Last news in Fakti

21 Януари, 2012 10:38 1 301 1

Патриарх Максим: Ще излезем със становище за досиетата

  • досиета-
  • донос-
  • църква-
  • синод-
  • максим
Патриарх Максим: Ще излезем със становище за досиетата - 1
Снимка: БГНЕС

Ще излезем със становище, след като Светия синод разгледа случая, каза патриарх Максим на влизане в църквата "Света Неделя" по повод изнесеното от Комисията по досиетата за митрополитите, сътрудници на ДС.

Никой от свещениците не пожела да коментира темата.
Днес православната ни църква почита паметта на преподобния Максим Изповедник.
Патриарх Максим, отслужва литургия за празника в храма "Света Неделя".

Освен това в партньорство със Софийска филхармония Светия Синод организира тържествен концерт от 19.00 ч. в столичната зала "България". Концертът е замислен като поздрав към Негово Светейшество и в програмата си съчетава православната и класическата музика в изпълнение на православни духовници, деца, миряни и професионални музиканти.

Междувременно в предаването „Вяра и общество“  на БНТ беше показан документ, който се съхранява в Комисията по досиетата, и който съдържа информация за връзка с бившата Държавна сигурност и на още един български архиерей.

Той в момента е част от управлението на църквата и на Светия синод, но името му не фигурира сред тези на 11-мата оповестени негови събратя.
Сред обявените не са българският патриарх Максим, Ловчанскиият митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Доростолскиият митрополит Амвросий.

Според метода на изключване можем да прогнозираме, че заподозрени могат да бъдат митрополит Гавриил или Амвросий. Митрополит Николай отпада поради своята възраст, а за патриарх Максим от Комисията по досиетата и експерти по темата заявиха, че няма документи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наивник

    0 0 Отговор
    В оперативно-наблюдателното дело на един покоен български митрополит – т.е. духовник, следен от службите – екипът на предаването „Вяра и общество“ откри документ, в който сред сътрудниците на бившата Държавна сигурност изрично се споменава името на един настоящ български архирей. Неговата принадлежност към тайните служби преди 89-та обаче не бе оповестена от Комисията по досиетата. Този документ от август 1959 г., подписан от тогавашния началник на Трето управление на ДС полковник Г. Кръстев, съдържа недвусмислена информация за принадлежността към стуктурите на ДС на трима още по онова време високопоставени духовници. Двама от тях са покойници, но третият и сега е част от ръководството на Българската православна църква.
    В предаването на 21 януари 2012 г. не бяха съобщени имената на тримата доносници, които още през 1959 година са високопоставени духовници и чийто имена не бяха оповестени като агенти на ДС. Двамата починали архийереи, свързани с ДС, са американския митрополит Андрей Велички и Неврокопският митрополит Пимен.
    Комисията по досиетата оповести, че без връзки с ДС са: Амвросий Доростолски, Николай Пловдивски, Гавриил Ловченски и патриарх Максим.
    През 1959 г. = Амвросий е все още ученик в гимназията на родния си град Свищов. = Николай не е роден още. = Гавраил тогава живее със семейството си в Чехословакия, където завършва основното си образование и още няма нищо общо с църквата.
    Единствено настощият патриарх Максим по онова време е епископ . . .
    Него ли имаше предвид предаването на Горан Благоев „Вяра и общество“, отговорете си сами . . . ? ? ?
    Отговора на този въпрос знаят генералите Добри Джуров, Атанас Семерджиев и Нанка Серкеджиева.
    Аз не съм чувал за по-голям познавач на Българската Православна Църква от Горан Благоев.

    Hай-ясен е канонът на 30-то апостолско правило, което казва: „човек, взел епископския си сан със съдействие на властта, да бъде отлъчен от църквата”. Не низвергнат, а отлъчен. Ние няма какво да мъдруваме, нито имаме избор. Това е постановление на стар църковен канон.
    Те са слугували на двама господари. А евангелието казва, че не можеш да бъдеш слуга на двама господари. Или единият ще намразиш, а другият ще обикнеш.