Last news in Fakti

17 Януари, 2012 19:50 1 090 2

Диана Ковачева: Съдът в Страсбург не съди съдии, а държавата

  • софия-
  • деница вълкова-
  • диана ковачева-
  • минисктерство на правосъдието
Диана Ковачева: Съдът в Страсбург не съди съдии, а държавата - 1
Снимка БГНЕС

"Европейският съд по правата на човека в Страсбург не е институция, която съди съдии, а държавата. В повечето случаи осъдителните решения са били заради това, че българският закон не е отговарял на европейските стандарти". Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева запитана как ще коментира, че заради решение на нейната заместничка Деница Вълкова, България е била осъдена в Страсбург. Днес Ковачева представи на пресконференция екипа си. "Съдията прилага закона. Това се е случило и при Деница Вълкова, тя е приложила закона", каза министърът.

Преди време стана известно, че като съдия в окръжния съд в Бургас през 2003 г. Вълкова е била докладчик по делото срещу журналистите Катя Касабова и Божидар Божков, заведено от четирима инспектори от регионалния инспекторат по образованието. Причината са публикации, в които се разкрива, че 157 здрави деца със слаби резултати са приети в елитни гимназии с фалшиви медицински бележки за тежки заболявания. Касабова и Божков са осъдени да платят големи суми - Касабова - около 7500 лв., а Божков - 6300 лв. През април т.г. съдът в Страсбург се произнесе в полза на журналистите.

Вълкова  заяви че съдът е възприел част от мотивите й. В параграф 68 е записано, че може да се приеме, че Касабова не е действала, като отговорен журналист, както е постановила Вълкова. Тя защити постановеното от нея решение, като заяви, че е действала "почтенно и обективно". Вълкова е съгласна с мотивите на Европейския съд, но не приема критиките към нейната работа.

Вълкова заяви още, че ще поеме ангажимент да промени чл. 78 от Наказателния кодекс, защото заради него, тя и колегите й е трябвало да наложат по-висока глоба на журналистите Касабова и Божков. Съдът е бил задължен да сумира всички наложени глоби по всеки отделен случай, вместо да определи едно общо наказание, каквато е практиката по останалите наказателни дела. Заради това и съдът в Страсбург е осъдил България, по казуса, който е гледала. Вълкова ще отговаря за търговския регистър и агенцията по вписванията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ДИАНА,АКО ИСКАШ ДА ОСТАНЕШ "ПАГАНЕ"В ИСТОРИЯТАТА СЕГА Е
    МОМЕНТА!!АКО НЕГО НАПРАВНИШ,ЩЕ ОСТАНЕШ .............КИРЛЬО...!
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ДИАНА,АКО ИСКАШ ДА ОСТАНЕШ "ПАГАНЕ"В ИСТОРИЯТАТА СЕГА Е
    МОМЕНТА!!АКО НЕГО НАПРАВНИШ,ЩЕ ОСТАНЕШ .............КИРЛЬО...!