Last news in Fakti

12 Декември, 2011 19:45 2 299 6

Борисов: 140 км/час е прилична скорост за магистрала

  • борисов-
  • магистрали-
  • 140 км/час
Борисов: 140 км/час е прилична скорост за магистрала - 1
Снимка: БГНЕС

„Нека да си кажем истината: кой кара на магистралата със 120 км? Просто новите автомобили не могат да отидат да 5-6 скорост на тази магистрала и стоят катаджии и ги глобяват”. Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод предложение на строителното министерство за увеличаването на разрешената скорост по автомагистралите, предаде бТВ.

Предложението не е придружено с мотиви. Пътната полиция още няма официална позиция, но изглежда има съмнения. Наложило се е премиерът се обади на вътрешния министър, за да го убеди, че 140 километра в час е една прилична скорост.
 
Липсата на аргументи от вносителя остави отворен въпроса дали се очаква шофирането с по-висока средна скорост да увеличи изхвърляни вредните газове или пък дали ще намали броят на рисковите изпреварвания. Ако въведе по-високото ограничение, България ще е една от първите в Европа.
 
„Действително в повечето страни 130 километра е скоростта, но има страни и без ограничение - така че няма нищо да се случи лошо, а и в някои отношения ще облекчим движението по този начин”, каза Георги Янакиев, председател на Съюза на българските автомобилисти /СБА/.
 
Междувременно полицаите планират от догодина да започнат да измерват на магистралите не само моментна, но и средна скорост. „Защото знаете, че българинът където знае, че има позиционирани камери той винаги минава много внимателно лекичко, за да не попадне в полезрението на камерата. Но след това скоростта рязко се увеличава”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.
 
Кабинетът ще гласува и нова законова дефиниция що е това "скоростен път".
 
В България има идея за 8 такива участъка с по две ленти в посока и ограничение на скоростта до 120 километра в час.
 
Скоростният път се отличава от магистралата единствено с липсата на аварийна лента. Затова е с 20 процента по-евтин за строеж. За догодина обаче е предвиден стартът само на скоростния път София-Калотина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тончев

    2 0 Отговор
    Каква магистрала е нашата, бе? Такава е очукана и закърпена, че и със 100 км/ч да караш пак друса. Да се научим първо да правим пътища като хората, пък тогава да караме с висока скорост!
  • 2 Жоро-Форда

    1 0 Отговор
    Ако всеки водач е уверен в своя автомобил и......В СВОИТЕ СПОСОБНОСТИ....може да се увеличи скоростта,но да НЕ сложим нещо и от нас.Войната и без това е...... КЪРВАВА. Дали ще караш със 100 или 160 ...разликата е само ако погледнеш в километража,при този прав път...... УМНАТА КОЛЕГИ !!!!!!!
  • 3 джеки

    0 1 Отговор
    Ужаааас --ще има сега още повече самуубици
  • 4 тур дьо франс

    0 2 Отговор
    Най е скучно да караш по магистрала,освен ако не си с ......нещо двуместно и червено и гуми като валяци.И да имаш 10-на едно родни около теб,че да видим кой кого.Всичко друго е ....скука.Поне за мен е така.Предпочитам другите пътища с повече коли в една посока.Да се качва адреналаина.РАЗУМНО........ разбира се. Приятен път ,колеги.....
  • 5 ML 320 CDI

    1 0 Отговор
    НАЙ ДОБРЕ КАТО НАПРАВЯТ МАГИСТРАЛАТА БУРГАС-СОФИЯ,ДА НЯМА ОГРАНИЧЕНИЕ КАКТО Е НА НЯКОЙ АУТОБАНИ В ГЕРМАНИЯ.БЕЗ ТОВА НИКОЙ НЕ СПАЗВА ОГРАНИЧЕНИЯТА,КОЙ КАРА ГРАЦКО С 50 ? НИКОЙ,КОЙ КАРА ИЗВЪН ГРАЦКО С 90 ? НИКОЙ,КОЙ КАРА НА МАГИСТРАЛАТА СЪС 130 ? НИКОЙ.ГРАЦКО СЕ КАРА С 60-70,ИЗВЪН ГРАЦКО С 110-120,И НА МАГИСТРАЛАТА СЪС 150+ :) :P.ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕНА МИ КАЗАХА ЧЕ СА ФАНАЛИ ЕДНО МОМЧЕ В НЕСЕБЪР ДА МИНАВА НА ЧЕРВЕНО СЪС 140 ПРИ ОГРАНИЧЕНИЕ 50 :)
  • 6 ездач

    0 0 Отговор
    ...И правилно,даже в добрата стара Англия увеличиха максималната скорост от 120 на 130км,та да се ускори бизнеса!Те за това германците са първи-фучат си по магистралите с максимално възможната скорост и работата им си спори!И между другото с много по-малко произшествия от останалите ограничени държави.Вярно казва Бойко-кой ти спазва ограниченията по обикновените пътища,камоли по магистралите-ако и да не са идеални.Да не говорим,че пътищата са заринати от знаци с безумни ограничения.Искам,тоя дето ги е измислил да го наградят с екскурзия от 500 километра,но с условието да спазва всички ограничения без изключение-гаранция в края на пътуването директно при невролог!Ограниченията са просто безумни и без никаква логика-нека извън населено място да е поне 110-нормална,разумна скорост лесно постижима за всеки съвременен автомобил,дори и 15 годишен, напълно нормална и за своевременно спиране.Тогава ще се налага по-рядко изпреварване и съответно по-малко рискове!Виж за населеното място съм съгласен,че трябва да се внимава,но нека там където върви главния път от републиканската мрежа да го ограничат до 70км,разума и приемлива скорост!Навлезеш ли между блоковете-нека да е 30,не спреш ли на пешеходна пътека -сбогом на книжката!Нека най-после и политиците да отделят малко време да ги оправят тия недоносени закони и да се опънат на вечно гладните катаджии дето те дебнат зад всеки храст-ми това е опасно-аз например като карам не гледам толкова пътя,колкото храстите в далечината,дали няма да ми скочи някой с палка!Ако това продължава все така,директно за следващите избори формирам една "Партия на Изнервените Шофьори"(ПИШ-партия) и директно се захващам да оправям нещата.Айде,на добър път и умната на изборите!