на експертите идва от решение на европейски съд, което налага цялостна промяна в системата на запрещението и настаняването в институции.

"Скорошното решение на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ по делото „Станев“ срещу България направи на практика всички настанявания и цялата система на домове за хора с увреждания несъответна на Европейската конвенция за правата на човека, и поради това незаконна", обясни Красимир Кънев, председател на БХК. "Налага се цялостна реформа на запрещението и на настаняването в домове за възрастни с психични разстройства и умствена изостаналост, и трябва реален план за затваряне на тези дехуманизиращи институции", каза още той.

Ето защо БХК започна кампания за затваряне на домовете за възрастни.

Казусът „Станев“  засяга психично болен човек и настаняването му в дом за лица с психични разстройства. Жалбоподателят, Руси Станев от гр. Русе, който страда от шизофрения, е поставен под ограничено запрещение (тоест е частично лишен от дееспособност) през 2001 г. През 2002 г. той е настанен без негово съгласие в Дома за лица с психични разстройства в с. Пастра, община Рила.

Освен че настоява за спешна реформа в системата на запрещението, Българският хелзинкски комитет започва кампания за закриване на домовете за възрастни с увреждания. 

В институциите за възрастни с умствена изостаналост и психични разстройства в България хроничното занемаряване, отвратителните условия на живот, ограничаването на правото на личен и семеен живот и употребата на високи дози лекарства с цел контрол на поведението продължават да са рутина. При посещенията си в такива домове БХК постоянно се натъква на доказателства запотъпкване на човешки права, нечовешко и унизително отнасяне и ужасяваща липса на грижа. Реформата в тази сфера остава разпокъсана и бавна и твърде често забравя най-уязвимите.

По последни данни в българските институции за хора с психични увреждания и умствена изостаналост има около 4000 възрастни и над 1200 деца и младежи. Но докато за децата съществува държавна стратегия за деинституционализация, такава за възрастните няма. 

"Ние настояваме за приемане на стратегия за затваряне на тези домове, на тези складове за хора, която да бъде обвързана със срокове и да бъде обезпечена с достатъчно средства. Ние искаме деинституционализацията на домовете за възрастни да стане приоритет, и да бъдат развити достатъчно алтернативни услуги в общността, за да може хората да бъдат изведени от тези дехуманизиращи места", каза Яна Бюрер Тавание, директор програма "Кампании и комуникации" на БХК.

Тя обясни, че гражданите могат да се включат в тази кампания, като подпишат петицията, публикувана на сайта на комитета - http://www.bghelsinki.org/bg/dejstvaj/.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, която присъства на пресконференцията, също изрази съгласие с предложенията на БХК. Тя обяви, че МТСП започва работа по проект на стратегия за деинституционализация на домовете за възрастни хора. "Стратегията ще обхване един дългосрочен период от 10 години поне, започваме заедно да я разглеждаме и доразвиваме с нашите партньори от неправителствените организации. Нашата идея е в реформата за възрастни да приложим същия подход както при деинституционализацията за децата. Става дума за интегрирани мерки, които ще се финансират чрез различни структурни фондове следващия програмен период".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Тук не е упоменато най страшната авантюра на на така наречените
    лекари в ХОСПИС!Моля за внимание:Възрастен човек,малка пенсийка
    идва в хосписа за да остане поне малко още жив!Какво става:"МАЛКА ТИ Е ПЕНСИЙКАТА БЕ ЧОВЕЧЕ,ТРЯБВАТ ОЩЕ ПАРИЧКИ"
    мили хора имам къщичка и малко земеделска земя на село,това е!!
    Моля анализатори и други формации като ГЪЛЪБ да уточняват!
    Боже ИРЕЧЕК колко си прав бил когато си ни укачествял като
    човекоподобни,ние българите!